Mitä voit tehdä: kansalaisaktivismia parempien vaatteiden puolesta

YLEn MOT-ohjelmassa kerrottiin suomalaisten yritysten valmistavan vaatteitaan mm. Bangladeshissa, jossa olot tehtailla ovat usein surkeat. Ohjelma vetoaa tunteisiin, mutta tärkeää faktaa löytyy MOT:n nettisivuilta: tällä sivulla kerrotaan kaikkien kyselyyn osallistuneiden suomalaisten yritysten nimet ja täällä puolestaan MOT:n toimittaja listaa, mitä tavallinen kuluttaja voi asian hyväksi tehdä.

Ensimmäisen linkin takaa löytyy hämmentävää tietoa: vahvasti suomalaiseksi profiloitunut Reima tuottaa kaikki vaatteensa ns riskimaissa. Kaikki! Siis ei lainkaan tuotantoa Euroopassa, saati sitten Suomessa. Mielestäni tämä on todella pahasti ristiriidassa yrityksen imagon kanssa. Olen ollut todella sinisilmäinen. Myös S-ryhmä ja Kesko valmistavat myös omia vaatteitaan Bangladeshissa, mutta eivät ole allekirjoittaneet Accord-sopimusta, jonka tavoitteena on parantaa palo- ja työturvallisuutta tehtaissa. Sopimuksen osapuolina ovat myös paikalliset AY-liikkeet, joten mukana on taho joka pitää työntekijöiden puolia. On käsittämätöntä, että mainittujen ketjujen johto ei ole katsonut sopimusta tärkeäksi. Sen kustannukset vaatetta kohden eivät voi olla muutamaa senttiä suuremmat.

Ällistyttävin taho on silti kentien Texmoda, jonka oma vaatemerkki on nimeltään Moda. Texmodan toimitusjohtaja myöntää suoraan, ettei yritys valvo tuottajiaan mitenkään. Haastattelusta saa sellaisen kuvan, että firma on yllätetty ns. housut kintuissa, ja nyt on joku ”projekti” aloitettu kuluttajien toiveesta. Hoh hoh sanon minä.

Mitä kuluttaja voi tehdä? Tämän kaiken perusteella olen vakuuttunut siitä, että tehokkainta on painostaa yrityksiä kantamaan vastuunsa. Sen voi tehdä lähettämällä yritykseen sähköpostia, ja kysyä esim. miksi Accord-sopimusta ei ole allekirjoitettu, millä tavalla yritys valvoo työntekijöiden turvallisuutta, tai millaisia konkreettisia toimenpiteitä yritys on tehnyt/tekee työturvallisuuden ja työntekijöiden oikeuksien parantamiseksi. Ohjelmassa AY-aktivisti totesi, että töitä tarvitaan Bangladeshissa, mutta työn tilaajilla on valta vaikuttaa siihen, millaisissa oloissa ja millä palkalla työt tehdään. Meillä kuluttajina on valta vaikuttaa työn tilaajiin, jotta he toimisivat eettisesti. Jos siis käytät vaatteita, jotka ovat jonkun em. yrityksen valmistamia, ota heihin yhteyttä. Osoita, että kuluttajaa kiinnostaa.

Itse aion seuraavaksi lähestyä Benettonia. MOT ei antanut hyvää kuvaa tuonkaan yrityksen toiminnasta, joten haluan katsoa, millaisen vastauksen heiltä saa. Jos ei vastausta kuulu, yrityksen tuotteet jäävät todennäköisesti jatkossa ostamatta. Täytyy sanoa, että vaikka valmistusmaahan liittyvää boikottia ei kukaan suosittelekaan, ostan mieluummin Euroopassa kuin kaukoidässä valmistetun vaatteen. Jos siis vaihtoehto on tarjolla. Paras neuvo lienee silti olla ostamatta turhaa. Suunnitelmallisesti ja tarpeeseen ostettu vaate on parempi kuin hinnalla houkutteleva heräteostos, joka jää käyttämättä.

4 vastausta artikkeliin ”Mitä voit tehdä: kansalaisaktivismia parempien vaatteiden puolesta

  1. Aamen, voin allekirjoittaa lähes joka sanan. Tuntuu, että jokin kriittinen kynnys on nyt ylitetty, ihmiset = osatjat alkavat olla varsin ärtyneitä. Monet firmat kyllä vielä ihan pihalla. Toivottavasti ärtymys kanavoituu toiminnaksi, eli esim juuri yhteydenotoiksi yrityksiin. Facebookissa omalla seinällä nuriseminen ym. ei vielä vaikuta suuntaan eikä toiseen.

    • Olen niin liekeissä täällä, että laitoin samaan syssyyn kyselyä myös S-ryhmälle, ja tivasin miksei Accordia ole allekirjoitettu. Sain kuittauksen, että viesti on toimitettu eteenpäin oikealle ihmiselle, mutta varsinaista vastausta en ole vielä saanut. Selvittelin muuten Benettonia myös, ja yrityksen nettisivuilta löytyi pitkä tiedote, jossa käytiin läpi kaikki toiminta Bangladeshissa. Sen tiedon perusteella MOT maalasi Benettonista turhan synkän kuvan.

  2. Ja Nanso! Voi jestas! Brändi on hiottu niin kiiltävän sinivalkoiseksi ja silti tuotannosta 75% on riskimaista! Olen _todella_ järkyttynyt.

    • Mulla ei henkilökohtaisesti ole Nansoon oikein minkäänlaista suhdetta, mutta voin kuvitella tunnelmasi, koska itse järkytyin Reimasta niin paljon. Mutta sinne vaan palautetta menemään! Yritysten on hyvä tietää, mitä me niistä ajattelemme. Se toivon mukaan tuo läpinäkyvyyttä toimintaan.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)