Mainio mattokauppa Else

Eteisen lattialla oli pitkään kaksi tummanruskeaa sisal-mattoa. Niissä oli kaksi ongelmaa: väri ja muoto. Tumma väri teki muutenkin ahtaasta eteisestä entistä pimeämmän. Muoto-ongelma liittyi taas siihen, että mattojen reunat sattuivat juuri samaan kohtaan, jonne välioven piti aueta. Vuosien aikana reunat olivat lähteneet rullautumaan, ja viime aikoina ovi jäi aina ärsyttävästi jumiin. Samalla kun uudistin eteisen sisustusta ja säilytysratkaisuja, päätin korjata myös matto-ongelman.

Uudelle matolle oli aika paljon vaatimuksia. Sen piti olla väriltään vaalea, mutta sellainen ettei jokainen tahra heti hyppäisi silmille. Materiaalin piti olla niin kurankestävää, että vesi ei pääsisi läpi pilaamaan parkettia. Maton piti silti olla tarpeeksi ohut, jotta ovi mahtuu kääntymään ja tietysti mahdollisimman helppohoitoinen muutenkin. Eikä niitä saumoja saanut tulla oven tielle, mieluiten ei minnekään. Käytännössä halusin siis mittojen mukaan leikatun kuramaton, joka ei näytä kuramatolta.

Sattumalta ratkaisu tuli vastaan Hesarin sivulla mainoksen muodossa. Bongasin mattokauppa Elsen mainoksen, jossa kehuttiin valikoimaa ja sitä että matot saa teettää omien mittojen mukaan. Nettisivut olivat kuitenkin hyvin yleisellä tasolla, joten piti mennä liikkeeseen katsomaan. Else sijaitsee Helsingissä Herttoniemessä, ja sen valikoima osoittautui hyvin monipuoliseksi. Sain liikkeestä erinomaista palvelua. Kriteerini täyttäviä vaihtoehtoja on monia erilaisia. Väri-, materiaali- ja hintahaitari oli laaja, joten valinnanvaraa riitti. Sain viikonlopuksi viisi erilaista mallipalaa kotiin kokeiltavaksi. Se osoittautui hyödylliseksi, sillä alunperin kaavailemani väri ei sopinutkaan lattian väriin. Samalla sain varmistuksen siitä, että uusi matto mahtui helposti oven alle.

Olin piirtänyt eteisen lattiasta kuvan ja merkinnyt kaikkien sivujen mitat millin tarkkuudella. Eteisemme ei suinkaan ole symmetrinen, vaan pikemminkin sokkeloinen. Haluamassani palassa oli siis yli 10 kulmaa (en valehtele), lyhyin pätkä oli 2,2 cm, pisin yli 150 cm. Hankalan mallinen pala ei kuitenkaan ollut mikään ongelma, sen leikkaaminen yhdestä kappaleesta onnistuisi kuulemma helposti. Sanomattakin oli selvää, että olin jo tässä vaiheessa valmis tekemään kaupat. Sovimme vielä, että kaksi sivua kantattaisiin erikseen, jotta käytäville tulevat reunat olisivat siistit. Muuten matto jätettiin kanttaamatta, sillä muut reunat tulivat aivan seinään kiinni. Halusin myös jättää sen mahdollisuuden, että mattoa voisi itse leikata, siltä varalta että liikkeessä tehtävä leikkaus ei osuisikaan kohdalleen.

Toimitusaika oli tasan viikko. Tein tilauksen maanantaina, ja viikon päästä maanantaina sain tekstarin, että matto oli noudettavissa. Kotona matto osoittautui täydelliseksi. Kanttaukset ovat huolitellut, ja matto asettui mittojensa puolesta juuri niin kuin pitikin. Vaalea väri avartaa koko eteisen, ja sama vaikutus on sillä että matto on nyt yksi yhtenäinen kappale. Ainoastaan yhdellä sivulla on parinkymmenen sentin matkalla noin 5 mm liikaa leveyttä. Käytännössä tämä ei haittaa mitenkään ja syy on siinä, että kyseinen seinä on vino, eikä mittaukseni ole siinä onnistunut täydellisesti. Itse maton mitat ovat kyllä ne mitkä olin tilannutkin.

Voin tämän kokemuksen perusteella suositella mattokauppa Elseä lämpimästi. Palvelu oli asiantuntevaa ja hyvää, toimitusaika se mitä luvattiin ja ainakin tässä tapauksessa asiakkaalla oli paljon valinnanvaraa. Vaikutti siltä, että kaupasta saa maton mihin tahansa tilanteeseen, sillä valikoima ylettyi näistä kuramatoista design-tuotteisiin. On tosi mukava törmätä uuteen liikkeeseen, joka toimii näin  hyvin. Onko joku muu ostanut Elsestä mattoa?

18 vastausta artikkeliin ”Mainio mattokauppa Else

 1. Itse ostin mittatilauksena kymmenen vuotta sitten eteisen maton Tehtaankadun ja Perämiehenkadun kulmassa. Sielläkin palvelu pelasi, joten heikossa palvelukulttuurissamme on poikkeamia.

  • Ilahdun aina, kun palvelu vastaa odotuksia, ja mieluusti jaan kiitosta sinne minne se kuuluu. Tässä tapauksessa riskejä oli ilmassa, koska mitään aiempaa kokemusta (omaa tai muiden) ei liikkeestä ollut, ja se haluttu matto ei ollut ihan yksinkertaisimmasta päästä. Kaikki meni kuitenkin hienosti, ja lisäksi palvelu oli tosi ystävällistä.

 2. Joo kyllä yritettiin ostaa, mutta palvelu meni niin ala-arvoiseksi yhden myyjän kohdalla, että jäi kaupat tekemättä. Meinattiin myöhästyä sovituspalojen palauttamisesta, niin myyjä rupesi puhelimessa useaan kertaan tivaamaan, että missä tarkalleen ottaen olemme (osoitetta) ja olemmeko ehkä katsomasssa MUITA mattoja. No emme, vaan isovanhempien luona kylässä vauvan kanssa. Yritin sopia palautusta myöhempään, mutta ei sopinut. Tuon henkilön käytös oli niin utelevaa, epäystävällistä ja epäammattimaista, että eipähän tarvitse tuosta liikkeestä ostaa enää ikinä mitään.

  • Onpa tylsän kuuloinen kokemus. Itselleni sattui mukava ja palveluhaluinen myyjä, mutta näköjään toisinkin voi käydä. Harmi! Ihan hyvä kuitenkin, että näitä kaikenlaisia kokemuksia jaetaan täällä.

 3. Vanha äitini oli Mattokauppa Elsessä. Omistaja sai rouvat tilaamaan pelkän kuvan perusteella kaksi mattoa. Molemmilta vaadittiin heti käsiraha maksettavaksi. Sata euroa per matto. Kotiin päästyään rouvat tulivat katumapäälle ja ottivat heti yhteyttä samaiseen Matto-Elseen. Omistajan käytös oli käsittämättömän törkeää. Hän huusi puhelimeen ja kieltäytyi tilauksen perumisesta lyöden luurin korvaan. Tilausta hän ei suostunut perumaan eikä vaihtamaan suunniteltuja mattoja toisiksi. Käsirahoja hän ei luvannut milloinkaan palauttaa. Liikkeeseen oltiin useasti yhteydessä ja käytös oli edelleen erittäin hävytöntä luurin kiinni lyömisineen ja uhitteluineen.
  Ymmärrän, että Mattoliike-Elsellä menee huonosti, varsinkin kun palvelu ja käytös vanhusasiakkaitakin kohtaan on näin ala-arvoista. Asiakkaat toki voivat antaa palautetta myös jättämällä kyseisen yrittäjän rauhaan. Kavalletut käsirahat tyynyn alla tuskin huonosti menestyvän mattokauppiaan yöunta parantavat. Törkeää!

  • Kuulostaa todella törkeältä käytökseltä. Ilmeisesti tuossa liikkeessä on mahdollista saada myös erittäin huonoa palvelua. Tuollaisessa tilanteessa kannattaisi varmaan jo olla yhteydessä kuluttaja-asiamieheen tai johonkin muuhun tahoon, jonka tehtävänä on tällaisia asioita setviä. Jos edellinen pitää paikkansa, eihän tuo ole mitenkään hyväksyttävissä. Siksi tapaus kannattaisi viedä eteenpäin.

 4. https://www.facebook.com/petri.heike/videos/10153348267487488

  Tuossa on taas yksi tapaus. Tämä henkilö ei vaan ymmärrä sitä, että eihän varausmaksua yleisen käytännönkään mukaan kuulu palauttaa, vaan se hyvitetään siinä yhteydessä kun tilatut tuotteet maksetaan ja noudetaan. Jos tilaus perutaan, maksu jää asiakkaan tappioksi – aivan kuten esim. matkatoimistot yleisesti toteavat matka-/varausehdoissaan.

  Itse käytin heidän palveluja kun olivat vielä Itiksessä. Ei moitteen sijaa.

  • Eheeh! Eläpä muuten höpötä! Varausmaksun on tarkoitus kattaa oikeutettuja vahinkoja jos tilaus jää täyttämättä. Kuvauksen mukaan kauppa on peruttu 2 tuntia tilauksesta -> 100 € vahinkoa ei ole voinut syntyä millään logiikalla. Harmi vain että kuluttajia näin kiusataan täysin typerällä asialla. Noh, jokainen yrittäjä voi kokeilla kerran, mutta sana kulkee ja ihmisillä on oikeus valita ostopaikkansa. Mutta, toivon todella että tästä liikkeestä saa myös rehellistä ja oikeaa palvelua kuten olemme blogissa saaneet lukea 🙂

   • Minä maksoin ennakkomaksun tilauksen yhdeydessä. Ymmärrän sen niin, että etenkin kun teetetään mittojen mukaan erikoista mattoa, on yrittäjälle järkevää sitouttaa asiakas ostokseen ottamalla ennakkomaksu. Nimittäin olisi aika ikävää jos asiakas tekisi oharit sitten kun matto on jo tehty. Esimerkiksi tuollaista meidän eteisen kummallista palasta ei taatusti voi myydä minnekään eteenpäin. Sen sijaan jos kaupat perutaan muutaman tunnin sisällä, niin maksun palauttaminen lienee oikea käytäntö.

   • Ei sillä ole merkitystä, onko peruttu 2 tunnin vai 2 minuutin kuluttua. Sitova tilaus on kuitenkin tehty.

    Vai onko jossain ehdoissa tällainen maininta, että 2 tunnin sisällä tapahtuvasta peruutuksesta maksu palautettaisiin? Ei taida olla, vaan periaate on selvä ja yhdenmukainen, kaikkien asiakkaiden kohdalla – muutenhan muutkin voisi alkaa niitä takaisin vaatimaan.

    Turhaa vouhkaamista.

    • Hei, eihän tuo mitään turhaa vouhkaamista ole. Tässä blogissa on kehuttu hyvää mattokauppaa, ja nyt sen toiminnassa on havaittu petraamisen tarpeita. Eli nyt esitetään asiasta kohteliaasti mielipiteitä joita ihmiset voivat lukea täältä blogista. Blogin pitäjällä on täysi oikeus poistaa nämä viestit, ja näin toimia asian suhteen tuomarina (eli onko vouhkaamista vai ei 🙂 )

     Mutta asiaan, eli näin sanoo kuluttajansuoja:
     Tuotteen tilauksen voi peruuttaa, jos tilattua tavaraa ei ole vielä toimitettu. Peruminen on kuitenkin sopimusrikkomus, minkä vuoksi myyjällä voi olla oikeus vahingonkorvaukseen.

     Sopimusehdoissa voidaan määritellä ennalta korvaus, jonka kuluttaja joutuu maksamaan, jos hän peruuttaa tilauksen ennen tavaran luovutusta tai keskeyttää palvelun kesken sopimuskauden.

     Korvauksen pitää olla kuitenkin kohtuullinen ja vastata keskimäärin niitä kustannuksia, joita peruuttaminen todellisuudessa aiheuttaa myyjälle. Kohtuullisen korvauksen arviointiin vaikuttaa muun muassa se, kuinka yksilöllinen tilattu tuote on, kuinka pitkälle sen valmistus on edennyt, tilauksen purkamisen ajankohta, myyjän todelliset kulut ja saamatta jäänyt myyntivoitto.

     2 :ssa tunnissa ei synny 100 € kustannuksia, tai ainakin ne pitää pystyä sitten näyttämään toteen.

     Kuten sanottu, Mattokauppa Else :stä saa hyviä mattoja ja monesti ne ovat haastaviin tiloihin erittäin hyvin sopivia joten myös siis hintansa arvoisia 🙂

     • Täällä saa vapaasti vouhkata, kunhan pysyy asiassa & asiallisena, olipa mielipide puolesta tai vastaan.

      Tähän keskusteluun kommentoisin vielä yleisellä tasolla, siis koskien minkä alan kauppaa tahansa: jos tilaus on peruttu tosi nopeasti kaupanteon jälkeen, niin sanoipa laki mitä hyvänsä, kauppas osoittaisi hyvää pelisilmää palauttamalla varausmaksun. Jos kauppias ei tätä tajua, silloin hän ei ymmärrä myymisestä kovin paljoa. Eri asia on, jos tilausta on todella alettu tehdä ennen kuin peruutus tulee, silloin kauppiaalla on arkijärjellä ajatellen oikeus korvaukseen menetetyistä materiaaleista ja tehdystä työstä.

 5. Päivitysilmoitus: Kesäistä tahranpoistoa | Arkijärki

 6. Mattoliike Elsestä olemme saaneet täysin asiatonta palvelua heti, kun kävi selväksi, että reklamoimme pahasta virheestä. Kuluttajariitalautakunta suositti päätöksessään kaupan purkua. Mattoliike Else ei ole päätöstä noudattanut, eli on tulossa Mustalle listalle heti kun saavat listan päivitettyä ko. ajanjaksolta.

  • Kiitos, tämä kaikki on arvokasta tietoa! Jos liike ilmestyy Kuluttajalehden mustalle listalle, päivitän tiedon tuohon kirjoitukseen.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)