Arkijärjen piknik-vinkit

Vapun kunniaksi Arkijärjen parhaat ja osin kantapään kautta opitut vinkit onnistuneelle piknikille!

Tavaroiden kuljetus ja pakkaaminen

 • Suosittelen pyöriä alle. Siis toisin sanoen tavarat kärryyn. Minulla on Ikeasta hankittu perässä vedettävä piknik-kärry, mutta tavallinen ostoskärrykin ajaa asian. Tämä etenkin jos tavaraa on paljon. Kannettava kylmälaukku on myös kätevä, samoin reppu.
 • Pakkaa aina kylmät ja kuumat ruoat erilleen. Jos ne pakkaa yhteen, perille päästyä kaikki on haaleaa.
 • Jos haluat tarjoilla jotain rapeaa, esim. krutonkeja salaatin kanssa, pakkaa rapeat eri rasiaan. Jos ne yhdistää salaattiin jo kotona, rapeuden sijasta tarjolla saattaa olla pehmeää mössöä.
 • Kunnolla jäähdytetyt juomat toimivat samoin kuin kylmäkallet. Laita skumpat sun muut kylmään jo edellisenä iltana. Muista että ympäriinsä kanniskeltu kuohuviini on sama asia, kuin että pulloa olisi ravisteltu. Varovasti siis avatessa.
 • Sekä kylmät että kuumat ruoat huokuvat kosteutta ulospäin, joten ota se huomioon kun pakkaat. Märkä viltti ei ole kiva.

Astiat

 • Piknik-hifistinä suosin ehdottomasti oikeita astioita. Niiltä on mukavampi syödä ja ne näyttävät paremmilta. Kirppari- ja Ikea-löydöt toimivat tässä tarkoituksessa erinomaisesti, eikä haittaa jos jotain vahingossa hajoaa.
 • Ruokien kuskaamisessa olennaisinta on tiiviit kannet. Muuten kaikkia harmittaa. Keitot voi pakata termokseen. Kastikkeet tiiviisiin pulloihin. Tarkista ennen pakkaamista, ettei mikään vuoda. Jos riski on olemassa, kääri astia varmuuden vuoksi muovipussiin.
 • Paras piknik-lautanen on ns. pastalautanen, jossa on vähän reunaa, olipa ruoka mikä tahansa. Keitot puolestaan kannattaa tarjoilla isoista pyöreäpohjaisesta kahvimukista (ns. lattemuki), koska kahvasta on kiva pitää kiinni samalla kun toisella kädellä lusikoi. Sosekeiton voi vaikka hörppäistä ilman lusikkaakin.

Ruuat ja juomat

 • Mieti, millaisissa olosuhteissa ruoka syödään. Mitä on helppoa syödä? Jos ei ole pöytää, kannattaa ottaa huomioon että veitsen ja haarukan käyttö voi olla hankalaa (vaikka ei mahdotonta, se on todettu myös). Sen sijaan kiinteät, käsin syötävät jutut ovat käteviä.
 • Leipä voi olla hyvä viipaloida valmiiksi.
 • Jos ei jaksa valmistaa ruokia itse, palvelutiskeiltä saa kerättyä oivallisia piknik-koreja.  Tuoretta patonkia, valmista tapenadea ja iso köntti hyvää juustoa – helppoa hankkia, kuljettaa ja syödä.
 • Valitse joko sellaisia juomia joissa on kierrekorkki, tai mitoita määrä niin ettei ylimääräistä jää.
 • Jos kaappeihin on kertynyt take away -annosten mukana tulleita maustepusseja, ketsuppeja yms. ne kannattaa ottaa mukaan ja käyttää piknikillä pois.

Muut muistettavat

 • Pakkaa mukaan tarpeeksi muovipusseja, joihin voi siististi pakata likaiset astiat ja roskat. Asiallinen piknik-henkilö ei jätä piknik-paikalle mitään. Roskat roskiin! Ja tiskit koneeseen heti kun tulee kotiin.
 • Varaa riittävästi servettejä tai kokonainen talouspaperirulla, koska aina jotain kaatuu tai räiskyy. Ylimääräisestä keittiöpyyhkeestä saattaa myös olla iloa.
 • Kunnon istuinalusta on olennainen. Jos et raahaa telttatuoleja, suosittelen retkipatjaa tai siitä leikattuja sopivia istuinalusia. Pitää kosteuden eikä peppu palele.
 • Muista olennaiset tilpehöörit: korkin/pullonavaaja, servetit, mausteet, tulitikut (jos grillataan), veitsi (jos on mitään pilkottavaa tai kuorittavaa) jne. Myös aurinkorasva ja/tai villapaita saattavat olla tarpeen. Pitkään kun istuu, voi nenä palaa vaikka muuten palelisi.

Tässäpä varmaan olennaisimmat. Myös MTV3 on listannut vinkkejä täällä. Lisää saa jakaa kommenttiosastolla!

6 vastausta artikkeliin ”Arkijärjen piknik-vinkit

 1. Ai että piknik-hifisti 😀 Tämä oli kiva postaus, juuri tultiinkin aikaistetulta vappupiknikiltä!

  Toi perässä vedettävä kärry oli hyvä idea, tosin en sellaista omista mutta vinkkinä hyvä! En voisi myöskään kuvitella syöväni kerttisastioista, mutta en ole raaskinut ottaa posliinisia mukaan – mennään muovisilla retkilautasilla, mutta kunnon aterimet pitää olla.

  Oleellista onnistuneessa piknikissä on mielestäni ruoan hyvä suunnittelu: ei liikaa ruokalajeja = ei liikaa kippoja eli pakattavaa ja säädettävää viltillä. Valmiiksi viipaloitua, kuutioitua ja suupaloiksi saatettua, haarukan ja veitsen yhteiskäyttö minimiin ja syöminen on helppoa ja mukavaa. Muovipussit ja servetit ihan ehdottomat mukaan. Vinkkisi oli kyllä kattavat että piknik-hifisti -titteli ei ole liioiteltua 🙂

  • Kärry on kyllä hyvä, jos on yhtään pidemmälle menossa. Ikean kärry on testattu myös maasto-olosuhteissa, joissa se toimii kohtuullisesti. Minulla ei ole ikinä hajonnut mitään piknikillä, vaikka on oikeat viinilasit ja lasiset lautaset yms. Ei tietysti mitään kallista, mutta kuitenkin. Nurmikolla syödessä ei vaaraa pahemmin edes ole, mutta ehkä jossain rantakalliolla voisi tulla riskitilanteita vastaan. Mutta eipä sillä niin väliä ole, kunhan ei tarvitse kertakäyttöisiä liiemmin käytellä. Niistä tulee niin paljon roskaakin, että ärsyttää. Noista ruokavalinnoista olen kanssasi täysin samaa mieltä. Piknikillä ei ole tarkoitus syödä monen ruokalajin menuita, vaan selkää ja yksinkertaista ja maukasta.

 2. Päivitysilmoitus: Kierrätetyt piknik-vinkit | Arkijärki

 3. Allekirjoitan jokaisen kohdan, hyvät ohjeet Jenni! Kunnon astiat, kunnon ruuat. Myös piknikiin pätee vanha sääntö: mitä epämukavampaa, sitä mukavampaa. Eli tarkoittaa sitä, että mitä enemmän valmisteluissa ja roudaamisessa näkee vaivaa, sitä kivempaa perillä.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)