Järjestys säästää rahaa

Säästöviikon hengessä olen miettinyt raha-asioita monelta kantilta. Esimerkiksi sitä, että tavaroiden raivaaminen ja järjestyksen pitäminen kodissa säästää rahaa. Tähän on yksinkertainen selitys: jos et tiedä mitä omistat, et voi tietää mitä pitää ostaa.

Kuinka moni on joskus ostanut jotain, koska luuli ettei kotona ole? Tai on ostanut jotain varmuuden vuoksi, koska ei ollut varma oliko vanhoja varastoja vielä jäljellä? Itselläni on kokemusta molemmista. Jos ei tiedä mitä missäkin on, tulee helposti ostaneeksi kaksoiskappaleita tavaroista, joita harvemmin tarvitaan. Vasta myöhemmin huomaa, että itse asiassa kotoa löytyikin jo vastaava tuote. Tämän toiminnan alalaji on se, että ostaa uuden koska ei löydä vanhaa. Tai pahimmillaan ostaa uuden koska ei jaksa etsiä vanhaa. Tätä en sentään ole harrastanut, mutta joku muu takuulla on.

Yksinkertainen ratkaisu on raivata turhat tavarat pois ja järjestää jäljelle jääneet niin, ettei kaapin syövereihin katoa mitään. Tavaroiden vähentäminen on perusteltua, sillä pienemmät tavaramäärät on helpompi pitää ojennuksessa. Säännöllinen karsiminen ruokkii myös hyvää kehitystä siinä, että muistaa paremmin mitä jo omistaa. Ei hairahdu hamstraamaan alennusmyynneistä jotain, mitä ehti jo hamstrata puoli vuotta aiemmin ja sen jälkeen vain unohti.

Itselläni on tavoite, että oikeasti pystyisin muistamaan kaiken omistamani tavaran. Se tarkoittaa sitä, että pitää keskittyä olennaiseen, muuten tehtävä on melko mahdoton. Hammastahnaa on hyvä olla tuubi tai pari varastossa, mutta en näe tarpeelliseksi ostaa mitään turhaa, vaikka tuote jossain vaiheessa tulisikin käytetyksi. Oma ratkaisuni on, että jos tiedän missä ylimääräisiä varastoin, pystyn todennäköisesti palauttamaan mieleeni, kuinka paljon kutakin tuotetta on odottamassa. Enkä sitten osta varmuuden vuoksi ylimääräisiä.

6 vastausta artikkeliin ”Järjestys säästää rahaa

 1. Meillä moni kaksoiskappaleista johtui siitä, ettei tavaralle ollut paikkaa. Pinoihin myös hukkui tavaroita ja syviin laatikoihin ja kaappeihin. Tarpeetonta vähentämällä tarpeellinen saa oman paikan ja etsiminen loppuu. Oikeasti myös ostokset vähenevät, nyt yli vuoden kulutusta seuranneena voin todeta. Mutta on se raskasta todeta oma pienuus arjen edessä.

  • Tiedän tuon, kuinka tavarat voivat kadota jonnekin kaappiin, ja sitten unohtaa edes omistavansa koko esinettä. Ja saattaa ostaa uuden. Karsiminen todella parantaa säilytystilojen toimivuutta, eli hiukan paradoksaalisesti luopuminen todella säästää rahaa.

 2. Meillä ongelmana tämä on ollut erityisesti ruoan suhteen. Mennään kauppaan ja siellä vasta mietitään mitäköhän meillä jo on. Tämän seurauksena meillä on esim. 5 pussia (!) juustokuminaa ja tämä ei ole eded mikään maailman yleisin mauste. Näköjään ollaan viisi kertaa menty kauppaan ja ajateltu, että tätä meillä ei ainakaan ole. 🙂

  Ruoan kanssa on vielä sekin harmi, että se menee pilalle, kun taas puhdistusainepurkki kestää vuosia. Luettuani kosmetiikan säilymisestä, on kyllä järkevämpää, että käytössä olisi vain yksi purkki kerrallaan.

  Ja tosiaan, jos tietää missä tavaroiden kuulu olla, niin pysyy paljon helpommin perillä siitä mitä on vielä jäljellä ja mikä on loppu.

  • Te olette toisin sanoen sijoittaneet rahojanne juustokuminaan 🙂 Onneksi mausteet eivät juuri pilaannu itsestään. Kuivakaapin läpi käyminen säännöllisin väliajoin on hyödyllistä, muuten ainakaan minä en muista mitä kaikkea on varastossa. Juuri luin artikkelin siitä, kuinka ruoan kilohinta nousee merkittävästi, jos joutuu heittämään jotain pois. Se on asia, jonka kanssa itsekin saan jatkuvasti olla tarkkana.

   Kosmetiikan säilyvyyteen en ole hirveästi perehtynyt, mutta olen ymmärtänyt että jos pakkausta ei ole avattu, ja se on asianmukaisesti säilytetty (eli ei esim. liian kuumassa paikassa) kosmetiikka säilyy aika pitkiäkin aikoja.

 3. Olen muuton jäljiltä siivoskellut kaappejani ja todennut, että esim. lahjapareria on monen monituisen vuoden tarpeiksi… Nyt kaikki ovat nätisti samalla hyllyllä… Ja matka-adaptereja/”vaihtopistokepäitä” on ihan riittämiin yhdelle perheelle. Ne kun ovat piileskelleet matkalle lähtiessä ja lentokentältä tulee sitten napattua uusi tilalle. Mutta valoa kohti ja hylly kerrallaan kuriin 🙂

  • Hylly kerrallaan on myös minun mottoni! Meiltä löytyy lahjapapereiden lisäksi erivärisiä pakettinauhoja lopuksi ikää. Samoin kynttilöitä. Luulen, etten ole tämän vuoden aikana polttanut ainuttakaan kynttilää, jos kakunkoristeita ei lasketa. Mutta valkoisia kruunukynttilöitä riittää silti, tällä menolla noin kymmeneksi jouluksi eteenpäin…

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)