Liikaa vaatteita vai liikaa vuodenaikoja?

Meillä vihdoin on uudet kaapit, ja ne ovat ihanat! Valkoiset, keveät (ainakin siihen vanhaan verrattuna) ja toimivat. Meillä on myös ilmeisesti edelleen liikaa vaatteita.

Vanhasta kaapinrohjosta pääsin lopulta eroon, vaikka silloin kun toinenkin ottaja teki oharit, alkoi kaatis todella houkutella. Onneksi kolmas halukas oli liikkeellä tositarkoituksella ja tuli sovitusti paikalle. Oli lopulta mukavaa lahjoittaa kaappi ihmiselle, joka oli aidosti ilahtunut saadessaan sen ilmaiseksi.

Kolmen kaapin väliaikaisen säilytysongelman ratkaisimme niin, että vanha kaappi purettiin osiin ja osat siirrettiin rappukäytävään pariksi päiväksi, jolloin uusien kaappien osat mahtuivat makuuhuoneeseen. Kaikki vaatteet pakattiin matkalaukkuihin ja pahvilaatikoihin odottamaan uusien kokoamista. Epäjärjestystä on ollut siedettävänä monta päivää, sillä vasta eilen pääsimme siirtämään vaatteita takaisin. Omat vaatteet ovat vielä osittain laatikoissa, tämän päivän urakkana on latoa ne uuteen kaappiin.

Vaikka tilaa mitoitettiin reilusti, silti olen jälleen kerran ihmetellyt, miten meillä voi olla niin paljon vaatteita! Itse karsin tasaiseen tahtiin ja viime syksynä kerralla reilummin. Puoliso invetoi harvemmin, ja tässä yhteydessä hän löysi noin jätesäkillisen poistettavia vaatteita. Silti ylimääräistä tilaa ei tunnu jäävän.

Yksi syy ”vaatevuoreen” on kausivaatteet, jotka tässä yhteydessä on tarkoitus pakata laatikkoihin ja nostaa kaappien päälle odottamaan. (Pitäisi vain hommata ne laatikot…) Tämä unohtuu itseltäni aina silloin, kun ihastelen P333-ihmisten väljiä vaaterekkejä. Onhan heilläkin enemmän vaatteita oikeasti, mutta niitä vain säilytetään jossain näkymättömissä. Eikä kyse ole vain villapaidoista ja hellemekoista. Minulla on myös juhlavaatteita ja -kenkiä, jotka myös tarvitsevat oman tilansa. Samoin löytyy hääpukua ja promootiomekkoa, joista en aio luopua, enkä myöskään halua sijoittaa niitä vintille epämääräisiin olosuhteisiin. Näin ollen täytyy vain sovitella kaikki paikoilleen.

Säilytysratkaisujen uusiminen aiheuttaa joka tapauksessa ketjureaktion moneen suuntaan. Yhdestä päästä karsitaan vaatteita pois ja ne täytyy puolestaan joko kuskata kierrätykseen tai myydä. Vanhat kaapit on roudattava jonnekin. Toisaalla täytyy järjestää hyllyjä uudella tavalla jotta kokonaisuus toimisi, ja muutama uusi koukkukin on tarkoitus seinään ruuvata. Lisäksi on vielä ostettava uutta  – tässä tapauksessa niitä siistejä laatikoita kausivaatteita varten. En osannut varautua projektin monivaiheisuuteen etukäteen. Naivisti ajattelin että vanha pois ja uusi tilalle ja sillä selvä… ei se näköjään ihan niin mene. Vaan tässä vaiheessa en enää valita, sillä kunhan kaikesta on selvitty, lopputulos hipoo optimaalista.

2 vastausta artikkeliin ”Liikaa vaatteita vai liikaa vuodenaikoja?

  1. Mä aina mietin välillä tuota P333 projektia ja sitä riittäisikö mulla todella vaatteita kaikille neljälle vuodenajalle… Olen varmaan jotenkin erikoislaatuinen siinä suhteessa, että mulla ei kaapit tursua vaatteita, ehkäpä äidin opit pureutui jo lapsena niin syvälle että karsin säännöllisesti vaatekaappia ja lahjoitan pois ne mitä en aktiivisesti käytä. Lisäksi meillä on tosi rajalliset kaappitilat eikä ole suunnitteilla tähän asuntoon tehdä mittavia remontteja lisätilan saamiseksi, joten olen senkin puolesta kannattanut niukkaa vaatevarastoa. Pidän kerrospukeutumisesta, kesäistä puseroa käytän talvella villatakin kanssa ja kesällä ilman. Mutta tuosta projektista, ehkä voisin sen itse aloittaa laittamalla yhteen nippuun kevät/kesä- ja toiseen syys/talvivaatteet, saisi tosiaankin enemmän vaihtelun tuntua ilman shoppailua 🙂 Miten pois pakatut vaatteet kannattaisi säilyttää? Pitäisikö ne olla jossain hengittävissä kangaspukupusseissa vai voiko ne huoletta viikata esim. kannelliseen muovilaatikkoon? Tätä aina joskus pohdin, Martat varmaan osaisi auttaa, mutta luulen, että sultakin saisi vastauksen tähän 😉

    • Rajalliset kaappitilat ja hyvä itsehillintä on erinomainen yhdistelmä! Sillä pysyy varmasti vaatevarasto juuri sopivana eikä ylimääräistä pääse kertymään. Olen itse vähän huono käyttämään vaatteitani monipuolisesti, sitä olen aiemmin yrittänyt mutta pitäisi keskittyä enemmän, niin saisi harvemmista vaatteista enemmän irti.

      Mitä tulee säilytyskysymykseen, se riippuu varmasti siitä, millainen se säilytystila on. Sisällä jossain ylähyllyllä/kaapin päällä olen säilyttänyt pahvilaatikoissa, jossa ovat säilyneet oikein hyvinä. Hienompia juhlavaatteita varten on pukupussit. Suosittelen pukupusseija aina, kun vaate roikkuu jossain pitempiä aikoja, sillä se suojaa pölyltä. Vintissä, jossa lämpötila ja kosteus vaihtelevat eikä ötököistä voi mennä takuuseen, olen säilyttänyt vaatteita muovisissa kannellisissa laatikoissa, joiden kannet saa hyvin kiinni. Vaatteiden täytyy vain olla puhtaita ja kuivia, jotteivät pääse vahingossa homehtumaan. Suosittelen muuten läpinäkyviä laatikoita, jos uutenä lähtee ostamaan, koska silloin ei tarvitse liimailla lappuja päälle. Omani olen ostanut Etolasta ja jostain rautakaupasta. Talvitakkeja olen kyllä säilyttänyt vintissä ihan sellaisenaan, joko vaatekaapissa tai pahvisessa kannellisessa roikkuvien vaatteiden muuttolaatikossa, joka on oivallinen kausisäilytysväline muuten.

      Onko muilla hyviä säilytysvinkkejä?

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)