Vinkkejä valmistujaisten järjestämiseen

Toukokuussa alkaa kesäjuhlien aikakausi. Ensin on valmistujaisia, lakkiaisia ja muita koulujen päättäjäisiä, sen jälkeen alkaa hää- ja rippijuhlavaihe. Seuraavat vinkit ja ideat on kirjoitettu lähinnä valmistujaiset ja rippijuhlat mielessä, sillä ne ovat juhlina varsin samantyyppisiä. Molemmat järjestetään usein kotona, vieraita tulee ja menee pitkin päivää ja vieraiden määrästä ei välttämättä ole tarkkaa tietoa etukäteen.

Koska tällaisissa juhlissa ei yleensä ole vakiintuneita ohjelmanumeroita eikä selkeää kaavaa, se asettaa tarjoilulle omat vaatimuksensa. Yleensä sekä suolaiset että makeat ovat  esillä koko ajan, ja ihmiset ruokailevat omaan tahtiinsa. Ruoan pitää siis soveltua seisovaan pöytään, mutta sen on myös oltava sellaista, että sitä voi syödä vaikka seisaallaan tai sohvapöydän ääressä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ruokaa pitää voida syödä käsin tai korkeintaan haarukkaa apuna käyttäen. Ota myös huomioon että ruuat ja juomat joutuvat olemaan esillä pitkiä aikoja, joten niiden säilyvyyteen ja kylmänä pysymiseen kannattaa etukäteen uhrata pari ajatusta, etenkin jos juhlat pidetään kuumana kesäpäivänä.

Mitä isommat juhlat, sen suurempi työ ruokien valmistelussa on. Itse suosin isoissa juhlissa sitä, että joku muu tekee ainakin osan tarjoiluista – saatan vaikka ostaa kakun valmiina, enkä edes harkitse karjalanpiirakoiden leipomista itse. Mitä enemmän tekee itse, sitä aikaisemmin kannattaa aloittaa, ja laittaa ruoat pakkaseen odottamaan. Vieras ei tiedä, onko pullat leivottu samana päivänä vai kolme viikkoa aiemmin ja vain sulatettu aamulla. Ennakoimalla ja tekemällä mahdollisimman paljon etukäteen vähentää stressiä, jolla on taipumusta kohota mitä lähemmäksi juhlapäivä tulee. Hyvissä ajoin kannattaa ennakoida myös juomapuoli, ja hankkia niin kahvit, teet kuin kuohuvatkin. Laske etukäteen riittävätkö astiat ja lainaa tai vuokraa lisää jos on tarvis.

Juhlien käytännön sujumiseen vaikuttaa moni pikkuseikka, jotka voi ratkaista etukäteen. Valmistujaisissa lahjaksi tuodaan usein kukkia, etenkin pitkävartisia ruusuja, ja sama koskee myös rippijuhlia ja vastaavia. Etukäteen on hyvä varmistaa, että maljakoita on riittävästi. Yksi isokin voi toimia. Lahjat puolestaan ovat yleensä pienikokoisia, mutta ihmisiä kiinnostaa katsella, mitä päivänsankari on saanut, lueskella kortteja ja tutkailla todistuksia. Näille kaikille kannattaa siksi miettiä etukäteen jokin tyhjä piironginpäällinen, jonne lahjat ja muut kerätään esille. Säästä riippuen naulakkoon tarvitaan yleensä lisää tilaa, joten omat takit ja kengät kannattaa siivota edellisenä päivänä jonnekin muualle piiloon.

Onnistuneissa juhlissa on aika paljon ns. ylläpitotyötä. Tiskikonetta kannattaa pyörittää jatkuvasti, jotta astiat eivät lopu ja toisaalta seuraavan päivän tiskivuori pysyy aisoissa. Jonkun pitää huolehtia sellofaanitulvasta, joka kukkien mukana taloon kantautuu, ja todennäköisesti roskiskin alkaa pursuilla yli laitojen jossain vaiheessa iltaa. On mukavaa, jos joku huolehtii siitä, että tarjoilupöytä pysyy siistinä, uutta ruokaa tuodaan kun edelliset loppuvat ja kahvia kaadellaan valmiiksi vieraita varten. Jotta päivänsankarti itse sekä hänen lähimmäisensä voisivat nauttia juhlista kaikessa rauhassa, kannattaa harkita avun hankkimista. Mitään ammattitarjoilijaa ei tarvita, vaan joku reipas nuori sukulainen, naapuri tai kaveri selviytyy hommasta yhtä hyvin. Jos ulkopuoliseen apuun ei ole mahdollisuutta, kannattaa työnjako sopia ennakkoon, jotta kaikki sujuu jouhevasti.

Tässä on pieni pintaraapaisu juhlien järjestämisestä. Kaiken a ja o on mielestäni hyvä suunnittelu, ja se on sitä tärkeämpää mitä isommista juhlista on kyse. Kannattaakin istua rauhassa alas hyvissä ajoin, ja tehdä muutama lista: ruokalista, hankittavat tavarat, siivottavat kohteet, muistettavat asiat ja aikataulu. Juhlapäivä on aina kiireinen, joten kaikki mahdollinen kannattaa tehdä viimeistään edellisenä päivänä. Samoin on selkeää, jos on yhdessä sovittu kuka hoitaa mitäkin – silloin ei vahingossa jää mitään olennaista tekemättä.

Netti on pullollaan ohjeita juhlien järjestämiseksi, joten tarjoilu- ja koristeluideoita löytyy helposti googlaamalla. Esimerkiksi Kotiliedellä on kattava kokoelma selväjärkisiä ohjeita aiheeseen liittyen. Aina yhtä luotettavat Martat ovat myös luonnollisesti kirjoittaneet omat ohjeensa nettisivuilleen. Tämän postauksen alta puolestaa löytyy muutamia Arkijärjen kirjoituksia samaan aiheeseen liittyen, kaikki tekstit löytää klikkaamalla kategoriaa Juhlat ja merkkipäivät. Tätä postausta oli toivottu kommenteissa, mutta jos tästä kirjoituksesta jäi pois jotain, mikä olisi kiinnostanut, niin kommenteissa saa esittää lisätoiveita! Vastailen parhaani mukaan.

2 vastausta artikkeliin ”Vinkkejä valmistujaisten järjestämiseen

    • Kiva jos kelpasi! Mulla oli näitä kirjoittaessa mielessä sellaiset ”tavalliset” juhlat, eli että ollaan perhepiirissä, ei vuokrata erillistä tilaa eikä ole tarkoitus tarjoilla mitään super-erikoista.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)