Ei ole helppoa pysyä budjetissa

Kyllä huomaa, etten ole kovin harjaantunut vielä tällaisessa harkitussa ruokaostosten tekemisessä. Kokeilu alkoi 1.10., ja tänään 4.10. budjetista on käytetty n. 120€. Eli neljässä päivässä jo reilut 20€ enemmän kuin tälle viikolle oli suunniteltu.

Mutta täytyy vähän selittää. Ensinnäkin tälle viikolle osui ns. ”iso kauppa”, eli sellainen ostoskerta, jolloin täydennettiin kaikki perusvarastot. Mukana oli myös pesuaineita, tiskiainetta, kilotolkulla jauhoja ynnä muuta. Näistä tuli iso lasku kerralla, mutta toisaalta nuo varastot kestävät laskujeni mukaan pitkälle marraskuun puolelle, joten tältä osin laskun pitäisi tasaantua loppukuuta kohden.

Sitten on ne vieraat tänään. Päätin tehdä makaronilaatikkoa, salaattia ja omenapaistosta. Omenia on omasta takaa, ja pöydän ääressä on lukuisia lapsia ja allergikkoja, joten se ohjasi valintoja aika paljon. Loppujen lopuksi en usko että tämä hetkauttaa budjettia kovin pahasti.

Maustekaapin siivous puolestaan johti siihen, että havaitsin sisällössä myös puutteita. Olen ostanut täydennystä, ja siinä ohessa onnistuin TAAS ostamaan tuplana kanelia. Olin kaupassa ja muistin vain että kaneli on loppu. Paitsi että sitä oli jo ostettu kertaalleen lisää. Argh. Mindfulnessin tuominen ruokaostoksiin tuntuu olevan todella vaikeaa. Rahallisesti hävisin 1,22€, joten siitä ei ole kyse, vaan periaatteesta. Näistä mausteista tuli muuten samanlaista kertalisää rahanmenoon kuin pesuaineistakin. Korianterivarastoa ei tarvitse hetkeen täydentää, mutta juuri nyt se omalta osaltaa lisää ruokalaskua.

Olen kuitenkin ollut myös tarkkana valintojen suhteen. Ostin juuri tuoretta kampelaa ja laitoin pakastimeen odottamaan ensi viikkoa. Kilohinta 18€, lohi olisi maksanut 25€. Kampela on myös nahatonta, joten kaikki on syötävää, toisin kuin lohessa jossa aina maksaa siitä nahasta myös. Maitohyllyllä syynäsin halvimman litrahinnan. Ostin perussalaattia enkä mitään tammenlehvää. En koe näiden valintojen kohdalla tehneeni minkäänlaista kompromissa laadun tai maun suhteen. Sitten ostin myös kikherneitä, koska haluan kokeilla niiden valmistusta. En osaa sanoa mitä ne maksoivat, tosin lähikaupassa ei ollut juuri vaihtoehtojakaan. Ostin kuivia, jotka pitää itse liottaa ja keittää. En tiedä olisiko säilyke ollut halvempi, mutta pahvipakkaushoukutteli enemmän.

Sitten kiinnostavia kysymyksiä jatkosta: ensi viikolla on Hullut päivät. Olen pohtinut, pitäisikö käydä Herkussa ostamassa enemmän sellaisia tuotteita, jotka ovat selkeästi halvempia kuin normaalisti. Vai romahduttaako se tämän tavoitebudjetin aivan täysin? Toisaalta pakastimesta niistä sitten riittäisi taas pidemmäksi aikaa. Onkohan tämä kuukausibudjetointi liian lyhyt aika, jos tilanne tasottuu vasta marraskuun puolella? Vai johtuuko tämä ennakoitua vilkkaampi rahanmeno nyt siitä, että en ole ennen tällaista tehnyt, ja siksi täydennän nyt varastoja joita ei ole ollut. Mielenkiintoiseksi menee.

16 vastausta artikkeliin ”Ei ole helppoa pysyä budjetissa

 1. Sattumalta löysin blogiisi, jossa on tosi kiinnostavia juttuja. Kiitos! Noista kikherneistä: ne tulevat halvemmaksi tuolla tavoin hankittuina, kuivina ja itse liotettavina ja keitettävinä kuin valmiina säilykkeinä. Yhdestä puolen kilon pussista tulee monta kerta-annosta, joita voi pakastaa myöhempää käyttöä varten. Ne kannattaa käsitellä ja keittää isohkoina erinä, esimerkiksi vaikka sen puolen kilon pussin kerralla.

  Ehkä kannattaa kokeilla myös linssejä, joissa riittää huuhtelu lävikössä ja noin puolen tunnin kypsennysaika. Punaiset menevät soseeksi ja sopivat sosekeittoihin, sooseihin, kasvispihveihin, dahliin ym. Pieniä mustia tai pieniä vihreitä linssejä (puy) voi käyttää, jos kaipaa irtonaisempia. Isot vihreätkin jäävät melko irtonaisiksi, ja niistä voi tehdä vähän hernekeiton tapaista aika näppärästi. Samoin kotimainen hernerouhe on edullista ja kätevää moneen ruokaan.

  Meillä on tehty niin, että on kyllä hankittu isompi erä, jos on saanut huomattavan edullisesti jotain säilyvää ja sellaista, jota joka tapauksessa olisi ostettu ja jos on säilytystilaa. Säästää siinä, vaikka kertarysäys on isompi.

  • Punaisista linsseistä teen usein tosi hyvää keittoa! Muun värisiä en ole vielä kokeillut, mutta kiitos vinkeistä. Tavoitteena on monipuolistaa kasvisruokavaliotamme, ja siihen tarvitse tällaista apua. Tuo ostamani kikhernepakkaus oli aika pieni, ilmeisesti ne paisuvat liotessaan?

    • Mulla noi varmaan kaksinkertaistivat tilavuutensa. En mitannut tarkalleen, mutta siis turposivat tosi paljon! Tämä on hyvä tietää jatkossa. Puolikas pakkaus olisi riittänyt, nyt laitoin kokonaisen.

 2. Kikherneistä: ekologinen, terveellinen ja täyttävä proteiinilähde; itse olen muutamien kuukausien aikana hoikistunut pitkälti niiden avulla takaisin entisiin mittoihini….

  Olen muinoin opiskeluaikoinani keittänyt kuivattuja kikkiksiä kattilallisen jos toisenkin, mutta nykyään suosin noita valmiiksi keitettyjä (luomua, miedossa suolavedessä). Niitä saa sekä pahvipakkauksissa että tölkeissä. Rakenne on jotenkin kiinteämpi ja maku pähkinäisempi. Myös annoskoko on sopivan pieni, kuivattujahan joutuu keittelemään melko kauan ja osan laittamaan pakkaseen, jos kerralla ei mene hurjaa määrää. Pakasteessa rakenne menee vielä jauhoisemmaksi, eikä ole omiaan esim. salaatteihin. Itse tykkään syödä kikherneet kylmänä, ja silloin tuolla rakenteella on kyllä merkitystä. Valmiiksi keitetyt huuhtelen kylmällä vedellä pintasuolan poistamiseksi, muuta ei sitten tarvitakaan. Edullisia ovat molemmat vaihtoehdot.

  Äitiyslomalaisen lounassalaatti: salaattipohjalle kunnon loraus oliiviöljyä, reilu desi kikherneitä ja mausteeksi murustellaan juustoa (esim. feta- tai sinihome-). Hoikistumisen salaisuus on siinä, että juustoa käytetään tosiaan vain antamaan vähän makua…

  • Hahaa, jos kikherneillä laihtuu niin aina parempi! Hyviä vinkkejä sinullakin, nämä ovat kaikki minulle tarpeen. Tuossa paketissa sanottiin, että 8h liotus ja tunnin keittoaika. Ajattelin liottaa yön yli ja keitellä sitten ruokaa laittaessa.

   • Mä käytän kans kikherneitä tosi paljon, mutta oon siirtynyt käyttämään noita valmiiksi kypsiä, gogreenillä ainakin on pahvipakkauksessa. Olen nimittäin huomannut, että kuivatuissa on aika paljon laatueroja, toisia saa liottaa vuorokauden ja keitellä tuntikausia, eikä sittenkään tule pehmeiksi. Tämä vinkiksi, jos ei itse liottelemalla ja keittämällä meinaa onnistua 🙂

    Ps. Unelmahyvä kikhernekeitto tulee kahdesta purkista kikherneitä (en nyt muista grammamäärää), persiljasta, sipulista ja sitruunasta. Sipuli pilkotaan ja kuullotetaan runsaassa oliiviöljyssä. Huuhdellut ja valutetut kikherneet sekaan, kuumaa vettä ryyditettynä kasvisliemikuutiolla sen verran, että saa omaan makuun sopivan paksuista keittoa. Kiehautetaan ja annetaan porista noin vartti. Lopuksi persiljapuntti silputtuna joukkoon ja yhden sitruunan puristettu mehu. Kaveriksi tuoretta rapeakuorista leipää. Pikaruokaa parhaimmillaan 🙂

    • Hetkinen, ne mun taisi olla just GoGreenin, ja ne oli kyllä ihan kuivia kikkanoita? Ja kiitos keitto-ohjeesta. Olen sosekeittojen ystävä, se varmaan onnistuisi myös tuolla reseptillä. On kyllä monipuolinen kasvis tämä kikherne.

     • Niitä on tosiaan myös valmiiksi keitettynä pahvitetroissa, löytyy säilykehyllystä (kuivat taitaa olla kuivahyllyssä linssien ym. vieressä) – ehkä kaikista kaupoista ei löydy mut isommista ainakin. Muitakin papuja on saatavilla pahvipaketeissa, GoGreenin lisäksi Pirkalla on ainakin, tosin ne ei taida olla luomua jos sitä haluaa. Itsekin tykkään mieluummin ostaa pahvisäilykkeitä kuin metallisäilykkeitä.

     • Ok, nämä oli kuivia pahvipakkauksessa, juuri siinä linssien vieressä 🙂 Hyvä tietää noista valmiiksi keitetyistäkin.

     • Onkohan niitä sitten sekä että samalla tuotemerkillä? Anyway ne valmiiks pehmeät on liemessä, siitä erottaa! Ja joo, ton keiton voi myös soseuttaa jos tykkää sellasesta enempi, toimii kummin vain 🙂

     • Joo eli kävi ilmi että nää oli niitä kuiva, ei liemessä. Voisin kokeilla noita herneitä sosekeittojen seassa proteiinia tuomassa sekä sitten sinällään salaateissa.

 3. Seurailen kiinnostuneena projektiasi ja sen innoittamana yritän itsekin seurailla ruokakuluja tavallista tarkemmin tämän kuukauden. Mun mielestä on selvää, että rahaa menee vähän epätasaisesti pitkin kuukautta juuri noiden isojen täydennysostosten takia – siksi viikkobudjetti ehkä toimii vähän huonosti. Meillä esim. on kerran kuussa ruokapiiri, josta tulee ostettua esim. öljyä, pähkinöitä ja munia koko kuukaudeksi.

  Kuivatut kikherneet ja mausteet ovat mun kokemuksen mukaan halvimpia etnisissä kaupoissa, joten jos sellaisia sattuu matkojen varrelle, kannattaa piipahtaa. Mun suosikkikikhernejuttuja ovat falafelit (tahinikastikkeella tai tsatsikilla), hummus ja valkosipuli-persiljamarinoidut kikherneet. Jos osuu omaan makuhermoon, suosittelen!

  Lueskelin muuten juuri itse tehdyistä meikeistä, ja olin jokseenkin yllättynyt, että osassa käytettiin myös kanelia. Eipä siis muuta kuin omaa puuteria väsäämään, jos kanelia on liikaa 🙂

 4. Moi Jenni, nyt minun blogissa on vastaus siihen maustehylly/-laatikkohaasteeseen 🙂

  Tsemppiä ruokabudjettiprojektiin! Meillä oli joskus aikoinaan miehen kanssa tapana pitää kausia, jolloin kaikki kulut merkittiin muistiin. Se oli todella opettavaista.

 5. Painekattilassa tulee pitkää keittoaika vaativat pavut, kikherneet ja esim halvemmat lihat melko nopeaan!

  • Kiitos vinkistä. Painekattilaa ei ole, mutta toivottavasti joku muu hyötyy tästä!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)