Arki alkoi tänään

Eilen palasin maalta, viimeiseltä lomaviikolta. Mukana tuli iso kassillinen likapyykkiä ja neljä puhdasta mattoa. Pesin matot käsin kuivalla maalla. Se käy näin: levitetään nurmikolle iso pressu. Matto pannaan pressun päälle ja kastellaan puutarhaletkulla. Sitten roiskitaan mäntysuopaa ja kuurataan. Huuhdellaan ja harjataan liat pois. Nostetaan matto telineelle kuivumaan, ja huuhdellaan siinä vielä viimeisen kerran. Annetaan auringon kuivattaa. Näillä helteillä matot kuivuivat nopeasti, joten parissa päivässä kaikki oli pesty. Mäntysuopa ei maata myrkytä, ja nurmikko vihertää kun tulee kastelu hoidettua saman tien.

Tänään otin itseäni niskasta kiinni ja hoidin koko kesän roikkuneen rästiprojektin, nimittäin sulatin ja pesin jääkaapin ja pakastimen. Jo oli aikakin. Tai siis olisi ollut jo pari kuukautta sitten, mutta kun tuli priorisoitua muuta toimintaa, tämä oli jäänyt. Olin ilonen, kun tänä vuonna roskikseen meni paljon vähemmän ruokaa kuin ennen. Aiemmin jääkaapista on yleensä saanut heittää pois yhtä sun toista, mutta toissavuotisen ruokajärki-projektin jälkeen on tolkku pysynyt ruoka-asioissa paljon paremmin.

Heitin pakastimesta pois yhden epämääräisen itse keitetyn lihaliemen (oletan että se oli sitä), puoli pussia vanhaksi menneitä herneitä ja yhden vanhentuneen jäätelön jämän. Jääkaapista löytyi yksi pilaantuntu hillo, pari vanhentunutta maustekastiketta sekä homeinen cheddar-juuston palanen, jonka alkuperä on minulle mysteeri. Koska aion lähiaikoina palata ruokasuunnittelun pariin, jääkaapin ja pakastimen inventointi ja puhdistus tulivat nyt tarpeeseen. Sitä paitsi on tosi ihanaa avata puhtautta hohtava kaappi! Käytin pesemiseen sitä tiskiainetta, joka ei ollut riittävän tehokasta rasvaisten patojen putsaamiseen, mutta tässä tarkoituksessa toimi erinomaisesti.

Näiden siivousurakoiden jälkeen edessä onkin pitkästä aikaa raivaamista. Lastenvaatteiden karsimista, lelujen karsimista ynnä muuta. Mielessä (ja puhelimen muistiinpanoissa) on runsaasti aiheita, joista tekee mieli kirjoittaa. Aion myös käytännön syistä palata ruokasuunnitteluun, joten päivitän uudet ruokalistat kun saan ne valmiiksi. Lisäksi olisi liuta pankki- ym. asioita, joita pitää ruveta kipin kapin hoitamaan.

Onko siellä kukaan muu yhtä innoissaan arjen rutiineista, vai hehkuttelenko täällä yksinäni?

13 vastausta artikkeliin ”Arki alkoi tänään

 1. Mä pesen matot näppärästi kotona. Lasken vauvanammeen täyteen niin kuumaa vettä kuin hanasta tulee ja sekaan loraus nestemäistä pyykinpesuainetta. Puhtaaksiravisteltu matto sinne (yllättävän isokin mahtuu), ja annetaan liota muutama tunti niin, että käydään aina välillä kääntelemässä ja pyörittelemässä mattoa. Sit vaan lasken pesuvedet ammeesta pois, ja kannan maton ammeineen päivineen terassille, jossa huuhtelen sen puutarhaletkulla ja nostan terassinkaiteelle kuivumaan. Ainoastaan keittiön matoissa on joskus sellaisia tahroja, joita pitää ihan hangata, muut puhdistuu ihan liottelulla/kääntelyllä.

 2. Arki on todellakin aivan parasta! Mä odotan joka syksy sitä, että (lasten, nyt omakin) koulut alkaa, arki alkaa, järkevä elämä alkaa… vetelehtiminen (lasten siis…) loppuu, rutiinit palaa, nukkumaan mennään ajoissa jne jne. Olen jo lapsena tykännyt syksystä ja koulun alkamisesta! Kelienkin puolesta syksy on ihanaa aikaa (paitsi kiukkuiset ampiaiset), kun ei enää ole niin kauhea helle mutta kuitenkin vielä aika lailla valoisaa ja kirkasta.

  Tänä syksynä odotan myös sitä, että saadaan remontti siihen vaiheeseen, että pääsen lempipuuhaani eli järjestämään tavarat paikalleen. Mä olen tosi kovalla kädellä karsinut kaikkea viime vuosina ja esim uuden keittiöni vähäinen kaappimäärä kenties hämmästyttää monia… mutta kun mulla vaan ei ole mitään ylimääräistä, niin miksi tarttisin kauheesti kaappitilaa… Mielenkiinnolla odotan nimenomaan tuota keittiön järkkäämistä, koska ajatuksena on todellakin ujuttaa niihin pieniin kaappitiloihin kaikki tarpeellinen. Ja tiedän kyllä, että mä jopa onnistun siinä. =)

  • Hauska projekti sinulla tiedossa. Kesä on kyllä kivaa mutta rutiinit helpottaa elämää tosi paljon. Kirpeitä syysaamuja odotellessa.

 3. Ihana arki! Elokuu on kuin toinen uusi vuosi. Meilläkin palataan suunnitelmallisempaan ruuan laittoon. Hommalista on pitkä, osan sain kesän aikana tehtyä, mutta tuli sinne uusiakin asioita tehtyjen tilalle.. Ensimmäinen viikko loman jälkeen on aina hiukan haastava, mutta kohta tämä arki taas tästä pyörähtää käyntiin!

  • Siinä menee aina pari käynnistelypäivää, että saa loman jäljiltä jääkaapin täyteen ja pyykit pestyä. Sitten alkaa taas rullata hyvin. Ja tietysti kaikkien perheenjäsenten unirytmit kohdalleen 🙂

 4. Alkava syksy ja arki on kyllä ihan parasta! Mullakin mielessä kaikenmoista järjestelyä ja karsimista ja kirppispöytäkin odottaa syyskuun alussa. Ihanaa kesäisen löysäilyn jälkeen 🙂

  • Siitä varmaan tietää loman olleen onnistunut, kun sen loppuessa on täynnä intoa kaikkeen ihan tavalliseen.

 5. Mattojen kuuraus on yleisesti ottaen dorkaa. Riittävä esiliotus ja painepesuri on ne avainsanat.

  Toki järkeä saa käyttää, mutta esim painepesurin teho kymmenen sentin vs yhden sentin päästä on vain kymmenen prossaa.

  • Äläs nyt yleistä. Jos on paikka missä voi liottaa, niin hyvä. Jos ei ole, niin sitten on parempi kuurata. Mutta kun on iso matto, oan aika vaikea löytää riittävän isoa paljua liottamista varten.

 6. ”Mutta kun on iso matto, on aika vaikea löytää riittävän isoa paljua liottamista varten.”

  Toi pressu oli alunperinkin fiksu idea, ja jos löytää riittävän tasaisen (horisontaalisesti) paikan, niin nostaa pressun reunoja sen 5 – 10 cm vaikka lasten leluilla tai tiiliskivillä, niin eikös siinä synny maton liotukseen riittävän iso tila? Ikäänkuin 5 cm syvä uima-allas?

  Sen verran varoitan, että jos matto on kunnolla liotettu, niin painepesurilla voi herkästi aiheuttaa tuhoa. Jos maton kaikki kuidut pullistelee nestettä, niin ylimääräinen paine toimii erittäin tehokkaasti. Järkeä siis päähän.

  Lisäksi kaikille automiehille itsestäänselvä asia: painepesuri ei sovi huuhteluun, vaan se kannattaa tehdä ihan perinteisellä puutarhaletkulla.

  Oikein käytettynä painepesuri on mitä mainioin apuväline mattojen pesussa.

  Mutta toki jos haluaa polvilumpiot soiden kuurata sormet ruvella, niin mikäs siinä – itsekin pesen alle 1,1 metriä leveät matot pesutuvan sammioissa mainioiden kuivausmahdollisuuksien houkuttelemina.

  • Mökin pihalta ei ihan tasaista paikkaa taida löytyä. Tuossa on minun makuuni turhaa näpräystä rakennella pressusta allasta, kun samalla vaivalla on jo kuurannut koko maton. Eikä siinä polvilumpiot mene, fiksu hankkii varrellisen harjan! Sillä voi pestä selkä suorana ja jalkoja rasittamatta, eikä sormet mene miksenkään 🙂 Varrellisia matonpesuharjoja myydään kaupoissa.

   Painepesurista sen verran, että olen kokeillut pestä mattoja myös sillä. Ongelmana siinä on, että vettä ei tule tarpeeksi. Mattoa on vaikea saada läpimäräksi (siis jos ei ole liotusmahdollisuutta). Tavallisella puutarhaletkulla vettä taas tulee riittävästi, ja varsinkin jos pressu on vähän rinteessä, huuhtelukin sujuu helposti. PAinovoima valuttaa isoimmat vedet itsestään pois.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)