Maustehyllyhaaste!

Pitkästä aikaa uusi haaste: Maustehyllyn siivous.

Tämä on yksi niitä projekteja, joiden tekeminen on ollut mielessä jo vaikka kuinka kauan. Aloitin perjantaina ja sain valmiiksi lauantaina. Lähtötilanne näytti tältä:

kuva-1

Ei nyt mikään täydellinen kaaos mutta aika sotkuista kuitenkin. Otin hylly kerrallaan ensin kaikki purkit ynnä muut pois, ja pyyhin hyllyt mikrokuituliinalla ja astianpesuaineella. Mikäli hyllysi on lieden yläpuolella kuten minulla, varaudu rasvakerroksiin sekä purkeissa että hyllyillä. Astianpesuaine tehoaa rasvaan kuitenkin hyvin. Kuva ei tee oikeutta lialle, joka tarttui pyyhkiessä rättiin.

Seuraava vaihe oli käydä läpi kaapin sisältö. Se olikin tarpeen, sillä monia mausteita löytyi tuplana, inkivääriä jopa triplana, ja kaikki tietenkin avattuina. Minulle on mysteeri, miksi meillä on esimerkiksi unikonsiemeniä kaksi täyttä purkillista… Näköjään on vain ostettu uutta varmuuden vuoksi, eikä kukaan ole kotonakaan tarkistanut mikä on tilanne. En tällä kertaa heittänyt pois mitään, lukuunottamatta yhtä purkinpohjallista. Se sisälsi puoli teekusikallista tunnistamatonta kuivattua yrttiä, joka ei enää maistunut miltään. Yleisesti ottaen mausteet eivät mielestäni vanhene kovinkaan nopeasti, eivätkä vanhentuneet mausteet käsittääkseni aiheuta mitään vaaraa ihmiselle. Korjatkaa jos olen väärässä. Maku saattaa tietysti laimentua, mutta se ei sinänsä estä mausteen käyttöä.

Inventaarion jälkeen yhdistelin tuplat parhaani mukaan, täydensin lasipurkit täyttöpusseista ja haalin uusia purkkeja, jotta pääsisin kaikista pussukoista eroon. Seesaminsiemenet siirsin maustepurkista pieneen muovipussiin jauhokaappiin, jotta muistan heittää ne sämpylätaikinaan ensi viikolla. Tyhjentyneen purkin täytin muistaakseni oreganolla. Tällä tavalla sain karsittua ja siistittyä kaapin sisällön varsin kelvolliseen kuntoon. Samalla pyyhin myös lasipurkit rasvasta ja pölystä. Lisäsin myös tarvittaessa nimilaput puuttuviin purkkeihin. Koska en ole turhan tarkka sisustusdetaljien suhteen, käytössä oli maalarinteippi ja tussi. Arvostan, jos joku jaksaa esimerkiksi nakutella dymolla siistejä lappuja, mutta minulle riittää että näen mitä purkissa on. Sekin on selkeä parannus lähtötilanteeseen nähden.

Lopuksi järjestin kaikki takaisin hyllyille. Alimmalla on pippurit ja suolat, seuraavalla yrtit ja muut mausteet, kolmannella leivontaan tarvittavat mausteet sekä liivatelehdet, hiiva, sooda ja leivinjauhe ja ylimmällä pari täyttöpussia ja muuta sekalaista, joka ei mahtunut muualle. Tuo narukerä on tarkoitettu lihan sitomiseen paistamista varten, eli se on aivan loogisessa paikassa jos joku ihmettelee. Kuivahiivaa on kaksi pakettia, koska sitä kuluu nykyisin leipoessa niin paljon. Nyt kaapissa näyttää tältä:

kuva

 

Joten nyt jos tekemisen puute yllättää, haastan teidätkin järjestämään maustehyllyt. Oikeasti tähän menee yhtä kyytiä ehkä puoli tuntia, mutta minulla meni pari päivää koska tein tätä aina vähän kerrallaan muiden hommien ohessa. Lähteekö kukaan mukaan?

6 vastausta artikkeliin ”Maustehyllyhaaste!

 1. Hyvä haaste! Meillä tosin mausteet on lähestulkoon kaikki niissä täyttöpusseissa, joissa ne kaupasta ostetaan. Pussit on pystyssä matalassa laatikossa, josta niitä on helppo selailla. Maustekaapista löytyykin lähinnä suolapaketti ja pippurimylly sekä leipomisjutut kuten kuivahiiva, sooda ja leivinjauhe. Yksi syy tähän järjestelyyn on se, että ostan mausteita mieluummin pienen määrän kerrallaan kuin kokonaisen purkillisen – monia mausteita kuluu sen verran hiljakseen, että pussikin riittää kauan, eivätkä mausteet siis pääse vanhentumaan niin helposti. Tosin en tiedä olisiko mausteiden säilyvyys parempi purkissa… Koetan kuitenkin sulkea pussit tiiviisti.

  Olen ehkä myös laiska siirtämään mausteita purkkeihin. Muutama purkki on tyhjillään maustekaapissa, ja sitten käytän kyseisiä mausteita kuitenkin suoraan pusseista… Pusseissa kätevä puoli on se, että niistä mausteita on helppo annostella lusikalla.

  Olen muuten kuullut, että mausteita ei tulisi säilyttää hellan päällä, koska hellasta tuleva lämpö pilaa mausteet nopeammin. Siksi onkin hassua, että useissa keittiöissä maustekaappi sijaitsee nimenomaan hellan yläpuolella – niin meilläkin.

  • Lienee totta ettei hellan yläpuolella ole paras paikka mausteille, mutta siinä se kaappi nyt kuitenkin on. Siksikin on mielestäni järkevämpää pitää mausteet tiiviissä lasipurkeissa, joihin ei lämpö ja kosteus pääse samalla tavalla vaikuttamaan. Tuo teidän systeemi tuntuu toimivalta myös. Tuo selailusysteemi kuulostaa helpolta tavalta hahmottaa, mitä mausteita on saatavilla, ja järjestyskin pysyy.

 2. Hei meitsi ainakin lähtee tähän mukaan! Et usko, mutta juuri tänään katsoin meidän maustelaatikkoa sillä silmällä, että eihän tämä ole totta ollenkaan, kun tämä on näin täynnä. Ja varmasti sieltäkin löytyy yhdisteltävää yms. Joten tämä haaste osuu ihan hermoon. Minulla tosin on kaksi paikkaa siivottavana, koska meillä on jokapäiväisessä käytössä olevat mausteet laatikossa hellan alla kun taas täyttöpussit ja leivonnassa käytettävät purnukat toisessa kaapissa. No, katsotaanpa milloin pääsen tämän projektin kimppuun… Stay tuned 🙂

  • Kiva kiva, hauskaa että joku muukin tarttui tähän! Meiltä löytyi tuplana mm. laakerinlehtiä, inkivääriä, valkopippuria ja unikonsiemeniä. Noita laakereita esimerkiksi riittää pidemmäksi aikaa, sen verran paljon niitä yhteensä oli. Samoin saa hetken kokkailla, että tarvitsisi ostaa uutta valkopippuria…

 3. Tartun haasteeseen…
  Mulla on muutama paljon käytettävä mauste kuten oregano, basilica, paprikajauhe ja mustapippuri joita ostan aina ”isoissa paketeissa”. Muita mausteita ostan aika harvoin ja sitten noita täyttöpusseja on yksi korillinen keittiö laatikossa. Täytyy käydä sen kimppuun ja käydä läpi onko siellä jotain pois heitettävää tai pitääkö jotain hankkia. Usein käytettävät mausteet on mulla vetolaatikossa hellan vieressä ja isommat purkit hellan sivussa kaapissa.
  Mulla on tämä maustelaatikko kyllä aina aika-ajoin ”työlistalla”, mutta olen tainnut skipata työn tekemisen liian monta kertaa peräkkäin niin laatikko on päässyt ränsistymään liikaa.

  • Jes, hauskaa että haasteeseen tarttuu lisää ihmisiä. Tällä kertaa osanottajia tuntuu olevan vähän vähemmän kuin ennen. JOhtuukohan se siitä että maustekaapin siivous on vähän työläämpi juttu kuin vaikka pyykkikoneen pesu.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)