Projektia pukkaa

Olen huomannut, että kesäloma aiheuttaa vähän saman ilmiön kuin joulu: maailma pitäisi saada valmiiksi. Tai ainakin oma huusholli. Ero on siinä että jouluaatto on se deadline, mutta kesällä odotukset kohdistuvat lomaan. Että nyt pitäisi tehdä kun kerrankin on aikaa. No joo. Ehkä ei ole pakko kuitenkaan.

Totta silti on, että olen bongannut useampia projekteja, joiden haluaisin etenevän kesän aikana. Vaatteiden kierrätys on yksi ikuisuusprojekti. Ikuisuus tarkoittaa tässä sitä, että homma ei lopu ikinä vaan on jatkuvasti ajankohtainen. Sain tänään vietyä yhden kassillisen vaatteita kierrätykseen ja viime viikolla heitin yhdet loppuun kävellyt kengät roskiin. Setvittävää on edelleen mutta pääsinpä ainakin yhdestä kassista eroon. Lääkekaapin raivaus tuotti toisen pussillisen poistuvaa tavaraa. Vuoden aikana oli kertynyt erinäisiä reseptilääkkeitä, joiden jämät toimitin apteekkiin. Mukana meni pari käsikauppavoidetta, joiden parasta ennen päiväys löytyi vuodelta 2007.

Nyt olen tiedostanut, että komero on aivan järkyttävässä epäjärjestyksessä. Meillä on sellainen perinteinen komero, jonka lattiapinta on noin neliön, seinällä on hyllyt ja katossa tanko. Komero on tupaten täynnä, ja kuten sanottu, kaaoksessa. Näin ei ole suinkaan aina, mutta tilanne on tässä vuoden aikana päässyt käsistä, kun olen sairastellut ym. enkä ole jaksanut pitää järjestystä yllä. Tämä komero on ihan pakko jossain vaiheessa raivata, sillä sieltä ei pian löydä enää yhtään mitään. Kyse on enemmänkin organisoimisesta kuin karsimisesta, mutta tehtävä se on ennemmin tai myöhemmin.

Näiden lisäksi ehdottomalla to do -listalla on jääkaapin sulatus ja pesu. Tämä on siis oikeasti pakko tehdä loman aikana, en kestä niitä tahroja enää yhtään pidempään. Samaan syssyyn voisi pestä myös pakastimen, jotta se olisi syksyä varten valmiina. Huomasin muuten, että sama ohjelma oli myös viime kesänä.

Sitten on kaikenlaista pienempää projektia, yksittäisiä laatikoita siivottavana ja hyllyjä järjestettävänä siellä ja täällä. Kun tässä listaan ja luettelen, alkaa hieman tuskastuttaa, mutta onneksi muistan aina välillä, että kukaan muu ei käske tekemään näitä juuri nyt paitsi minä itse. Omia juttuja ei onneksi ole pakko ottaa vakavasti. Kyllä minä meinaan nuo tehdä, mutta kaikkea ei sentään tarvitse saada kesälomalla valmiiksi.

5 vastausta artikkeliin ”Projektia pukkaa

  1. Samat sanat! Loma alkaa ylihuomenna, ja mielessä on käynyt jo monta asiaa, jotka pitäisi järjestää sitten, kun loma alkaa. Sama juttu joka vuosi! Toisaalta osaan kyllä nykyään olla myös armollinen itselleni, koska kuten sanoit, itsehän sitä itseltään vaatii, joten itsensä voi myös armahtaa. 🙂

    Viime kesänä lomalla päädyin tekemään listaltani muutaman tärkeimmän järjestely-/siivoustehtävän, ja loput jätin myöhemmäksi – se oli hyvä kompromissi. Edessä olevalle lomalle on edessä ainakin tuo mainitsemasi lääkekaapin siivous (mikä on tosin helppo juttu, joudun käymään sitä läpi monta kertaa vuoden aikana, kun kokoan matka-apteekkia työreissuja varten), kylppärin säilytyskaappien siivous sekä vaatteiden kierrätys.

    • Ainakin mun pää tuottaa näitä ideoita säännöllisesti, että jossain tietyssä ajassa pitäisi saada kaikki valmiiksi. Lisäksi käy yleensä niin, että kun alan listata projekteja, keksin aina vain uusia lisää. Lista vaan paisuu paisumistaan. Jossain vaiheessa on hyvä huomata että voin ihan hyvin jättää vaikka kaiken tekemättä jos huvittaa!

  2. Minä olen ollut jo lomalla muutaman viikon. Lomalla ongelmana on matkat ja niitä seuraavat pyykkikasat ja tavaroiden seilaus. To do-listan kasvaessa sitä lannistuu ja ei tee mieli tehdä mitään.

    • Ratkaisuni tuohon kasvavaan pyykkivuoreen on purkaa laukut ja laittaa kone pyörimään välittömästi kotiin palattua. Vaatii itsekuria hetken mutta voi sitten taputella itseään selkään myöhemmin.

  3. Päivitysilmoitus: Kesäkaaos | Jennin Arkijärki

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)