Tiskikonerutiini käyttöön

(Hah, voiko enää olla vetävämpää otsikkoa? Tuskinpa…) Tiskikone on niitä elämää helpottavia laitteita, joista en hevin luopuisi. Olen kuunnellut ja lukenut viime aikoina paljon A Slob Comes Clean -blogia ja podcasteja, niissä on käynyt harvinaisen selväksi, että tiskikoneeseen liittyvät rutiinit ovat se, mikä pelastaa kirjoittajan keittiön täydelliseltä kaaokselta. Ilmeisesti tämä on ollut todella suuri ahaa-elämys, sillä melkeinpä aihe kuin aihe päätyy samaan johtopäätökseen: hoida tiskit, niin kaikki muukin sujuu.

Tiskikoneen käyttö ei ole koskaan ollut minulle mikäään kynnyskysymys, mutta tuon blogin ansiosta olen ruvennut miettimään, toiminko tiskien suhteen järkevästi. Haluaisin kovasti, että meillä olisi aina siisti keittiö, mutta valitettavasti se ei sitä suinkaan aina ole. Samalla tajusin, että en erityisemmin tykkää sen enempää täyttämisestä kuin tyhjentämisestäkään. Täyttäessä inhoan sitä, kun käsiin tulee jotain likaa käytetyistä astioista, ja tyhjentäminen on jotenkin aina yhtä työlästä. Silti on ärsyttävää, jos kone on täynnä puhtaita astioita kun haluaisi siivota likaiset pois.

Mietiskelin, että minun pitää varmaan alkaa noudattaa samaa rutiinia kuin Danakin. Hänellä on järkkymätön järjestys: kone lähtee käyntiin joka ikinen ilta riippumatta siitä kuinka paljon siellä on tavaraa, aamulla tiskari tyhjennetään ensimmäisenä, ja päivän aikaan tulevat tiskit pannaan suoraan koneeseen. Illalla taas käynnistetään, ja sama homma uudestaan seuraavana päivänä. Näin toimitaan poikkeuksetta AINA.

Meillä taas tiskikone kyllä pyörii useimpina päivinä, mutta koska siinä ei ole tuollaista rutiinia, on vähän sattumankauppaa onko siellä tilaa vai ei silloin kun tarvitsee. Samasta syystä välillä muistan laittaa koneen illalla päälle mutta aina en. On aika ärsyttävää todeta aamulla, että kone on täynnä likaisia astioita, eikä uutta mahdu ennen kuin on pessyt vanhat. Yhtä ärsyttävää on ruveta tyhjentämään silloin kun on vaikka laittamassa ruokaa. Näin siis ainakin lapsiperheessä, jossa laitetaan lämmintä ruokaa joka päivä ja tiskiä tulee tasaiseen tahtiin pitkin päivää. Yhden hengen taloudessa tilanne on tietysti toinen.

Kun lähemmin asiaa tarkastelee, tuo Danan systeemi on ehkä käytännöllisin mahdollinen. Ensinnäkin tiskit hoituvat kätevästi yön aikana. Aamulla on aina puhtaat astiat, ja jos joku käyttää yösähköä niin sekin on vielä hyödynnettävissä. Kun koneen tyhjentää aamulla ensimmäisenä, sitä on mahdollista täyttää koko päivän sitä mukaa kun tiskejä tulee. Kaiken saa siis heti piiloon. Minusta vajaan koneen pyörittäminenkään ei ole ongelma, silloin voi käyttää esim. pikaohjelmaa. Olennaista tässä on tosiaan se rutiini, niin että homma toistuu samanlaisena päivästä toiseen.

Päätin siis ruveta noudattamaan tätä illalla käyntiin, aamulla tyhjennys -rutiinia heti paikalla. Luulisin sen helpottavan arkea selkeästi. Etenkin kun hyvin toimiva rutiini on mielestäni aina paikallaan. Onko teillä tiskirutiineja?

32 vastausta artikkeliin ”Tiskikonerutiini käyttöön

 1. Minä en uskaltaisi laittaa konetta yksikseen yöksi päälle! Olen aika hysteerinen niin tiski- kuin pyykkikoneenkin kanssa, enkä koskaan käytä niitä yöllä (siis niin että itse nukutaan) tai jos ketään ei ole kotona. Yösähköä meillä ei ole, mutta ei tämä siitä johdu, vaan siitä että pelkään että tulee joku vika ja koneet syttyy palamaan.

  Muutoin olen vähän samanlainen ”tuuripesijä” kuin sinäkin. Pesen silloin, kun kone on täysi, ja välillä on just tuo tilanne, että aamulla onkin kone täys likaisia, argh… Sinänsä hyvän kuuloinen siis tuo Danan rutiini, mulla vaan ei oikein sielu anna myöten pyörittää konetta vajaana. Jos kone on täynnä, koitan kyllä sen sitten illalla pyörittää puhtaaksi.

  Meillä oli muuten kesällä remontin aikana käytössä paperilautaset, koska koko keittiötä ei ollut silloin olemassa. Ajattelin, että en minä mitään tiskaria tarvii, kunhan vaan pääsisin tiskaamaan ja olis yleensä vettä ja tiskiallas jne… Mutta nyt kun tiskari on taas paikallaan, on se vaan aivan hiton hyvä olemassa!! On ihanaa, että saa likaiset astiat sinne piiloon. Vaikka näyttää pahasti siltä, että aina niitä silti tuolla altaassa pyörii… ja milloin missäkin kaikkien perheenjäsenten jäljiltä.

  • Laitan koneen päälle heti iltapalan jälkeen, kun ei tule enempää uusia tiskejä. Ohjelma ehtii yleensä lähes loppuun siinä ajassa kun ollaan nukkumassa. En osaa pelätä, että mitään sattuisi. Sen sijaan en jätä konetta päälle jos olen poissa kotoa, jos sattuisi tulemaan vesivahinko. Ikinä ei ole sattunut, mutta eihän sitä koskaan tiedä.

 2. Ei ole kummempia rutiineja, paitsi opiskeluaikaan yhdessä asuntolassa piti tiskata kaikki heti, kun oli yksi keittiö koko kerrokselle huoneita. Voisi kai tuota tiskirutiinia kokeilla näin käsitiskarinakin: illalla kaikki puhtaaksi oli tiskin määrästä riippumatta ja aamulla kuivauskaapista sitten paikalleen. Kiva ois, mutta en jaksa uskoa nyt just itteeni niin paljon, että tollasen rutiinin saisin opeteltua.

  • Ei sillä liene ole väliä onko kone vai ei, olennaista on että homma rullaa jotenkin. Toisaalta nämähän on just elämäntilanteesta riippuvaisia. Kaikille rutiini ei tuo samaa hyötyä.

 3. ”Minusta vajaan koneen pyörittäminenkään ei ole ongelma, silloin voi käyttää esim. pikaohjelmaa.”

  Vajaa kone ei kuulosta kovinkaan ekologiselta, esim meidän koneen ohjeessa erikseen todetaan kaikkein taloudellisimman olevan pisimmän pesuajan ohjelma (nimeltään Eco ja kestää lähes kolme tuntia). Edes adaptiivisen pesun ohjelman ei väitetä olevan parhaimmillaankaan yhtä taloudellisen.

  Kahden aikuisen taloudessa, jossa kumpikin täyttää ja tyhjää, ei paljon rutiineja tarvita.
  Kolme kuitenkin on:
  – naapurisovun takia konetta ei käytetä 22-07.30
  – koneen ovessa on jääkaappimagneetti merkkinä puhtaista tiskeistä tai että kone odottaa ajastettua käynnistystä (ei tartte kurkkia sisään ja arvailla)
  – puoli tuntia ennen ruokavieraiden tuloa koneen pitää olla täysin tyhjä, tuon saavuttamiseksi pesen vaikka kuinka vajaan koneen

  -ölköl-

  • Tietysti olisi parempi pestä aina täysi koneellinen, mutta jos esim. kymmenestä koneesta yksi on vajaa, musta on parempi kuitenkin pestä se kuin romauttaa rutiini. Tosin tuo on hyvä idea, että käyttää silloin eco-ohjelmaa. En muuten osaa sanoa, kuinka äänekäs koneemme on. Toisaalta se ei ole naapurin seinän vieressä, joten tuskin siitä mitään meteliä sinne kuuluu.

   Magneetti on mainio idea, mutta ei valitettavasti toimi jos kone on ns. integroitu. Hauska idea kylläkin!
   Ja tuo viimeinen on hyvä idea myös, mutta miten se käytännössä toteutetaan jos tulee ruokavieraita? Yleensä meillä on ruoka valmista suunnilleen siiheksi kun vieraat tulevat, ja silloin kone on täynnä likaisia ruoanvalmistusastioita.

 4. Minäkään en uskalla käyttää tiski- enkä pyykkikonetta yöllä. Viikonloppuaamuisin saatan tosin käydä laittamassa koneet päälle ja mennä takaisin torkkumaan. Mutta muuten kone pitää aina käydä sammuttamassa ja sulkemassa vesihana ennen nukahtamista.

  Kahden hengen taloudessa ei koneen jokapäiväinen käyttö ole taloudellista eikä se kyllä tule täyteenkään, mutta silti inhoan juurikin sitä, että tiskiä on liikaa ja koneeseen ei mahdu tai se pitää tyhjentää juuri vääränä aikana.

  Muutaman helpottavan tavan olen itselleni keksinyt: koneen pitää aina olla käynyt ja tyhjennetty puhtaista kun tulee perjantai tai maanantai. En halua aloittaa viikonloppua tiskeillä, enkä myöskään maanantaita kun saavun väsyneenä töistä kotiin. Muina päivinä jotenkin vielä siedän sen tiskirumban 🙂

  • Hauska lukea näitä eri tiskisääntöjä, selvästi kaikilla on omat toimivat systeeminsä. Yksi syy tuohon uuteen rutiinin jonka yritän nyt juurruttaa, on myös tuo, että kone olisi oikeaan aikaa tyhjä tai täysi.

 5. Hei! Tässä meidän perheen rutiineista aiheeseen liittyen.

  Meillä käytetään öisin sekä tiski- että pyykkikonetta. Lataan molemmat päälle illalla ja ajastan ohjelmat loppumaan yösähkön loppumisen aikoihin, tällöin olen yleensä jo kotiäitinä herännyt kun koneet lopettavat työnsä ja saan ne yleensä sammutettua kohtalaisen nopeasti ja rutiinilla eikä ole tarvinnut pelätä mitään onnettomuuksia tms. Ennen lapsia sammutin koneet ennen töihinlähtöä aamulla. Kaikki on kiinni tarkasta ajastuksesta eikä koneita ladata jos aamu on poikkeuksellinen (ollaan heti aamusta lähdössä jonnekin tms). Ennen nykyistä pyykkikonetta, jossa on itsessään ajastin, käytin sähköpistokkeeseen laitettavaa kellokytkintä. Meillä on toimittu näin siitä asti kun muutimme nykyiseen kotiimme (huom. omakotitalo) eli noin seitsemän vuoden ajan ja meillä systeemi toimii yllättävän hyvin vielä lasten syntymien jälkeenkin, jotka mullistivat osaltaan arjen ihan täysin. Yösähkön hyödyntäminen näkyy selvästi sähkölaskuissa ja se onkin ollut suurin motivaattori.

  Olen huomannut että tiskikoneen kanssa että rutiini ei toimi täydellisesti jos en tyhjää konetta heti ennen aamupalaa, tai ainakin mahdollisimman nopeasti sen jälkeen, muutoin aamupala-astiat jäävät jo heti ensimmäisinä notkumaan tiskipöydälle. Pyrkimys on että jokainen vie omat tiskinsä suoraan koneeseen, mutta usein silkka kiire tai väsymys on syynä että ne jäävät lojumaan tiskipöydälle oli kone sitten tyhjä tai ei. Tyhjääminen ei tosiaan ole niitä mukavimpia hommia.
  Ennen lapsia, kun koneet eivät täyttyneet samaan tahtiin, muistaakseni käytin pikaohjelmia ja puolitäyttö-valintoja tarvittaessa mahdollisuuksien mukaan ja meillä oli sellainen pieni pöytätiskikone käytössä. Pyykeissä oli helppo myös pitää vapaata yö tai pari jos kone ei täyttynyt tarpeeksi. Joskus harvoin taas on pakko pestä jo päivällä yksi koneellinen jos tulee vaikkapa isompi määrä kahvivieraita.
  Oma ongelmansa ovat myös esim. astiat ja pannut joita ei koneeseen voi laittaa. Ne pitäisi myös heti pestä pois kaappiin viemästä tilaa tiskipöydältä.

  Lopuksi vielä lämpimät kiitokset kätevästä ja kiinnostavasta blogistasi, se on niitä harvoja joita vielä jaksan ja ehdin seurata! 🙂

  • Kiitos kiitoksista! Olen meidän Mieleen muuten erittäin tyytyväinen, paitsi että siitä puuttuu ajastus. Muuten käyttäisin pyykkikonetta samoin kuin sinäkin. Nuo käsitiskit vaatisivat jonkun oman systeemin, koska niitä tuppaa kertymään eivätkä nekään siisteiltä näytä. Ehkä ratkaisu voisi olla, että ne tiskattaisiin myös aina illalla viimeiseksi pois. Tai aamulla ekana, ehkä se toimisi jopa paremmin, koska olen silloin pirteämpi. Sitäkin tiskiä tulee kuitenkin joka päivä, kun ruokaa laitetaan. Vähintään on paistinpannu pestävänä.

 6. Vaikka olen kotitöissäkin rutiinien ja prosessien ystävä ihan arjen helpottamisen vuoksi, on minulla astianpesukoneen suhteen vain pari sellaista: kun ryhdyn kotitöihin, käyn ensin astianpesukoneen kimppuun. Eli tyhjennän, jos se on täysi, ja täytän, jos likaisia astioita lojuu tiskipöydällä. Likaiset astiat eivät sinällään haittaa minua, koska ne pidetään altaassa ja joudumme joka tapauksessa esim. liottamaan aamun puurokattilan, koska muuten se ei puhdistu koneessamme. Tämä lisäksi pesen vain täysiä koneellisia, ellemme ole lähdössä esim. viikonlopuksi pois. Mies toimii omalla tyylillään ja hyvin on saatu tiskit pestyä, mutta vaatii kyllä hiukan rentoa asennoitumista.

  Seuraavaksi käynkin aina puhtaiden pyykkien taittelemiseen, koska meilläkin on pyykkiteline ainainen ”sisustuselementti” olkkarissa. Kuivauskaappikin löytyy, mutta en periaatteesta tykkää kuivata pyykkejä sähköllä.

  Kolmantena rutiineissa on vuorossa kaikki muut kotityöt jaksamisen ja käytettävän ajan puitteissa. Ruokaa tosin laitetaan n. kerran päivässä, arkena ei ehkä ihan joka päivä – ja se ajaa kaiken muun ohi.

  Ja kiitos blogistasi – se on aivan mahtava, olen hyvin samoilla linjoilla kanssasi esim. vaatteiden, sisustamisen jne. suhteen, joten blogiasi on tosi mukava seurata!

  – Kirsikka –

  • Kiitos itsellesi 🙂
   Jos saan tämän tiskirutiinin toimimaan, voisin tehdä oman postauksen kaikista rutiineista. Meillä pyykkikone pyörii melkein joka päivä, ja yleensä se tulee täyteen. Tosin pesen välillä puolikkaitakin, jottei pyykkivuori kasva ylitsepääsemättömäksi. Välillä olohuoneessa seisoo myös tyhkä teline, en aina viitsi laittaa sitä pois kun kuitenkin ihan pian se pitää taas ottaa esille. No, vieraiden ajaksi yritän päästä siitä eroon. Sitten on lakanoiden vaihtoa ynnä muuta, joka tulee tehtyä aina samalla kaavalla.

 7. Omalla rutiinilla laitan yleensä tiskikoneen päälle päivällisen jälkeen. Tyhjennys tapahtuu joko ilta- tai aamupuuron keittelyn/jäähdyttelyn aikana. Itseäni ei häiritse altaassa olevat lautaset, mutta isot pannut ja kattilat haluan nopeasti pois silmistä. Pyykkikone meillä pyörii joka toinen arkipäivä ja viikonloppuna muutaman lisäkoneen, jos on esim. lakanoita ja pyyhkeitä pestävänä. Kuivat taittelen narulta kun seuraava koneellinen tarvitsee kuivaustilaa. Kohta 6 henkisessä perheessä tiskit ja pyykit ovat ikuisia, rutiinit auttaa pitämään homman säännöllisesti pyörimässä. Ja plussaa, perheen jäsenet tietävät että mustaa pyykkiä pestään maanantaisin, silloin on teininkin kerättävä likapyykit koriin tai on loppuviikon ilman vaatteita 😀

 8. Normaalisti meilläkin tiskikone pyörii aina illalla myöhään. Tosin jos on puolityhjä illalla odotan aamiaisastiat ja laitan aamulla päälle. Teen töitä kotona, joten pystyn vahtimaan koneen…
  Tyhjennys aamiaista tehdessä tai lounaan /päivällisen teon yhteydessä.

  Muuten tiskikoneen tyhjennykseen ei ainakaan meillä mene enempää kuin 3 minuuttia, joten ei tuo kovin iso homma ole…. olen tämän mitannut, kun lapset joskus valitti tyhjennysvuoroista.

  Pyykkikoneella sama homma laitan aamulla ajastimella päälle siten, että kone on valmis juuri ennen nukkumaan menoa. Kuivuriin kippaan pyykit ennen iltapesua ja samalla täytän seuraavan päivän koneellisen jos mahdollista. Aamulla tyhjennän kuivurin ja viikkaan pyykit siinä samalla ja jos illalla en ole jostain syystä täyttänyt konetta niin täytän samalla.

  Perusteena tälle yökäytölle on halvempi sähkön hinta. Meillä ei ole yösähköä, mutta nykyisen sopimuksen veloitus on tuntiperusteinen ja sähkön hinta on halvin yöllä klo 22 jälkeen. Kuivuri vie eniten sähköä, joten olen siksi päätynyt tuohon, että kuivuria kannattaa pyörittää yöllä. =)
  Katselin juuri viime viikolla, että meillä on sähkölasku pienentynyt sen jälkeen kun siirryttiin tuohon tuntiperusteiseen sopimukseen.

 9. Aah, löytyi vihdoinkin tunnukset, niin pääsen kommentoimaan. 🙂

  Meillä itse asiassa homma toimii juuri tuolla tavalla, että laitan illalla tiskikoneen päälle ja aamulla tyhjennän sen. Teen melkein joka aamu smoothieta ja sitä varten tarvitaan blenderi, joka on siis koneessa käytännössä aina – joko likaisena tai puhtaana. Yleensä kone on ainakin puoliksi täysi ja tunnenkin tästä välillä huonoa omatuntoa eko-ohjelmasta huolimatta, mutta homma toimii niin hyvin, etten oikein keksi tälle muuta vaihtoehtoa. Toisen blenderin ostaminen ei siis ole vaihtoehto. 🙂

  Olen joutunut nuorempana tiskaamaan käsin niin monta vuotta, etten enää suostu ilman tiskikonetta elämään. Käsin tiskattavia astioita/muita juttuja meillä ei ole eikä tule. Laitan itse aina likaiset astiat heti koneeseen ja inhoan yli kaiken sitä, että tiskialtaassa pyörii jotain likaisia astioita.

  Vähän huolestuttaa muakin se, että jos koneeseen tulee yöllä jokin vika, mutta toistaiseksi ei ole onneksi käynyt mitenkään (koputtaa puuta).

  • Joo, tämä systeemi on nyt alle viikossa osoittautunut mahtavaksi. Voin vaan taas ihmetellä, että meni näin kauan tajuta miten homma kannattaa hoitaa… Mutta en laita koneeseen patoja ja pannuja, kokemukseni mukaan ne eivät oikein kestä tiskikonetta. Eli sellaista käsitiskiä tulee väistämättä, vaikka muuten melkein kaikki meneekin koneeseen.

 10. Noista tiski- ja pesukoneiden eko-ohjelmista tuli mieleen, että oletteko tarkistaneet mitä koneenne säästää eko-ohjelmassa?

  Esimerkiksi meidän tiskikoneessamme on eko-ohjelma, jossa kone säästää kyllä vettä, mutta käy noin tunnin kauemmin kuin normaalilla ohjelmalla. Näin kerrostalossa asuessa se ei sinänsä ole järkevää, koska vesimaksu on kiinteä, mutta sähköstä maksetaan kulutuksen mukaan (toki ei siltikään vedellä läträtä, mutta ymmärtänette mitä tarkoitan).

  Sama itseasiassa pyykinpesukoneessa: vähemmän vettä, mutta pidempi käyntiaika. Ja jos kone käyttää liian vähän vettä, en luota pesutulokseen.

  Kun haluan ”ekoilla”, käytän pesukoneiden pikaohjelmia.

  • Erittäin hyvä pointti. En ole tarkistanut. Olen tähän asti miettinyt, että pikaohjelma on järkevin jos on vain vähän tiskiä, eikä mitään erityisen likaista. Siis ihan käytännöllisestä näkökulmasta. En ole varmaan koskaan käyttänyt eko-ohjelmaa meidän tiskikoneessa, koska en luota siihen että se pesisi puhtaaksi.

 11. ”… oletteko tarkistaneet mitä koneenne säästää eko-ohjelmassa?

  Esimerkiksi meidän tiskikoneessamme on eko-ohjelma, jossa kone säästää kyllä vettä, mutta käy noin tunnin kauemmin kuin normaalilla ohjelmalla. Näin kerrostalossa asuessa se ei sinänsä ole järkevää, koska vesimaksu on kiinteä, mutta sähköstä maksetaan kulutuksen mukaan (toki ei siltikään vedellä läträtä, mutta ymmärtänette mitä tarkoitan).”

  Eihän Suomessa ole kovinkaan järkevää säästää (kylmää) vettä, jos voi säästää sähköä. Mutta uuni joka on päällä 50-asteisena kaksi tuntia ei vie enempää sähköä kuin uuni joka on tunnin päällä lämmössä 250 astetta.

  Tiskikoneemme on Bosch SuperSilence (ja ei ole hiljainen).

  Ohjekirjassa todetaan (HUUTAMINEN on meikäläisen korostus):

  ”Pikaohjelma (Vario Speed)
  … tässä lisäohjelmassa ENERGIANKULUTUS lisääntyy, jotta pesutulos säilyy yhtä hyvänä.”
  Toisaalla käyttöohjeessa:
  ”Pikaohjelma (Vario Speed)
  … jotta pesutulos säilyy lyhennetystä pesuajasta huolimatta optimaalisena, lisääntyy samalla veden- ja ENERGIANKULUTUS.”

  Ohjekirjassa ei ole eritelty tarkkaan eri pesuohjelmien energiankulutusta, niin lainaan tähän netistä randomin mallin esittelyä:
  http://www.bosch-home.com/nena/ar/our-products/dishwashing/dishwashers/SPV69T30EU.html

  ”Energy consumption in programme Economy 50: 0.75 kwh
  The information relates to the programme ​Economy 50. This programme is suitable to clean normally soiled tableware and is the MOST efficient programme in terms of combined ENERGY and water consumption.
  Programme time in programme Economy 50: 185 min”

  Toki tuossa puhutaan yhdistetystä energian ja vedenkulutuksesta, mutta tuo kolmen tunnin kestoaika vastaa käsitystäni meidän koneen toiminnasta: tarpeeksi pitkällä pesuajalla ECO-ohjelmassa pesuaine ehtii vaikuttaa rauhassa vaikka kone ei rumpsuta koko aikaa, kaikissa muissa ohjelmissa kone on aktiivinen lähes koko ajan – eli kokonaisenergiankulutus on suurempi kuin huomattavasti hitaammassa ECO-ohjelmassa.

  -ölköl-

  • Mitä enemmän tätä asiaa pohdin, sitä triviaalimmalta alkaa vaikuttaa, millä ohjelmalla konetta käyttää. En jaksa ruveta laskemaan paljonko noilla säästöohjelmilla oikeasti säästäisi, mutta epäilen sen olevan aika pieni summa vuodessa. Tietenkään ei ole järkevää käyttää konetta, jossa on sisällä pari lasia ja yksi lautanen. Mutta jos tiskit on kuitenkin hoidettava, niin luulenpa että menen käytännöllisyys edellä. Jos on olennaista vaan saada astiat äkkiä puhtaiksi esim. ennen kuin lähdetään mökille, niin pikaohjelma on järkevä. Jos taas on aikaa odotella muuten vaan niin sitten voi tietysti valita eko-ohjelman jos haluaa.

 12. ”En ole varmaan koskaan käyttänyt eko-ohjelmaa meidän tiskikoneessa, koska en luota siihen että se pesisi puhtaaksi.”

  Eko = huono ???

  Tiskikoneiden valmistajat varmasti tykkäisivät, jos saisivat ilmoittaa pesutuloksen intensiiviohjelman mukaan, kuivaustuloksen superkuivausohjelman mukaan, äänitason valmiustilan mukaan ja energiankulutuksen 15 minuutin huuhteluohjelman mukaan.

  IRL noi määräytyvät sen energiataloudellisimman ohjelman puitteissa, eli eko-ohjelman. Totta kai intensiiviohjelmassa on parempi pesutulos, mutta sitä ei saa ilmoittaa standisoidussa pesutuloslappusessa, mikä on koneen kyljessä kaupassa.

  Eko-ohjelman ainoa huono puoli on sen pituus, meidän koneessa 2h 50min. Käytännössä sillä ei ole usein merkitystä, varsinkaan kun vaikka olisi kotona koneen käydessä niin toi ohjelma on se hiljaisin.

  Meidän kone pesee kaikilla ohjelmilla moitteettoman puhtaaksi:
  Eko = 170 min
  Adaptiivinen ohjelma = noin 100 min
  Pikapesu (todella äänekäs) = 80 min
  Tehopesuun ei ole ollut tarvetta – jos kattila on törkyinen niin näytän sille hieman harjaa ensin.

  -ölköl-

  • Joo tunnustan, että olen pitänyt eko-ohjelmia tehottomina. Täytyy tarkistaa mielipidettä. Kiitos informaatiosta.

 13. ”Mitä enemmän tätä asiaa pohdin, sitä triviaalimmalta alkaa vaikuttaa, millä ohjelmalla konetta käyttää.”

  EKOilu aiheuttaa ylikuntoa tai kilpailuväsymystä?

  Ei huolta, vaihteeksi faktaa, eli tuoreessa Kuluttaja-lehdessä (nro 5/2014)

  http://www.kuluttaja.fi/tuote/valinta.aspx?ID=450b6507-c405-46c6-af0a-bcb21a8eba98&referer=%2f

  on viiden astianpesukoneen testi, jossa vertaillaan mm. pesutuloksia ja energiankulutusta liantunnistusohjelman ja Eko-ohjelman välillä.

  Kahdessa tiskikoneessa Eko-ohjelma oli selvästi parempi pesutulokseltaan kuin liantunnistusohjelma (”adaptiivinen”), yhdessä Eko-ohjelma oli hieman huonompi kuin automaattiohjelma ja kahdessa Eko-ohjelma oli selkeästi huonompi pesutulokseltaan kuin automaattiohjelma.

  Syy huonompaan pesutulokseen on lehden mukaan ”… pesevät astiat säästöohjelmalla vain 47-48 asteessa. Niin alhaisella lämpötilalla lika ei lähde astioista.”

  Laitan tähän kokonaisarvosanajärjestyksessä seuraavat tiedot:
  – Automaattiohjelman sähkönkulutus kWh
  – Säästöohjelman sähkönkulutus kWh
  – Automaattiohjelman kesto min
  – Säästöohjelman kesto min

  B: 1,03 / 0,83 132 / 192
  H: 1,06 / 0,84 134 / 207
  E: 1,06 / 0,89 124 / 190
  M: 1,34 / 0,89 179 / 194
  S: 1,33 / 0,83 160 / 157

  Kuluttaja-lehti ei ollut tyytyväinen koneisiin, tässä suora lainaus:
  ”Vaikka useimmat koneet tunnistivat lian, yksikään ei pessyt astioita hyvin. Kaikilla viidellä pesukoneella pesutulokset jäivät korkeintaan tyydyttäviksi. Tästä syystä emme tällä kertaa myöntäneet millekään koneelle Testivoittaja- tai Hyvä ostos -mainintaa.”

  Meidän taloudessa jököttää tuo eniten pisteitä saaneen tiskikoneen valkoinen sisarmalli, ja laitan siitä pari huomiota tähän:
  – Eko-ohjelma vie 24 % vähemmän sähköä kuin automaattiohjelma likaisilla astioilla, aikaa kuluu 60 min enemmän. Pesutulos aavistuksen huonompi (mitä en ole huomannut, tässä testissä käytettiin vain kuivunutta kamaa astioissa eli aika hard stuff).
  – puhtailla astioilla automaattiohjelma vei sähköä vain 0,89 kWh eli vain hieman enemmän kuin Eko-ohjelma. Tosin eihän kukaan pese testilaitosten ulkopuolella puhtaita astioita.
  – joka tapauksessa Eko-ohjelma vie aina vähiten sähköä.

  Summa summarum, aion jatkaa vanhaa linjaani:
  – Eko-ohjelma aina kun mahdollista
  – jos on kiire, niin automaattiohjelma tai siitä vielä nopeutetumpi pikaohjelma

  -ölköl-

  • Itse asiassa tämän perusteella kannattaisikin siis aina käyttää eko-ohjelmaa, jos ei ole väliä kauanko kone pesee. Eli esim. illalla voisi ihan hyvin laittaakin eko-ohjelman, vaikka se meillä myös kestää tunnin pidempään kuin normaali.

 14. ”Tietysti olisi parempi pestä aina täysi koneellinen, mutta jos esim. kymmenestä koneesta yksi on vajaa, musta on parempi kuitenkin pestä se kuin romauttaa rutiini.”

  Eihän toi ole mikään ongelma maailmanpelastuksen kannalta – jos tiskikone ei ole aivan täynnä, niin meidän taloudessa sinne voi vielä lisäksi laittaa:
  – mikroaaltouunin suojakuvun
  – mikroaaltouunin aluslautasen
  – liesituulettimen rasvasuodattimen
  – teekeittimen pannun
  – teekeittimen suodatinosan
  – teemukin kaatoalustan (hienompi tiskirätti, mutta käytetään vain teemukin alla)
  – käsitiskin tiskiharjan
  – harjan, jolla putsataan tiskialtaita

  Nämä tämmöisiä, joita ei tartte päivittäin pestä koneessa.

  -ölköl-

 15. Toisenlainen tiskikonekommentti:
  kokeilkaa Fairyn oransseja tiskitabletteja. Tulee aivan ihana tuoksu koko keittiöön ja laajemmallekin. Pehmeä, puhdas tuoksu, ei kemikalimainen. Vieraatkin ovat kyselleet mikä ihana tuoksu teillä on. Tiskikone hommissa! Nykyään on kiva tiskata! Motivaatio se on pienikin.

  Käytän nykyään Mustan mustia bambu tiskirättejä. Oikein mainiota ja ne on helppo pestä tiskikoneessa. Laitan siihen alakorin laidalle sen ja putsaantuu samalla kuin tiskitkin. Välillä toki pesen myös pyykkikoneessa. Pysyy tosi raikkaana ja siistinä sekä kuivuu nopeasti eikä haise = hygieninen. Ennen kammosin pestävä rättejä, mutta Mustan rätit on oikeesti hyviä.

  • Onko Fairyllä joutsenmerkki tai joku vastaava? Yritän aina ostaa sellaista, jossa olisi edes jotain luontoystävällisyyttä mukana, vaikka edes pientäkin. Olen miettinyt voisiko noita rättejä pestä tiskikoneessa. Olen tähän saakka pessyt ne aina lakanapyykin seassa 90 asteessa. Mulla sellaisia wettexiä muistuttavia, koska ne kuivaa kunnolla. Yksi rätti kestää tiheää pesua yllättävän pitkään. Aina välillä sitten uusin niitä, kun tulee kivannäköisiä vastaan.

   • En muista, veikkaan että ei ole eko. Mutta sehän on Fairy eli Keiju eli osa luontoa, heh 🙂

    Mustan rätit kuivaa tosi nopsaan ja ovat lisäksi myös hyvännäköisiä. Me like!

   • Kuningaskuluttaja testasi konetiskitabletteja hiljan ohjelmassaan, tarkoituksena oli löytää ympäristöystävällisin merkki. Fairyn tabletit jätettiin heti suosiosta testauksen ulkopuolelle sillä ne sisälsivät kaikista eniten fosfaatteja, eli rehevöittävät vesistöjä eniten kaikista tableteista.

    Harmillista sillä tabletit olivat minunkin mielestäni muutoin hyviä, astiat puhdistuivat niillä kaikista helpoimmin, samalla myös kone. Nyt tosin tiedän miksi enkä enää halua käyttää niitä.

    • Kiitos tiedosta. Vähän epäilinkin tuota Fairyn suhteen. Kone pysyy onneksi puhtaana sitruunahapolla. Mulla on käytössä milloin mitäkin ainetta, yleensä halvinta mahdollista joutsenmerkittyä. Pesutulos ei ole huomattavasti vaihdellut.

 16. Päivitysilmoitus: Arkiraportti | Jennin Arkijärki

 17. Päivitysilmoitus: Kyllä minä, mutku toi ei | Arkijärki

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)