Korkeella

Nyt seuraa maksamaton mainos. Helsingin hauskin ulkoilupaikka koko perheelle on tällä hetkellä ehdottomasti Mustikkamaalla sijaisteva puissakiipeilypuisto. Se on ihan mahtava paikka!

Konsepti on sellainen, että keskelle metsää on rakennettu erilaisia ratoja, joissa edetään puusta toiseen kiipeilemällä, tasapainottelemalla ja vaijeria myöten laskemalla. Pienemmille on kolme rataa, ja yli 130cm pituisille viisi rataa. Pienten radat kulkevat noin metrin korkeudella maasta. Lapsilla on turvavaljaat ja kypärä, ja vaikka ote pettäisi, valjaat estävät putoamisen. Radat ovat vaikeusasteiltaan erilaisia ja tarkoitus on, että aikuinen kulkee pienen kiipeilijän mukana ja auttaa tarvittaessa.

Isojen radat kulkevat noin 4-10 metrin korkeudessa. Myös aikuisilla on valjaat ja kypärä, ja valjaiden turvavaijerit on suunniteltu siten, että radalla on mahdotonta liikkua ”irrallaan”. Systeemi vaikutti varsin aukottomalta, latvuksista ei pääse putoamaan vahingossa eikä tahallaan. Näistä radoista kolme oli sellaista keskivaikeaa, ja kaksi varsin haasteellista.

Minä kiipeilin sunnuntaina aikuisten radat läpi, ja lapsi puolestaan pääsi toteuttamaan vahvaa kiipeilyviettiään pienten radoilla. Me molemmat olimme aivan innoissamme. Kiipeilypuisto voittaa mielestäni mennen tullen erinäiset sisäleikkipaikat. Siellä saa olla ulkona raittiissa ilmassa ja luonnossa, tulee mielekästä liikuntaa, joutuu keskittymään ja vaivaamaan päätään. Saa onnistumisen elämyksiä ja välillä vähän jännittää. Miljöö on todella epäkaupallinen noihin sisäleikkipaikkoihin verrattuna. Ei ole hälinää, ei  mainoksia eikä taustamusiikkia. Lapset kyllä kiljuvat, mutta koska ollaan ulkona se ei haittaa ollenkaan.

Sanoisin, että pienten radat sopivat parhaiten alle kouluikäisille. Korkeille radoille voi mennä varmaan minkä ikäinen tahansa, kunhan pituusvaatimus täyttyy. Muistaakseni alle 11-vuotiailla piti kuitenkin olla aikuinen mukana kiipeämässä. Yläilmoissa näkikin paljon vanhempia kiipeilemässä lastensa kanssa, ja sivusta seurattuna vaikutti siltä, että kokemus oli hienosti lapsia ja aikuisia yhdistävä. Kaikilla näytti olevan kivaa. Minä sain kiipeillä yksin, ja se oli ihanaa. Nopeasti iskee uskomaton flow-tila päälle, eikä päässä liiku yhtään häiritsevää ajatusta. Sitä paitsi 70 metriä vapaata laskua vaijerin varassa on vain yksinkertaisesti älyttömän hauskaa! Aikuisuus on mielestäni aina ollut aivan turha syy lopettaa leikkiminen.

Aivan halpaa ei tämä huvi ole, radat maksavat 12/21€ per henkilö, mutta tuolla hinnalla saa kiipeillä vaikka koko päivän jos jaksaa. Parikymppiä per nenä tarkoittaa kuitenkin sitä, että jos perheessä on monta isoa kiipeilijää, lasku lähentelee helposti satasta. Toisaalta pienten hinta on aivan kilpailukykyinen sisäleikkipaikkojen kanssa. Radoilla on myös tiettyjä paino- ja pituusrajoituksia, eli alle 90cm mittaiset lapset ja hyvin kookkaat aikuiset eivät valitettavasti pääse kiipeilemään.

Miksi hehkutan tästä täällä, vaikka aihe ei liity blogiin paljon mitenkään? No, ensinnäkin siksi että olen tästä niin innoissani, ja toiseksi tässä on loistava aineeton lahjaidea, niin aikuisille kuin lapsillekin. Paikka on auki vielä lokakuun ajan, ja sitten taas keväällä kun lumet ovat sulaneet. Menkää siis ihmeessä vielä kun ehtii.

Onko kukaan muu käynyt kokeilemassa kiipelemistä? Oliko teillä yhtä hauskaa kuin minulla?

9 vastausta artikkeliin ”Korkeella

 1. Kiitos vinkistä !

  En ole kuullutkaan että Mustikkamaalla on tuollainen paikka…luulen että on samantapainen kuin Vierumäen Flowpark, jota lasten kanssa katseltiin kaiholla kesällä.

  Täytyypä käydä kokeilemassa 11 ja 14 v tyttöjen kanssa, luulen että he innostuvat kummasti tuosta. Jos ei nyt lokakuussa enää ehditä niin ens kesänä sitten viimeistään.
  Hiukan arvokkaaltahan tuo lysti kuullostaa, mutta joskus käytynä ihan kohtuullinen.

  • Kävin katsomassa nuo Flowparkin nettisivut, ja samanlaiselta konseptilta vaikuttaa. Suosittelen, aion itse mennä ensi keväänä 10v kummitytön kanssa. Tuolla näkyi monen tasoisia kiipeilijöitä sekä isoissa että pienissä. Mutta illalla väsyttää, raitis ilma ja liikunta tekee tehtävänsä!

 2. Voi vaude, kuulostaa todella kivalta! Voi että kun asuis lähempänä… Täällä on varmaankin vähän samantyylinen juttu tuolla Tykkimäellä (huvipuistossa siis), siellä on ”laite” nimeltään Atreenalin, eli siis just tuollaista kiipeilyä puiden välissä vaijereita pitkin. Itse en ole sitä tosin kokeillut, eikä se laajuudeltaan ole tietenkään kovin iso, kun on huvipuiston osana vain.

  • Puissa kiipeily on hauskaa melkein missä muodossa tahansa! Terveisin nimimerkki ”ylioppilaskuvani otettiin puussa” 😀

 3. Itse olen käynyt Turussa vastaavassa, eli Flowparkissa. Alku oli itselle turhankin jännää, mutta muuttui kyllä ihan kivaksi kun oppi luottamaan vaijereihin. Liukuradat olivat omia suosikkeja, yhteen siksakkiin en menisi välttämättä uudelleen.

  • Alku tuntui tuollakin ensin jännältä, mutta sitten kun oppi pelaamaan niiden vaijerien kanssa, kaikki alkoi sujua. Mutta kun ei sieltä oikein mitenkään voi tipahtaa, niin uskaltaa kokeilla kaikenlaista.

 4. Hyvä tietää. Samantapainen tuli kesällä myös Jyväskylän Laajavuoreen, jos se on jotakuta lähempänä. Itse kammoan kaikkea korkeaa, mutta lapselle ja miehelle tämä olisi ihan nappijuttu. Hyvää on juuri se aktiivinen yhdessäolo ja toinen toisensa auttaminen ja tsemppaaminen sekä itsensä voittaminen.

  Mielestäni hinta on hyvinkin kohtuullinen. Yrittäjä on tehnyt ison investoinnin. Minusta huomattavasti edullisempi kuin muut vastaavat.

  • Kyllä minustakin oli kiva tukea tällaista vähän erityyppistä puistoa. Itse olen ihan valmis maksamaan parikymppiä tuosta ilosta, mutta ymmärrän, että useamman lapsen perheessä hinta saattaa nousta korkeaksi.

   • Sepä voisikin olla kiva idea yrittäjältä, että tarjolla olisi ns. perhelippu jossa olisi hyvä alennus vaikka yli kolme perheenjäsentä ylittäville porukoille.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)