Paasto alkaa

Paastoan tänä vuonna ensimmäistä kertaa elämässäni laskiaisesta pääsiäiseen, mutta toteutan sen omalla tavallani. Jo aiemmin mainituista syistä johtuen jokaisella viikolla on oma teema, jonka mukaan pyrin elämään, tekemään valintoja ja josta kirjoitan tänne blogiin. Seuraavina viikkoina keskityn näihin asioihin:

 • Tavarapaasto, jolloin karsin ja poistan turhaa ja tarpeetonta.
 • Säästäväisyysviikko, jolloin yritän käyttää mahdollisimman vähän rahaa mihinkään.
 • Nettipaasto, jolloin yritän minimoida etenkin turhan ja aivottoman surffailun netissä.
 • Ekopaasto, jolloin yritän pitää hiilijalanjälkeni pienenä ja energian kulutuksen vähäisenä.
 • Roskaviikko, jolloin yritän tuottaa mahdollisimman vähän jätettä, ja kierrättää entistäkin huolellisemmin
 • Laiskuuspaasto, jolloin tavoitteena on hoitaa mahdollisimman paljon roikkuvia rästihommia pois, eli vähentää vitkastelua
 • Ruokapaasto, jolloin syön viikon ajan vain kalaa ja kasviksia.

Nämä teemat seuloutuivat lopulta monestakin syystä: halusin, että ne liittyvät järkevästi blogin aihepiireihin. Sain teiltä lukijoilta hyviä ja luovia ideoita. Valitsin tähän kuitenkin vain sellaisia aiheita, joista voisin kirjoittaa muutenkin. Toisaalta halusin keskittyä sellaisiin asioihin, joissa oikeasti on jotain haastetta juuri minulle. Karkki- tai autoilulakossa ei olisi ollut minulle mitään vaikeaa, joten siksi en esimerkiksi ottanut niitä mukaan. Paaston hengen mukaisesti halusin valita asioita, joihin pitää jollain tavalla keskittyä ja joissa oman toiminnan ja valintojen tiedostaminen on olennaista.

Tämän ensimmäisen viikon teemana on tuo tavarapaasto. Kirjoitan aiheesta myöhemmin tällä viikolla enemmän, mutta tavoitteena on käydä kotia läpi kriittisellä silmällä, ja luopua tavaroista, joita olen säilytellyt ilman kunnollista syytä. Tällä viikolla keskitytään siis perinteiseen tavaroiden karsimiseen. En ole vielä tarkalleen päättänyt viikkojen järjestystä, mutta kerron etukäteen mitä seuraavalla viikolla on tulossa. Jos joku lukijoista haluaa paastota mukana, tervetuloa! Ja jokainen voi tietysti muokata aiheet juuri itselleen sopiviksi.  Mutta muistakaa – paaston ei ole tarkoituskaan olla ihan helppoa. Tiedän jo etukäteen, että esimerkiksi tuo nettipaasto tulee olemaan näistä minulle haastavin.

Onko lukijoissa muita paastolle ryhtyviä?

5 vastausta artikkeliin ”Paasto alkaa

 1. Paastoan ortodoksina ruokasääntöjen mukaan, mutta sovellan niitä omaan elämäntilanteeseen sopivaksi. Säännön mukaan paastoon kuuluun eläinkunnan tuotteista kieltäytyminen, paitsi tiettyinä päivinä viikossa saa syödä kalaa, minä aion kieltäytyä lihasta. Maitotuotteita ja kalaa aion käyttää, sillä haluan, että syömme koko perhe samaa ruokaa nyt kun lapsi on hiljalleen siirtymässä vauvanruoista syömään samaa mitä mekin. Ilokseni sain mieheni (ei-ortodoksi) mukaan tämän vuoden (liha-)paastoon, aiomme etsiä ja kokeilla erilaisia kasvisruokia ja löytää niistä mieluisimmat, jotka tulisivat mukaan viikoittaiseen ruokalistaamme.
  Lapsen (ja omakin) syntymäpäivä osuu paaston aikaan, silloin pidän paastosta taukoa ja syön hyvällä mielellä sitä mitä tarjoan vieraillekin, mutta kohtuudella 🙂
  Tavarapaasto ja kriittinen kuluttaminen sen sijaan sopii paaston ajatukseen täydellisesti, itse aloitan kaappien läpi käymisen ensi viikolla, kun viikonlopun syntymäpäiväjuhlat on saatu juhlittua.

 2. Minä oon mukana, mutta ”omalla paastolla” eli en noudata teemaviikkoja vaan keskityn pelkästään tavaran vähentämiseen ja kodin (ehkä piharakennustenkin) järjestelyyn. Nettipaasto olis kyllä aiheellinen…

  • Tervetuloa mukaan! Nettipaasto tulee olemaan vaikea, tämä kaikki muu on jo valmiiksi sellaista, jota teen muutenkin.

   • Lähden nettipaaston tukijaksi, voi olla kyllä haastavaa ja saatan kehittää herkästi itselleni löperöitä sääntöjä..

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)