Paloturvallisuutta parantamassa

Viikonloppuna kiinnitimme kattoon kaikki ne palovaroittimet, jotka Hulluilta päiviltä tilattiin. Nyt on palovaroitin lähes jokaisessa huoneessa. Pelastustoimi määrittelee, että vähimmäismäärä asunnoissa olisi yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden, eli esim. 75 neliön kodissa pitäisi olla vähintään kaksi palovaroitinta.  Sama taho kuitenkinkin suosittaa varoittimia eteiseen sekä jokaiseen makuuhuoneeseen. Meillä niitä on nyt vähän enemmän, koska kyse on mielestäni aika pienestä investoinnista sekä turvallisuuteen että mielenrauhaan. En halua, että työhuoneessa jää vahingossa silitysrauta käryämään, enkä itse huomaa sitä koska oleskelen parhaillaan jossain toisessa huoneessa.

Isompi työ oli kuitenkin jääkaapin taustan puhdistaminen. Nykyinen kaappi on ollut paikallaan nyt nelisen vuotta, eikä sitä ole koskaan siirretty puhdistamista varten. Asia on vaivannut minua nimenomaan tuon palovaaran vuoksi, joten eilen kaappi hivutettiin pois paikaltaan, ja pääsin tarkastelemaan mitä sinne oli neljässä vuodessa kertynyt. Takaritilä oli pölyinen, muttei mielestäni kovinkaan pahasti. Sen sijaan kaapin alla oli tömäkkä kerros pölyä, lattialle oli valunut ainakin kolmeen otteeseen vettä ja lisäksi esiin tuli yksi kadonnut lelu ja pari pussinsulkijaa. Ällöttävin yllätys oli muutama ötökänraato, ilmeisesti riisihäröjä, sokeritoukkia tai tai turkiskuoriaisia, joista tosin oli aika jättänyt jo kauan sitten eikä tunnistaminen ollut siksi mahdollista. Hyh joka tapauksessa. (En muuten ole nähnyt keittiössämme muualla minkäänlaisia ötököitä jotain lattialla vaeltavaa satunnaista sokeritoukkaa lukuunottamatta, joten ilmeisesti jos niitä on, ne haluavat olla jääkaapin alla. Parempi tietysti siellä kuin ruokien seassa.)

Imuroin jääkaapin lauhdutusritilästä, koneesta ja muualta kaikki näkyvät pölyt pois. Sitten pesin kaapin alta paljastuneen likaisen lattian ihan normaalisti mikrokuitumopilla ja pesuaineella. Sitten vain kaappi takaisin paikalleen ja lopuksi pesin vielä jääkaapin päällisen, joka oli ohuen mutta sitkeän rasva- ja pölykerroksen peitossa.

Ilmeisesti tämä kaikki pitäisi tehdä noin kerran vuodessa, jotta jääkaappi ei kuluttaisi enempää sähköä kuin on tarpeen ja muutenkin pysyisi kunnossa. Meidän jääkaappi-pakastin on kuitenkin sijoitettu siten, että sen taakse ei näköjään pääse juurikaan kertymään pölyä. Kaapin takana ja päällä on ilmatilaa, mutta jääkaappi on kuitenkin tavallaan koteloitu, eli sen taakse ei esimerkiksi pääse putoamaan mitään. Päällinen puolestaan kerää rasvaa, kuten kaikki sellaiset tasot keittiössä, joita ei säännöllisesti pyyhitä. Tämän neljän vuoden koejakson perusteella arvioisin, että imurointi joka toinen vuosi riittää.

Täytyy tunnustaa, että tätäkään en ollut tehnyt koskaan aikaisemmin. Puoliso virnisteli, että olen selvästi saavuttanut keski-iän, kun saan kiksit jääkaapin siirtelystä. Paha mennä kieltämäänkään. Toisaalta urakan jälkeen voi todella tuntea olevansa pätevä emäntä. Meidän lattia kiiltää – jääkaapin alla nimittäin.

10 vastausta artikkeliin ”Paloturvallisuutta parantamassa

  • Myönnän, että harrastukseni eivät ole siitä vauhdikkaimmasta päästä 🙂

 1. Kattopalkisto aiheuttaa omia kummallisuuksiaan savun kulussa, savuhan pyrkii aina mahdollisimman ylös. Siksi meidän normikolmiossa minimimäärä palohälyttimiä on 4 kappaletta: kummassakin makuuhuoneessa, olohuoneessa ja kattopalkin takana olevassa eteisessä.

  Eteisessä meillä tosin on kaksi palohälytintä: aikoinaan talossa asunnut tuhopolttaja aikaansai tarpeen maksimoida turvallisuuden tunnetta.

  -ölköl-

  • Tuhopolttaja taloyhtiössä on kyllä aika karu skenaario. Meillä on myös palkkeja katossa, joten samasta syystä ollaan laitettu reilusti noita hälyttimiä. Niiden ympärillä tulisi olla riittävästi tyhjää tilaa, joten siksi niitä ei pitäisi asentaa myöskään liian lähelle palkkeja.

 2. Jääkaapin taustan siivous…. siinäpä pulma. En ole vielä tähän päivään mennessä keksinyt, millä ihmeellä tuon saisi sujuvasti ja helposti ujutettua pois kolostaan..,
  Siksi meillä ei ole ikinä ko. homma tehty. Onko vinkkejä tarjolla siirtämiseen ?

  Jääkaapin alusen pyyhin kyllä säännöllisesti silloin kun muutoinkin pyyhin keittiön lattian ja samoin jääkaapin päällisen ehkä vähintään parin kuukauden välein.

  Palovaroittimia meillä on kaikissa kerroksissa vähintään yksi ja kaikissa makuuhuoneissa lisäksi. Ärsyttävintä on se, että patterit niistä loppuvat AINA yöllä ja on todella vaikea paikallistaa mistä ääni tulee.

  • En tiedä päteekö tämä kaikkiin jääkaappeihin, mutta meidän kaapissa on takana pyörät. Ei mitkään kunnon pyörät mutta kuitenkin sellaiset että kun kaappia edestä kallistaa hieman, sen saa kohtuullisella vaivalla hivutettua kolostaan ulos. Samoin sen saa sinne takaisin. Eli jos vain jaksaa nostaa kaappia edestäpäin, sen tulee sieltä kyllä. Nostamiseen taas tarvittiin kaksi ihmistä, tosin en tyhjentänyt kaappia ensin. Voisi olla loogista siirtää kaappi sulattamisen yhteydesssä, jolloin virta olisi valmiiksi poissa ja tavarat ulkona. Toinen vaihtoehto joka voisi toimia, olisi nokkakärry. Jos siis sattuu omistamaan sellaisen…

 3. Meillä on myös pulmana tuo, miten jääkaappi-pakastin saataisiin pois paikoiltaan. Se jouduttiin uusimaan kerran (asumme vuokralla) ja silloin kun uusi kaappi tuotiin ja sijoitettiin paikalleen, siivottiin tietysti taus huolella, ja asentaja kehoitti myös siivoamaan sen n. kerran vuodessa. Vaan eipä sanonut miten, enkä tietenkään älynnyt kysyä. Olisipa sellaiset kärryt kuin hänellä oli…Kaappi on aika tiiviisti kolossaan, joten toivon ettei sinne kauheasti pölyä yms. mahdu. En muista onko kaapissa pyörät, mutta täytyy kokeilla tuota kallistamista, jos vaikka onnistuisi. Muuten täytyy kyllä varmaan kysyä isännöitsijältä tai huoltoyhtiöltä neuvoa. Viimeksi siivosimme liesituulettimen ritilän ja hellan taustan ja tunsimme olomme kyllä oikein ahkeriksi. 🙂
  Palovarottimia meillä on kaksi (en muista tähän hätään asunnon tarkkaa kokoa, mutta jossain 50 ja 60 neliön välillä se on) ja sammutuspeittokin löytyy keittiöstä käden ulottuvilta. Paloturvallisuuteen osaan kiinnittää huomiota, sillä isäni toimi myös palomiehenä aikanaan ja mulla on ollut jo lapsena nämä asiat aika hallussa.

  • Seuraava paloturvallisuusasia on keksiä sammutuspeitteelle järkevä paikka. Sellainen on , mutta se ei ole hyvin saatavilla tällä hetkellä. Tämä asia vaatii vielä korjausta.

   Kokeilkaa tuota kallistusta. Meillä kaapin alareunassa oli myös helposti irtoava suojus. Kun sen otti irti, pohjan alta sai otteen.

   • Meillä jääkaappia on kallistettu sen verran, että etureunan alle saa ujutettua maton. Näin kaappia on voinut vähän laahata lattiaa pitkin parketin kärsimättä. Eikä siis ole vaatinut älyttömiä voimia, vaikka miehen apua tarvitsinkin.

    Vanhemmillani sammutuspeitepussin toinen puoli on sellainen kuvioitu, jolloin se näyttää ihan kivalta seinälle ripustettunakin.
    Meillä taas ei millään ole löydetty sammutuspeitteelle oikeasti hyvää paikkaa. Tällä hetkellä se ei ole niin hyvin otettavissa kuin pitäisi, tälle asialle pitäisi ehdottomasti tehdä jotain.

    • Mietin itse asiassa tuota mattokonstia itsekin, kun hilattiin kaappia ulos. Jos olisin ollut yksin, olisin varmaan kokeillut sitä.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)