Viikon vinkki, joka ei toimi

Soodan hajua poistavaa ominaisuutta hyödyntäviä vinkkejä löytyy netistä pilvin pimein. Etsin vastikään tietoa siitä, kuinka kengistä saisi hienhajun pois. Yleisin neuvo oli hieroa pohjaan soodaa, laittaa kengät muovipussin ja sitten pakastimeen. Soodan ja pakkasen yhteisvaikutus pitäisi viedä kaikki hajut pois. Testasin tämän omilla sandaaleilla, mutta totesin ettei se toiminut.

Kyseessä on Eccon sandaalit, joiden pohja on kumia ja pohjan sisäpuoli on jonkinlaista nupukin tyyppistä keinomateriaalia. Varsinainen kenkäosa on nahkaa. Erittäin hyvät sandaalit, jotka ovat toimineet pääasiallisina kesäkenkinäni jo kaksi vuotta peräkkäin. Käytössä siis noin kolme kuukautta vuodessa vähintään viitenä päivänä viikossa.

Pohjat eivät enää kuitenkaan ole kovin freesit. Sooda ja pakastin eivät toimineet. Viikon tuuletus parvekkeella ei myöskään ole muuttanut tilannetta. Mietinkin nyt, mitä niille seuraavaksi kannattaisi tehdä. Järkeilen, että jäljellä on vielä pesu vedellä ja saippualla. En tiedä mitä mahkaosat tykkäävät vesipesusta, mutta toisaalta riski kannattaa ottaa, sillä en minä haiseviakaan kenkiä voi pitää, enkä myöskään myydä tai lahjoittaa. Marseillesaippuaa on, mutta millaista rasvaa kannattaisi nahkaosiin käyttää pesun jälkeen?  Pitäisikö ostaa jokin erityinen nahalle tarkoitettu tuote, vai toimisikohan jokin kotoa löytyvä öljy tai rasva? Jos on kokemusta, niin kertokaa ihmeessä.

18 vastausta artikkeliin ”Viikon vinkki, joka ei toimi

 1. Suosittelen käyttämään etikkaa hajunpoistoon: kylmään veteen loraus ja liotus, jos uskallat. 🙂 Sitten marseillepesu. Olen joskus nahkasormikkaat pessyt marseillella, enkä rasvannut niitä mitenkään pesun jälkeen. Nahka näytti ja tuntui yhtä hyvältä pesun jälkeen kuin ennen sitäkin. En tiedä tosin, miten nämä neuvot sopivat kenkiin, jos ollenkaan…

  • Harkitsen tuota etikkaa. Siitä ei jää hajua ainakaan tiskikoneeseen, joten voisi toimia kengissäkin.

  • Kiitos vinkistä. Luulenpa että yritän ensin noita kotitalouskonsteja, mutta tämä on hyvä pitää mielessä muutenkin.

 2. A) Soodaliotus yön yli -> pesu
  B) Pakkaseen 3vrk+

  Mikä toimii FiveFingereille, toimii muillekin, eikö?

  • Luulisi toimivan 🙂 Pakkasessa kengät olivat tosiaan sen 2 vrk, joka oli selvästi liian vähän koska haju ei poistunut.

 3. Hei, voisin lähettää sinulle Eccon oman hajunpoistosprayn, joka on jäänyt itseltä täysin käyttämättä. Ei sillä että tuote olisi huono, vaan ei vaan ole ollutkaan tarvetta (aargh). Jos haluat kokeilla tuotetta, niin laitathan viestiä sähköpostiini.

  • Kiitos kauniista tarjouksesta! Mutta säästetään vielä postikulut, testailen vähän noita etikka- ja saippuavinkkejä ensin.

 4. Itse olen pessyt kaikkia kenkiä, myös nahkaisia, ihan pyykinpesukoneessa. Kengät sopivaan paksuun kangaskassiin (ettei rumpu syö pintaa rikki) ja koneeseen, hitunen pesuainetta perään ja 30 asteen pesu. Haju on yleensä tällä lähtenyt kohtuullisen hyvin.

  Nahkakengistä lähtee toki tuolla käsittelyllä kiilto, mutta se hoituu lankkaamalla. Nahkaisia juhlakenkiä en ehkä näin kuitenkaan pesisi, mutta etenkin lenkkareille ja muille kangaskengille tuo on oikein hyvä keino.

  • Olen pessyt kangaskenkiä ja lenkkareita pesukoneessa, mutta en sentään nahkakenkiä. Niitä en uskaltaisi laittaa, mutta kokemukseni mukaan ainakin lasten kengät eivät mene koneessa miksenkään, puhdistuvat kyllä. Näitä ssandaaleja en uskalla laittaa koneeseen koska pelkään nahan menevän pilalle.

 5. Mulla on täysin sama ongelma! Kokeilin ensin soodaa, ei toiminut lainkaan. Sen jälkeen pesin kengät kevyesti etikalla ja jätin ne parvekkeelle muutamaksi päiväksi etikkarätti kengässä. Haju on selvästi vähentynyt, mutta ei vielä kokonaan poistunut.

  Tämä oli sen verran rohkaisevaa, että aion pestä kengät vielä uudestaan etikalla, tällä kertaa vaan lotraan vähän reippaammin ja jätän kengät taas ulos hetkeksi.

  Vinkin löysin täältä: http://www.siivous.info/kotityot-siivousohjeet/hajunpoistaminen-kengat

 6. Apteekista saa tuotetta nimeltä Ortopeda. Toimii taatusti. Sillä saa koko jalkahikiongelman katoamaan (kysehän on bakteeritartunnasta, itse hiki ei haise). Aineella tehdään jalkakylpy ja pyyhitään kaikki kengät ja jos on paha ”case” liotetaan myös sukat. Hajut häviää ja pysyvät pois jos ei satu saamaan uutta tartuntaa.

  • Mitä tarkoittaa tartunta? eikös jaloissa ja ihmisen keholla ylipäätään majaile aina bakteereja? Mutta kiitos vinkistä, tämä tuote oli ennestäään tuntematon. Hyvä tietää että näitä vaihtoehtoja on todella paljon.

   • Juu, majailee toki, mutta nämä haisulit ovat oma kantansa. Tarttuvat usein muilta, esim. kenkiä lainaavilta tai kehittyvät muuten jos kengät on usein märät tms. Ne saa kuitenkin pois tuolla aineella. Se tehoaa myös äijien ”hyvin hankaliin tapauksiin”.

    Tuo allamainittu kahvinporo kuulostaa mielenkiintoiselta, kahvi vie kyllä hyvin hajuja myös muualta, joten mikseipä myös kengistä. Itse käytän joskus kahvia tai kahvinpapuja tuikun ympärillä kulhossa, sekin tekee ilmalle hyvää, raikastaa…

    • En ole koskaan tajunnut, että tuikkujen ja kahvipapujen välillä on oikea yhteys. Olen luullut että ne kahvipavut ovat vaan jokin sisustusidea…! Aina oppii uutta 🙂

     En tiennyt myöskään noista bakteereista. Hyvä tietää että siihenkin on ratkaisu olemassa. Luulen että tällä kertaa siitä ei kuitenkaan ole kyse, koska mitkään muut kengät eivät haise. Mutta näitä on pidetty niin paljon paljaassa jalassa, ja ovat nuo pariin kertaan kastuneetkin, joten siitä lienee kyse. Testaan etikkaa ensi viikolla ja raportoin.

 7. Kahvinporot on vanha toimiva kikka. Laita kenkiin käytettyjä kahvinporoja runsaasti ja anna vaikuttaa ainakin vuorokauden. Mulla lähti haju työsandaaleista ja konstin voi uusia aina tarvittaessa. Vähän hankala kun ei itse juo kahvia, mutta töistä voi aina tarvittaessa pölliä toisten porot. 🙂

  • Olen kuullut tästä, en ole koskaan testannut. Siis pitääkö niiden porojen olla kuivia vai märkiä?

 8. Käytettyjä poroja eli kosteita siinä vaiheessa kun laittaa kenkään, siellä ne kuivui. Ja hyvä tuoksu jäi jälkeen. Pitääpä taas muistaa laittaa muutamaan kenkäpariin.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)