Tarjotin alle ja kansi päälle

Tämä lienee ensimmäinen sisustusvinkki jonka jaan. Tarkalleen ottaen kyse ei ole nytkään varsinaisesti sisustuksesta mutta kylläkin siitä, miltä tavarat näyttävät kotona.

Ensin vähän pohjustusta. Kaikki tietävät, miten erilaiset tasot vetävät tavaroita puoleensa. Hyllyt, piirongit, pöydät ja keittiön tasot eivät yleensä kauan pysy tyhjinä, vaan kun jotain laskee hetkeksi kädestänsä, se päätyy 90% ajasta jollekin tasolle. Mielestäni ei ole edes järkevää yrittää pitää kaikkia tasoja tyhjinä, sillä niillä on kätevää säilyttää kaikenlaisia asioita.

Ongelmaksi (ainakin meillä) muodostuu se, että irtonaiset sekalaiset esineet näyttävät aina jotenkin sotkuisilta. Niitä voi järjestellä miten vain, mutta järjestys ei kauaa pysy, ja visuaalisesti vaikutelma on levoton. Mutta tähän ongelmaan on olemassa patenttiratkaisu: laita tavarat tarjottimelle. Mikä tahansa näyttää paremmalta tarjottimella. Toinen vaihtoehto on erilaiset korit ja vakat. Kun samat pikkuesineet ovat tällä lailla tarkasti rajatulla alueella, vaikutelmasta tulee heti tarkoituksellisen näköinen. Kaikkein tehokkainta on ottaa käyttöön kannellinen rasia. Jos kannen pitää kiinni, tila näyttää jatkuvasti siistiltä.

En osaa selittää tätä ilmiötä muuten, paitsi että laidat ja reunat tekevät ihmeitä. Ne ikäänkuin rajaavat sen säilyttämiseen varatun alueen; ”tämän esineen paikka on juuri tässä”. Tätä voi kokeilla myös niissä tilanteissa, kun pienehköjä tavaroita joutuu säilyttämään lattialla, esimerkiksi modeemia, jatkojohtoja ja vastaavia. Laita modeemi koriin, ja heti näyttää siistimmältä. Jos säilytät eteisen hyllyn päällä avaimia, joku siisti pieni purkki näyttää sisustuselementiltä, kun pelkät avaimet irrallaan samalla pöydällä näyttävät siihen unohtuneilta.

Harrastan tätä kotona jatkuvasti. Keittiön tasolla on erinäinen määrä pulloja, kuten oliiviöljyä, viinietikoita, kahvipurkkia jne. Ne on kaikki laitettu hienon, häälahjaksi saadun tarjottimen päälle. Näyttää minun silmiini siistiltä, vaikkei tarjottimen päällistä järjestelisikään sen tarkemmin. Eilen fiksasin eteisen piirongin, jonka päällä oli aiemmin avonainen kori. Siihen tuli laitettua kaikenlaista pikkusälää, kuten kyniä, heijastimia, pastilliaskia, nenäliinapaketteja ynnä muuta. Alunperin toimiva idea oli ruvennut näyttämään jo aika sotkuiselta, vaikka kaikki olikin periaatteessa korissa. Vaihdon korin kannelliseen purkkiin, ja tadaa – taas on siistiä. Se purkin sisältö täytyy tosin setviä jossain vaiheessa, mutta ainakaan mitään ei ole näkyvissä. Eteiseen oli löytänyt tiensä myös kymmenkunta kynää. Totesin ettei niitä tarvita, ja palautin kaikki kirjoituspöydän laatikkoon.

 

7 vastausta artikkeliin ”Tarjotin alle ja kansi päälle

 1. Meillä pehmeät korit pelastavat pesukoneen päällisen – Vaimo säilyttää siinä kaikennäköistä purkkia, rasvaa yms ja näkymä on kuitenkin ihan siistin oloinen.

  Modeemeista ja muista sähkölaitteista (myös laturit) varoituksen sana: sähkölaitteet tarvitsevat enemmän tai vähemmän tuuletusta ylikuumenemista estämään, eli suomeksi sanottuna ilmatilaa ympärilleen, Kannattaa käyttää harkintaa ennen kuin sulloo liian pieneen tilaan. Näkösuojasta ei kannata tehdä palopesäkettä.

  • Noissa koreissa on sekin hyvä puoli, että tavarat eivät ”karkaile”.

   Modeemia voi käsittääkseni pitää korissa, jos sen ympärillä on tilaa? Eli en panisi sellaista kannelliseen säilytyslaatikkoon mutta päältä avoimeen kyllä.

 2. Minä taas poistan pikkuhiljaa kaikki purkit, koska niihin kertyy tarpeetonta. Tarpeettoman poistamisen jälkeen purkkia ei tarvita. Yleisilme on kyllä siistimpi. Yksi esine versus monta.

  • Tämä neuvo pätee vain tiettyyn pisteeseen saakka. Esimerkiksi avainnippujen määrää on hankalaa karsia useamman henkilön perheessä, ja avainrasia eteisen pöydällä on siisti ja käytännöllinen tapa säilyttää niitä. Keittiössäkin tarvitsemme sekä suola- ja pippurimyllyä että oliiviöljypulloa ja ne on siisteintä pitää yhdellä lautasella lieden lähettyvillä.

   Siitä olen täsmälleen samaa mieltä, että ns. miljoonalaatikoita ja säläkoreja kannattaa vältellä viimeiseen asti. Loppujen lopuksi pääsee helpommalla, kun keksii kaikelle oman paikan ja säilyttää niitä siellä.

   • Meillä on eteisessä laakea avainkori, ehkä enemmänkin tarjottimen tyyppinen paikka, jossa on kaikki perheen avaimet. Poistin sieltä juuri kaikki muut esineet, myös avaimenperät. Avainhässäkkä siinä korissa ei häiritse ollenkaan, koska yleisilme on siisti.

    Miljoonalaatikkojen ongelma on mielestäni aina se, mihin ne tavarat sitten laittaa? Monille löytyy paikka jo valmiiksi, mutta entä se kaikki sekalainen? Olen myös huomannut, että joskus on vaikea muistaa, mihin uuteen paikkaan on tavarat sijoittanut, jos niitä on pitkään pitänyt jossain muualla.

  • Minä säästän kaikki purkit, koska niihin on kätevää säilöä erinäistä sälää 🙂 Aina löytyy nippeliä ja nappia, joita tarvitaan mutta jotka seilaavat aina jossakin tiellä. Hyvä esimerkki on heijastimet, joita ei mielestäni kannata heittää pois vaan ottaa käyttöön, mutta joille tarvitsee jonkin säilytyspaikan. Pistin ne kannelliseen purkkiin ja purkin vielä piironginlaatikkoon. Pysyvät yhdessä ja näyttää siistiltä.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)