Säästöviikon raportti

Maanantaina ja tiistaina käytin rahaa mielestäni varsin maltillisesti. Keskiviikkona ja torstaina ostin ruokaa, ja lisäksi latasin matkakortille arvoa. Ruokaan meni noin 15€, ja lasku koostui peruselintarvikkeista, lukuunottamatta yhtä karkkipussia. Se oli tarpeeton, mutta olin kaupungilla nälissäni, joten tuli ostettua vähän turhaan. Ennakointi olisi auttanut tässäkin asiassa. Kaupassa valitsin halvimman maidon, mutta esimerkiksi leivän valitsin tuoreuden ja oman mieltymyksen mukaan.

Matkakortille latasin 30€, jonka on tarkoitus riittää ainakin kesäkuun alkuun asti. Julkinen liikenne on vähän samanlainen pakollinen meno kuin ruokakin. Matkakortin kanssa tulee tasapainoiltua arvon ja kauden välillä, viime kuussa kausikortti oli edullisempi, mutta loppukeväälle yksittäiset matkat tulevat halvemmiksi.

Perjantaina en ostanut mitään, ja suurin osa viikonlopusta kuluikin jälleen HUSin hellässä hoivassa, joten edes tilaisuuksia käyttää rahaa ei ilmaantunut. Omalta osaltani viikko meni siis hyvin, vaikka sille sattuikin pari poikkeuksellista menoa, kuten katsastus ja hautausmaan kukkaset.

Ruokaostoksissa olisin periaatteessa voinut säästää kenties enemmän, sillä en valinnut systemaattisesti halvinta kauppaa tai tuotetta. Ruokaan liittyy kuitenkin niin paljon muitakin olennaisia valintoja, että teen harvoin valintoja pelkän hinnan perusteella. Suosin kotimaista ja luomua lihassa, kalassa ja vihanneksissa aina kun on mahdollista, vaikka se maksaisikin vähän enemmän. Toisaalta tavallinen maito (en osta maitoa luomuna koska haluan maitoni d-vitaminoituna) maistuu mielestäni samalta olipa purkki minkä näköinen tahansa. Siksi ostan yleensä halvinta maitoa, jota kaupasta löytyy. Joku voi valistaa jos tietää tarkemmin, mutta epäilen että esimerkiksi Valion maidossa ja Rainbow-maidossa ei ole mitään muuta eroa kuin pakkaus ja hinta. Säästö voi olla kertaostoksena pieni, mutta en koe Valion brändiä niin mahtavaksi, että haluaisin maksaa perustuotteesta 50 senttiä enemmän. Tosin laskin pikaisesti, että vuositasolla tuokin summa tekee lähemmäs 100€ säästöä. Sillä ostaa eksoottisia hedelmiä tai sisäfilettä jo ihan mukavasti. Pienetkin valinnat alkavat vaikuttaa, kun kokonaisuutta katselee vähän laajemmasta perspektiivistä.

Kulunut viikko oli jäi siis positiivisen puolelle. Mutta tässäkin asiassa tuli huomattua, että tietoisuus siitä mitä on tekemässä, olisi tosi tärkeää. Muuten käy helposti niin, että tulee esimerkiksi käytettyä rahaa huomaamattaan, kuten minulle kävi tällä viikolla. Jos tämä paastoviikko on tähän mennessä jotain opettanut, niin ainakin sen että ennakointi ja läsnäolemisen taito johtavat yleensä viisaisiin päätöksiin.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)