Leipä!

Sain Äiti Raitapaidalta kommenteissa linkin helppoon leipäreseptiin, kun kerroin etten todellakaan ole mikään jauhopeukalo. Resepti vaikutti niin helpolta, että olihan sitä pakko kokeilla. Ja tadaa – se onnistui! Tai siis onnistuin yhdistämään jauhoja, vettä, hiivaa ja suolaa sillä tavalla, että siitä syntyi todellakin uunissa leipää muistuttava mötikkä, joka maistuu ihan hyvältä.

Koska kyseessä oli ensimmäinen kerta, voin myös kertoa missä meni pieleen: vuokaan laitettava leipä ei ollut kauttaaltaan jauhossa. Niinpä se tarttui pohjaan kiinni niin tiukasti, että irroitettaessa puolet pohjasta jäi vuokaan. Tämä on kuitenkin helposti korjattavissa seuraavalla kerralla ripottelemalla vuoan pohjalle hieman jauhoja.

Maun puolesta leipä on oikein hyvää, joskin makuuni hieman liian suolaista. Mittasin suolan nyt täsmälleen ohjeen mukaan mutta seuraavalla kerralla laitan vähän vajaan annoksen. Laitoin leipään puolet tavallista vehnäjauhoa, puolet grahamjauhoa. Joka tapauksessa rohkaiseva alku! Pienellä harjoituksella voi olla että tästä kehkeytyy ihan toimiva rutiini.

6 vastausta artikkeliin ”Leipä!

 1. Toi on mahtava resepti, mutta ravintoarvojensa vuoksi on meillä vain juhlakäytössä, esim yövieraille tai luxusaamiaiselle / brunssille. Ruokalaskussa säästämiseen liittyen itsellä on vankka näkemys siitä, että ns tyhjiä kaloreita ei kannata arjessa syödä saatika juoda, ”putsattu” vilja on siitä hyvä esimerkki. Siksi meillä syödään 100% ruisleipää ja joskus täyskauraleipää ja leipää ylipäätään aika vähän. Ja tässä ehkä tullaan siis tuohon ruokalaskussa säästämiseen: säästetäänkö totutuissa ruokaostoksissa valitsemalla halvempi vaihtoehto, tehdään tutuista ruoista useammin niitä edullisempia ja jätetään sushit useammin kauppaan 😉 vai katsotaanko ruokavaliota kokonaisuutena ja haetaan säästöjä sitä kautta. Suurimman säästön ruokalaskussa olen saanut aikaiseksi lisäämällä selkeästi kasvisten ja kasvisruokien määrää.

  Vielä tuohon reseptiin: Se on todella helppo ja maittava, mutta jotenkin onnistuin kerran epäonnistumaan, taikina ei kohonnut lainkaan ja oli tiivis jauhomöykky uunista tullessaan. Sillä kerralla tuunasin ravintoarvoja korvaamalla osan jauhoista speltillä, en tiedä oliko vika siinä vai jossain muussa. Joissain keskusteluissa on kehuttu, että osan korvaaminen tasajyvällä on onnistunut. Kaikesta huolimatta iloisia leivonta- ja kokkailuhetkiä!!

  • Aika lailla samaa mieltä; tuollaisista itse tehdyistä, muhkeista maalaisleivistä tulee jotenkin terveellinen fiilis, vaikka sisältö on pelkkää höttöä. Herkutteluhetkiin tietysti sopii ja kohtuuden ihmisille, itse sorrun tuollaisten äärellä ahmimiseen… Onnea silti hyvännäköisestä lopputuloksesta 🙂

   Meillä ruokavalion siirtäminen kasvispainotteisemmaksi ja muutenkin terveellisemmäksi on lisännyt jonkin verran ruokalaskua, yhtenä merkittävänä kulueränä kotimaiset marjat (joo, tiedän että näitä saa ilmaiseksi metsästä). Kesäkuukausina törsäsin arviolta puolet ruokarahoista korttelin päässä olevalle marjatorille. Lohduttauduin kuitenkin sillä, että sama summa olisi voinut kulua helposti vaikka terassilla… En oikein näe, että olisimme saaneet vastaavan lopputuloksen aikaan jollain korvaavalla tuotteella, nyt ”vihannesten” syönti ja makeannälkä hoituivat marjoilla helposti. Lapset tuskin olisivat järsineet vaikka raakaa porkkanaa vastaavia määriä. Tietysti kaupan ruokalasku pieneni samalla jonkin verran, kun esim. hedelmiä ei ostettu lainkaan.

 2. Jee! Hyvä sinä!

  Joo unohdin mainita, et toi on liian suolaista, laitan suolaa vaan puolet tuosta. Padan pitää olla kuuma, kun laitat leivän pataan, niin silloin ei tartu kiinni. Eli pata uuniin siksi aikaa kun uuni lämpiää!

  Ei muuta kuin toistekin kokeilemaan 🙂

  • Pata oli uunissa sen aikaa kun uuni kuumeni, (ja oli niin kuuma ettei sitä paljain käsin sieltä olisi voinut ottaa), mutta näytti siltä että jauhottoman kohdat tarttui kiinni ja muut ei.

 3. Kiitos inspiraatiosta, sain minäkin vihdoin tätä kokeiltua. Hyvää tuli! Taikina kohosi melkein vuorokauden, kun en jaksanutkaan aamulla paistaa. Lisäsin noin 0,5 dl auringonkukan siemeniä taikinaan, toimi mainiosti.

  • Mulla on nyt kokeilussa sama resepti spelttijauholla terästettynä. Pitääkin itse asiassa mennä leipomaan se juurikin nyt!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)