Antaa ammattilaisten hoitaa

Olen koko kesän ihaillut naapurin käsittämättömän hienoja parvekekukkia. Ne ovat suorastaan yltäkylläisen upeat. En tiedä mitä kukkia siellä on, mutta parvekelaatikot pursuilevat vehreinä ja kukkeina kuumuudesta huolimatta. Omat parvekekukkani kuukahtivat jo viime viikolla, kun kovat helteet ja mökkijakso sattuivat samaan aikaan.

Ihailin naapurille ääneen parvekkeen upeutta, ja hän sanoi että se on ammattilaisten työtä. Hän oli vienyt tyhjät parvekelaatikot läheiseen (laadukkaaksi todettuun) kukkakauppaan, ja antanut floristeille vapaat kädet. Ei kuulemma itsekään tiedä mitä kaikkea siellä kasvaa, mutta myönsi että hienot tuli. Nyökyttelin ja ajattelin itsekseni, että eipä olisi tullut mieleen minulle. Itse hankin nimittäin omat orvokkini Plantagenin tarjouksesta. Hintaeroa tietysti näillä parvekekasveilla tietysti on – ensinnäkin ne naapurin kasvit ovat takuulla jotain kalliimpia lajikkeita kuin omat tarjousorvokkini, mutta tietysti mukana on myös työn hinta, multa ja suunnittelu. Totesimme yhdessä, että maallikon mielikuvitus ei parvekekukkien osalta hirveästi lennä. Sitä ostaa sitä yhtä lajia, ja yleensä halvimmasta päästä. Nyt lopputulos oli sen sijaan persoonallinen ja näyttävä. Eikä naapurin tarvinnut itse tehdä mitään, paitsi kastella valmiita istutuksia säännöllisesti.

Tämä oli ainakin itselleni tuore idea. Lisäksi tämmöinen on mielestäni juuri oikeanlaista kulutusta, se työllistää jonkun muun ja toisaalta vähentää itse nähtävää vaivaa, eikä kuitenkaan tuota turhaa materiaa nurkkiin pyörimään. Kannatan lämpimästi!

Onko kukaan muu hyödyntänyt floristien tai puutarhureiden ammattitaitoa piha- tai parvekeasioissa?

9 vastausta artikkeliin ”Antaa ammattilaisten hoitaa

 1. Ja erona vielä tuohon Plantagen-käyntiin, naapurisi tuskin tarvitsi autoa kukka-asiansa hoitoon… Kaukaa haetut yksittäiset tarjousjutut voivat tulla bensakulut huomioiden aika kalliiksi ja tietysti epäekologisiksi. Käytän paljon ostopalveluja, ja ihmettelijöille perustelen niitä paitsi tuolla työllistämisvaikutuksella myös perheemme autottomuudella. Pelkästään autoilun oheiskuluilla kustannan hyvän joukon laadukkaita palveluja ja säästän tietysti aikaa. Joillekin tässä tuntuu kyllä olevan selvä moraalinen ongelma: se, että pörrää paikasta toiseen haalimassa tarvitsemaansa, koetaan hyväksyttävämpänä kuin saman tuotteen tai palvelun tilaaminen valmiina kotiin.

  • Itse ajattelin juuri päinvastoin, että naapuri ainakin on tarvinnut autoa kokonaisten laatikoiden kuljetteluun (paitsi tietysti jos laatikot ovat ihan pikkuista esim. ripustettavaa mallia). Muutama irtokukka kassissa kulkee julkisillakin helposti, ja ne voi napata mukaansa muiden asioiden hoidon lomassa.

   Erityinen tarjousten perässä ajelu kyllä minustakin syö koko tarjoushintojen ideaa, jollei säästö ole huomattava – siis vähintään useita kymppejä, mielellään satasia, tuotteesta riippuen.

   • En kysynyt mutta luulen että näidenkin kuskaamiseen tarvittiin autoa, vaikka kauppa on muutaman korttelin päässä. Täysi parvekelaatikko nimittäin painaa tosi paljon, en usko että niitä yksin jaksaa hirveästi kanniskella. Joten ekologisuuden puolesta ne omat tarjouskukkaset ja tämä ammattilaisluomus meni varmaan samaan kategoriaan.

  • Suomalaisilla on aika tiukassa vastahankaisuus palvelujen ostamista kohtaan. Meillä mielletään monet palvelut helposti ”piikomiseksi”. Tämä kertoo enemmän maan sosiaalihistoriasta kuin todellisuudesta. Onneksi nykyään alkaa tulla valinnanvaraa palveuihinkin. Kaupasta saa ostokset kotiin ja tosi monilla tutuillakin käy siivooja ainakin silloin tällöin.

 2. Minä olen todella huono kaikkien kasvien kanssa. Onneksi talon (ja pihan) edellinen omistaja on suunnitellut pihan siten, että siellä kukkii koko ajan jotain. Nyt kun vielä tietäisin, mitä kaikkea pihallani kasvaa.. Niin, ja rikkaruohojen nyppimistä kyllä riittää.

 3. Minä en ymmärrä kukista/kasveista paljon mitään, mutta onneksi meillä olikin kukkapenkit valmiina. Koko ajan jostain putkahtelee kukkia, nyt kun vielä tunnistaisi ne. Jos pitäisi itse alkaa suunnittelemaan ja istuttelemaan, lopputulos ei takuulla olisi yhtä hieno. Varsinaisesti en siis ole hyödyntänyt ketään tarkoituksella, vaan kävi hyvä tuuri.

  • En minäkään ymmärrä hirveästi, mutta tykkään kyllä. Mutta tuollainen yllätyspuutarha on hauska! Itse kylvin tänä vuonna pussillisen sekalaisia kukkasia, ja oli aika hauska myös katsella, mitä sieltä alkoi itää.

 4. Käytin palveluja silloin kun omat voimat olivat vähissä. Esim. siivousta silloin kun (nyt jo edesmenneet) vanhempani tarvitsivat hoivaa ja kodin siivousaika olisi ollut suoraan oman perheen lapsilta pois. Puutarha kyllä rehotti silloin(kin). Hyvin voisin ostaa puutarhapalvelua joltain inspiroituneelta ihmiseltä/yritykseltä!

 5. Meillä ja naapurustossa yleisestikin on tietysti käytetty ammatilaisen apua pihasuunnitelman teossa, mutta siitä eteenpäin itse tekemisen suhde vaihtelee. Minä haluan tehdä kaiken itse, mutta minä harrastankin puutarhanhoitoa aivan yltiöpäisesti. Siksi en myöskään allekirjoita tuota väitettä, että kesäkukat ostaisi sieltä mistä halvimmalla saa. Minä ostan sieltä mistä saa kaikkein kauneimmat ja komeimmat taimet, ja käyn alkukesästä läpi kaikki lähistön puutarhat ja taimtarhat, mallailen ja mietin. Teen joka kesä erilaiset istutukset, vaihtelen lajeja, värejä, muotoja yms. Kesäkukkaistutuksia en antaisi kellekään muulle tehtäväksi – eihän olisi mitään järkeä maksaa siitä, että joku muu harrastaa puolestani 🙂 Naapurinrouva sen sijaan on juurikin tehny tuota, että vie kesäkukka-astian jonnekin puutarhalle suunniteltavaksi ja toteutettavaksi.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)