Viimeinen kodinkonehaaste

Tämän jälkeen siirrytään kokonaan muihin aiheisiin, mutta teen vielä yhden haasteen viime viikon hengessä:

Tiskikoneen puhdistus.

Syy tähän on se, että meidän oma tiskikone on ruvennut haisemaan, ja asialle on tehtävä jotain. Joten tulkaa mukaan, mikäli aihe kiinnostaa!

Tiskikoneen tiskauksesta on blogissa kirjoitettu ja keskusteltu kiivaastikin aiemminkin. Tuolloin selvittelin asiaa, ja todistetuksi tuli, että sitruunahappo ei vahingoita konetta mitenkään. Konetiskiaineet ovat nimittäin niin emäksisiä, että viimeistään seuraava normaali pesu neutraloi mahdolliset happojäämät erittäin tehokkaasti.

Sitten asiaan. Marttojen mukaan sitruunahappoa annostellaan 20-30g, tai jos se ei riitä niin sitten 50g pesuainelokeroon. Taidan itse pistää suosiolla isomman annoksen, jotta tulisi kerralla puhdasta. Koneen koko lienee syytä ottaa huomioon, pieneen riittänee vähäisempi annostus. Pese tyhjä kone vähintään 60 asteen ohjelmalla, mutta lopeta ohjelma ennen kuin kuivaus alkaa. Muuten sakka palaa lämmön vaikutuksesta takaisin koneeseen kiinni. Tämän jälkeen voi käyttää vielä pelkän huuhteluohjelman, jos koneesta sellainen löytyy. Seuraava täysi koneellinen pestään normaalisti normaalilla konetiskiaineella. Yleensä puolitan pesuainetabletit, mutta puhdistuskäsittelyn jälkeen käytän kokonaisen, jotta kaikki lika varmasti poistuisi.

Tämän lisäksi kannattaa puhdistaa koneen pohjalta löytyvät suodattimet. Yleensä siellä on jonkinlainen kahva, jota kääntämällä suodatin lähtee helposti irti. Kyseessä on siis mekanismi, joka estää isojen ruoanjätteiden joutumisen putkistoon, vrt. nukkasihti pyykkikoneissa. Suodatin kerää itseensä kaikenlaista töhkää, rasvaa ja ruoanpalasia, joten se on aiheellista puhdistaa säännöllisesti. Irrota suodatin ja tiskaa se normaalisti käsin. Meidän koneessa suodatin on ”monikerroksinen”, eli koostuu monesta osasta, jotka saa irti toisistaan. Irrotan tiskatessa ne kaikki, jotta tulisi kunnolla puhdasta. Lisäksi suodattimen ympärillä koneen pohjalla on toinen irrallinen osa, myös eräänlainen sihti, jonka voi nostaa irti ilman sen kummempia kommervenkkejä. Sihdin alapuoli on yleensä aika karmea. Tarkista onko koneessasi tällainen, ja tiskaa sekin. Muista laittaa nämä paikalleen ennen kuin käynnistät koneen! Olen miettinyt, kannattaisiko suodattimet puhdistaa ennen vai jälkeen happokäsittelyn. Ehkä sekä että? Jos putsaa ne ensin ja sitten pesee koneen, voisi jälkeenpäin tarkistaa minkä verran suodattimiin tuli uutta likaa sitruunahapon yhteydessä.

Koneen sisäosat eivät yleensä likaannu sen kummemmin, paitsi luukun ympäriltä tiivisteiden läheltä. Normaali pesuaine ja sieni tai rätti kelpaa pudistukseen. Lopuksi voi vielä täydentää kirkastetta, itse käytän tähän tarkoitukseen tavallista etikkaa. Reipas pyyhkii vielä kannesta sormenjäljet pois.

Blogiin tullaan usen tiskikoneeseen liittyvillä hakusanoilla, ja moni ilmeisesti hakee tietoa soodan tai etikan käytöstä puhdistuksessa. Koska en ole kumpaakaan käyttänyt tähän tarkoitukseen, en osaa sanoa toimivatko ne. Sen sijaan sitruunahappo on yhtä myrkytön, edullinen ja taatusti tehokas aine, joten suosittelen sitä. Tuskin noilla muillakaan mitään vahinkoa saa aikaiseksi, mutta tehosta en menisi takuuseen. Kalkki lähtee vain tarpeeksi happamalla, ja ainakaan sooda ei siihen tarkoitukseen sovi. Homman voi hoitaa tietysti myös erityisesti tähän tarkoitukseen tehdyillä tableteilla tai aineilla, mutta en laittaisi rahojani niihin. Puhdistus nimittäin hoituu paljon halvemmalla ja paljon ekologisemmin näillä kotikonsteillakin.

Ottaako kukaan haastetta vastaan? Ensi viikolla on taatusti tiedossa jotain muuta, mielessä on jo parikin ideaa!

8 vastausta artikkeliin ”Viimeinen kodinkonehaaste

 1. Tähän ehdin hieman etuajassa. Puhdistin tiskikoneen juurikin tuolla sitruunahapolla pari päivää sitten. Teen puhdistuksen säännöllisesti eikä mitään varsinaista pommia löytynyt. Kriittinen paikka on tiivisteet ja erityisesti koneen alaosassa, saranapuolella. Suodattimet puhdistan ennen happopesua ja tiivisteet jälkeen (ovat vielä märät ja lika irtoaa helposti vain pyhkimällä.) Sitruunahappo on todella edullinen 500 grammaa alle 6 euroa kaupasta. Etikkaa pitää vielä kokeilla kirkasteena, kiitos vinkistä 🙂

  • Joo! Just toi luukun saranakohta on meilläkin aika likainen tällä hetkellä! Kiitos myös hyvästä vinkistä puhdistaa tiivisteet vasta pesun jälkeen.

 2. meillä on koneessa kiinni sellainen raikastin ja huuhtelemme astiat ennen koneeseen laittamista. kone on pysynyt raikkaan tuoksuisena eikä näkyviä likoja ole missään. me käytämme kokonaisina tabletteja, toimiiko tuo puolitus että kaiki astiat tulevat puhtaiksi?

  • En ole koskaan kuullut raikastimesta, onko se siis vähän samanlainen kuin wc-raikastimet? Ei meilläkään tiskikone yleensä haise, mutta nyt haju ilmaantui sen jälkeen kun tiskissä oli ollut kalan valmistuksessa käytettyjä astioita. Tunnustan myös, etten yleensä jaksa huuhdella astioita ennen kuin laitan ne koneeseen.

   Tablettien ja muiden tiskiaineiden annostuksesta oli juttua ehkä noin puoli vuotta sitten. Silloin kävi ilmi, että annosteluohjeet ovat turhan reiluja nykykoneille ja pehmeälle vedelle. Puolikkaalla tabletilla tuntuu tulevan yhtä puhdasta kuin kokonaisellakin. Kokeile niin näet toimiiko se teidän koneella. Luulisin että teillä toimisi, koska huuhtelette astiat ennen koneeseen laittamista.

 3. Osallistuin tähän oikeastaan vahingossa. 🙂 Astianpesukone rupesi temppuilemaan ja kun nappien painaminen ei tuottanut mitään tulosta (koneessa on virtanappi, käynnistysnappi sekä ohjelmanappi, niin ei niitä kauhean kauaa painella ;)), niin puhdistettiin kaikki sihdit. Ei se puhdistaminen auttanut mitään (kai), mutta aikamme vielä paineltiin nappeja ja sitten se lähti normaalisti käyntiin. Outo juttu, mutta onneksi nyt on puhdas kone, joka toistaiseksi toimii. 🙂

  • Kodinkoneet on joskus outoja. Ilmeisesti osasitte painella nappuloita oikeassa järjestyksessä 🙂 Tosin ei se ollut huono idea putsata niitä sihtejäkään, ihan hyvin olisi voinut olla jotain tukossa.

 4. Ooo, näitä siivousvinkkejä kaivataan! Olen kokeillut soodalla ja etikalla, mutta sitruunahappo on ihan uusi tuttavuus. Mistä sitä saa?

  • Sitruunahappoa saa helpoiten mistä tahansa apteekista, josta yleensä saa vielä käyttöohjeet mukaan. Olen myös kuullut, että isoissa marketeissa sitä myytäisiin isommissa pakkauksissa. Omani ole ostanut apteekista aina muistaessani, yksi pussi maksaa alle 2€, ja sillä pesee yhden kodinkoneen. Eli vuositasolla ei tule kalliiksi. Suosittelen!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)