Ruokasuunnittelu ja -budjetti

Pidän itseäni aika järkevänä rahan käyttäjänä, mutta voin silti tunnustaa: en osaa sanoa, paljonko käytän rahaa ruokaan viikossa. Siis pystyisin varmaan arvioimaan sen kohtuullisen oikein, jos alkaisin nyt otsa rypyssä miettiä, mutta suoralta kädeltä en osaisi vastata oikein. Tai siis tällä hetkellä ei ole mitään hajua. Päätin juuri, että tähän asiaan on tultava muutos välittömästi.

Niinpä olen juuri hetki sitten aloittanut neljä viikkoa kestävän kokeen: Säästän kaikki ruokakaupan kuitit, ja lasken viikon lopussa ne yhteen. Neljän viikon jälkeen voin laskea, mikä on keskimääräinen kuukausikulutus. Tässä on taustalla se, että ensinnäkin haluan oikeasti tietää paljonko ruokaan menee rahaa, mutta toiseksi minua kiinnostaa myös, millä tavalla ruokalaskusta voisi säästää. Esimerkiksi omissa vaatteissa on helppo säästää – ei vain osta mitään (ihminen jolla on kymmenittäin kenkiä ja takkeja ei oikeasti tarvitse mitään uutta). Mutta ruokaa on pakko ostaa, joten siinä päivittäisillä valinnoilla on merkitystä.

Päätin samalla, että en rupea tämän testijakson aikana tekemään mitään radikaaleja muutoksia ostotottumuksiini. Ostan samaa mitä normaalistikin, en juokse tarjousten perässä enkä osta halvinta mahdollista jos oikeasti tekisi mieli jotain kalliimpaa. Teen arkisin sellaista ruokaa mitä tekisin muutenkin. Ajattelen niin, että tällä tavalla saan selville todellisen kulutuksen. Testijakson jälkeen arvioin minkä verran säästöä voisi tehdä ja alan budjetoida ruokakulut kuukausittain. Huomatkaa, että tämä on suunnitelma. En mene takuuseen että kokeilu onnistuu täydellisesti.

Sen verran olen kuitenkin jo alkanut järkeistää tätä juttua, että aloitin ylimalkaisen ruokasuunnittelun tänään ennen kuin lähdin kaupoille. Meillä syödään tänään uunilohta japanilaisittain, myöhemmin viikolla possun sisäfilettä jossakin muodossa sekä makaroonilaatikkoa. Ostin kalan ja lihat hallista ja täydensin perusvarastoja S-marketissa sekä ostin vielä hallin herkkukaupasta keksejä, joista aion tehdä viikonloppuna jälkiruokaa kun meille tulee vieraita syömään. Saldo näyttää nyt tältä:

 • Lohi 16.20
 • Lihat 18.00
 • Herkut 11.80
 • Maito, hedelmät ym. 13.50

Yhteensä 59,50€. Tässä on siis perusraaka-aineet viiden päivän ruokaan. Myöhemmin tällä viikolla on vielä käytävä kaupassa ainakin kerran tai kaksi ostamassa leipää ja viikonlopuksi ruokaa. Onko tämä paljon vai vähän? Minä en oikeasti tiedä. On myös todennäköistä, että esim. makaroonilaatikkoa riittää pakkaseen, joten siinä mielessä summa jakautuu vähän pidemmällekin. Projekti on nyt joka tapauksessa aloitettu, ja odotan todella kiinnostuneena, miltä meidän ruokakulutus alkaa vaikuttaa.

Pidättekö te kirjaa ruokamenoistanne? Millä tavalla säästätte ruokamenoissa?

16 vastausta artikkeliin ”Ruokasuunnittelu ja -budjetti

 1. Minä lasken kuukausittain, paljonko ruokaan menee rahaa. Suunnittelen ruokalistan koko viikoksi, tosin siitä poiketaan, jos mieli tekeekin jotain muuta ruokaa. Ostan tarjouksesta, jos sattuu olemaan, mutta pelkän tarjouksen perässä en lähde kauppaan (koitan viettää kaupoissa mahdollisimman vähän aikaa). Uusia ruokia pitäisi keksiä, tuntuu että samat ruuat toistuvat viikosta toiseen.

  • Mulla oli ruokajärkiprojektissa yksi tärkeä syy tuo vaihtelun halu. Olin ihan kyllästynyt samoihin ruokiin ja suunnittelu keittokirjan kanssa auttoi siihen.

 2. Mekin lasketaan kuukausittain, paljonko ruokakauppaan uppoaa. Ei erityisemmin säästetä, koska meidän mielestä ruoka on kuitenkin sellainen asia, mihin voi satsata -siis siinä mielessä, että terveellisyys ja kotimaisuus menee hinnan edelle. Mutta olen kyllä katsellut kuitteja sillä silmällä, että jos todellinen säästämistarve tulee niin tiedetään, mistä on varaa nipistää.

  Lihat ja kanat ostetaan usein -30% merkillä, ja joko laitetaan heti ruoaksi tai pakastetaan. Kalaa ostetaan usein sen mukaan, mikä on edullisinta. Esim. keväällä oli lahnat 2€/kg, samoin muikut on usein suunnilleen vitosen kilo. Kauppalista tehdään melko tarkkaan, siinä säästää kanssa kun ei tule heräteostoksia juurikaan. Niin ja leivon itse vaalean leivän (paitsi kesähelteillä), ostetaan vaan ruisleipää ja paahtoleipää.

  • Olen samaa mieltä, että haluan laadukasta ruokaa, enkä halua sillä lailla tinkiä. Mutta esimerkiksi maito on minusta saman makuista riippumatta merkistä. Nostan hattua tuolle leipomiselle! Itse hallitsen yhden leipomuksen (mustikkapiirakka) enkä osaisi tehdä leipää tuosta vaan.

   • Tässä on maailman helpoin ja herkullinen leipäresepti, suosittelen kokeilemaan: http://cebicinkeittio.blogspot.fi/2013/09/pataleipa-maailman-helpoin-leipa-no.html

    Mulla ei ole kauheasti aikaa, enkä osaakaan muuten leipää tehdä, mutta tätä teen pari kertaa viikossa. Vaihdellen, mitä leipään laitan. En tee juuri koskaan pelkistä vehnäjauhoista, vaan laitan osan ruisjauhoja (2dl ruista, 5dl vehnää on aika hyvä suhde) tai sitten sämpyläjauhoja, kaurahiutaleita tms.

    Sämpylät on myös helpot, ja niihinkin saa helposti vaihtelua sen mukaan, mitä jauhoja käyttää, tai mitä muuta laittaa sekaan, esim. porkkanaraastetta, juustoraastetta, perunaa (perunalla saa pehmeät sämpylät). Mutta tuo pataleipä on kyllä helpointa ikinä!

    Joo siinä mekin säästetään, että ostetaan just halvinta suomalaista maitoa, jne. Että siinä vaiheessa, kun maku/terveellisyys/kotimaisuus ei riipu hinnasta, niin ostetaan sitten toki sitä halvinta.

 3. Meillä joka toinen viikko ostetaan tuotteita Reko tapaamisesta. Lihaa, kananmunia ja vihanneksia saa suoraan ekologisina lähialueen tuottajilta. Tuotteet tilataan etukäteen, joten suunnittelua tarvitaan. Kalat, juustot, hedelmät ym ostetaan lauantaisin. Välillä menee hyvin, välillä homma ei suju. Rahaa ruokaan menee, mutta selvästi vähemmän kuin monella muilla samoja tuotteita ostaessa.

  • Kuulostaa hienolta systeemiltä tuo teidän ruokapiiri (?). Itsekin suosin lähiruokaa ja luomua aina tilaisuuden tullen, mutta voi olla että tämän projektin seurauksena hinta alkaa ohjata valintoja hieman enemmän kuin ennen. Mielenkiintoista nähdä miten käy.

 4. Oi oi, nämä kuukausiruokabudjetit on aina niin mielenkiintoisia!! Jään mielenkiinnolla odottamaan lopputulosta ja ehkä eniten asian pohdintaa. Toteutin itsekin vastaavan kuukauden talvella ja ruodin sitä blogissanikin parin postauksen verran
  http://ruodussa.blogspot.fi/2014/02/kuukauden-ruokalasku-osa-1-2.html
  http://ruodussa.blogspot.fi/2014/02/kuukauden-ruokalasku-22.html

  Monista yhteyksistä aihetta seurailleena olen huomannut, että ihmisillä menee todella erilaisia summia ruokaan, joka ei ole mitenkään suhteessa esim. perheen kokoon. Pariskunnalla voi mennä helposti enemmän rahaa ruokaan kuin lapsi/koululaisperheellä. Valinnoista se on kiinni.

  Mielenkiintoista seurantajaksoa! On hyvä ajatus tuo, että ostaa sen minkä normaalisti ja sen jälkeen vasta alkaa ehkä tekemään muutoksia.

  • KÄvin lukemassa nuo postauksesi, ja sain niistä hyvää perspektiiviä tähän omaan projektiini! Tuo on myös totta, että ostotottumukset vaikuttavat hirveästi ruokakorin hintaan. Kun juttelin puolison kanssa tästä, hän totesi että helposti olisi voinut säästää esim. juustossa leivän päällä: nyt siinä oli jotain pientuottajan luomuhommaa, verrattuna vaikka johonkin marketin perusjuustoon. Ravintoarvo on suunnilleen sama, ja arkijuustossa makukin lienee aika lähellä. Mutta palaan aiheeseen kun seuranta edistyy.

 5. Meillä menee ruokaan 800-1000 € /kk, olemme viiden hengen perhe, jossa ”lapset” 18, 14 ja 11 v ja jotka urheilevat paljon eli myös syövät paljon…Olen huomannut, että kesällä ruokaan menee vähän enemmän rahaa, koska tulee grillattua paljon ja yleensä silloin ostaa lihaa/kalaa/kanaa ja vähän parempilaatuista.

  Teen nykyisin suurimman osan ruokaostoksista LIDListä. Syynä hintataso ja välillä jopa parempi laatu. Valikoima on joissain tuotteissa hiukan pienempi, mutta se ei ole toistaiseksi haitannut.Täydennystä teen sitten muista kaupoista, ihan kaikkea kun ei ko, kaupasta valitettavasti saa.
  Valitettavasti tällä perhekoolla ja kulutuksella en pysty yleensä ostamaan luomua ym. kalliimpaa laatua.

  Mutta … mielestäni syömme terveellistä perusruokaa, paljon hedelmiä, vihanneksia ja marjoja ja laitan itse joka päivä lämpimän aterian illalla. Lounaan lapset ja mies syövät koulussa ja töissä , itse teen töitä kotona niin syön lounaaksi edelliseltä päivältä jääneitä ruokia.

  Suunnittelulla kyllä myös säästää. Talvella yleensä suunnittelen viikon ruuat etukäteen ja käyn kaupassa 2 krt viikossa, yleensä torstaina isommat ostokset ja ma/ti täydennystä. Ihan koko viikon ruokia on mahdotonta ostaa kerralla, koska esim. jääkaappiin ei mahdu kerralla niin paljon tavaraa kuin viikossa menee.
  Kesällä tuo suunnittelukin mättää, aikataulut on niin paljon epämääräisemmät kesällä, että se vaikeuttaa suunnittelua.

  • Kiitos, tämä on mielenkiintoinen vertailukohta. Tänään kävin täydentämässä kaappia ja varauduin viikonloppuna tehtävään jälkkäriin. Rahaa meni 18€. Nyt siis kulutettu 78€ mutta ainakin maitoa on ostettava vielä lisää, samoin viikon lopulle ruokaa. Näyttäisi siltä että viikon ruoat maksavat tällä viikolla reilun satasen. Siitä tulisi kuukausitasolla ehkä noin 500€, joka olisi siis lähtötaso ilman mitään hintasuunnittelua.

   Lidl kiinnostaisi minuakin, mutta se on hankalan matkan päässä meiltä. Käytännön syistä tulee lähinnä käytyä kaupoissa, joihin pääsee kävellen.

 6. Laitamme poikaystävän kanssa molemmat 300€ ruokatilille, joten käytämme kahdelle hengelle 600€ kuussa ruokaan. Siihen saattaa sisältyä ravintolakäynti tai pari sekä take out -ruoka. Onhan se aika paljon ja monet käyttävät huomattavasti vähemmän rahaa ruokaan, mutta hyvä ruoka on meille harrastus ja intohimo, joten toistaiseksi ollaan pitäydytty tässä summassa.

  • kuten ylempänä joku jo sanoi, tässä on tosi paljon vaihtelua ihmisten ja perheiden välillä. Mun mielestä kenenkään ei tarvitse perustella ruokamenojaan minulle mitenkään. On päinvastoin kiinnostavaa nähdä, miten eri tavoilla ihmiset syövät ja ruokaa ostavat. En omassa laskelmassa ajatellut sisällyttää ravintoloita tähän mukaan, vaan pelkästään ruokakaupan laskut. Tänään on mentävä kauppaan ostamaan maitoa ja juustoa, joten meidän lasku kasvaa jälleen.

   • Itselleni varmaan yritin niitä perustella. 😀
    Törmäsin tässä pariin blogiin, jossa ruokaan menee kuussa max. satanen per nassu ja tuollaiseen summaan mä en päässyt edes köyhimpinä opiskeluaikoina. 🙂

 7. Päivitysilmoitus: Leipä! | Jennin Arkijärki

 8. Ruokamenoissa on joitain asioita joista en säästä: kotimaisuus, laatu, ekologisuus. Säästää taas koetan ostamalla vain sen verran kuin syön (lähellä on kaksikin kauppaa, ei tarvitse ostaa varastoon), syömällä kauden tuotteita ja syömällä vain vähän lihaa. Kalaa syön enemmän, mutta jos se ei ole kotimaista, niin mieluusti MSC-sertifioitua. Poistoon meneviä aletuotteita ostan aika usein, mutta vain jos tosiaan aion syödä ne. Kaupan omien merkkien tuotteita ostan, jos ne ovat kotimaassa valmistettuja taikka ok-laatuisia (kahvi, tee yms.).

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)