Mikrohaaste

Uusi haaste viikonlopuksi! Tämä jatkaa tuttua linjaa ja on vartissa valmis. Tällä kertaa tehtävänä on

mikroaaltouunin puhdistus.

Minä teen sen näin: tarvitaan mikron kestävä kulho (puurokulho tms.), ruokasoodaa, vettä ja puhdas tiskirätti.

 1. Laita kulhoon reilusti vettä, siis pari-kolme desiä. Sekoita joukkoon noin ruokalusikallinen soodaa. En muuten tiedä, mikä olisi täysin oikeaoppinen suhde, mutta näppituntumalla tämä on tuntunut hyvältä.
 2. Laita kulho mikroon ja lämmitä täydellä teholla hyvän aikaa, vaikka viisi minuuttia. Olennaista on, että veden pitää kunnolla höyrystyä ympäri mikroa. Tähän menee kokemukseni mukaan useampi minuutti. Samasta syystä vettä on parempi laittaa vähän reilummin, kuin ihan pientä kipposta.
 3. Ota puhdas tiskirätti, ja pyyhi höyryn irroittamat liat pois seiniltä. Muista myös oven sisäpuoli. Aluslautasen voi tiskata normaalisti käsin, jos se lähtee irti, ja samalla kannattaa tiskata myös kupu.
 4. Pyyhi lopuksi sormenjäljet ja muut töhkät ulkopuolelta.

Tämä edullinen ja ekologinen systeemi on tähän saakka toiminut hyvin, olipa mikro miten likainen tahansa. Kun höyryn antaa kunnolla vaikuttaa, lika lähtee helposti irti. Sooda vie myös kaikki hajut mennessään. Itse käytän aina suoraan pesusta tullutta rättiä, jotten vahingossa siirtäisi mikroon mitään uusia pöpöjä. Ruokasooda on taatusti myrkytöntä, joten ei tarvitse huolehtia, huuhtoutuiko kaikki aivan varmasti pois.

Oma mikro on tällä hetkellä kipeästi tämän käsittelyn tarpeessa, joten lähden toteuttamaan haastetta itse n – y – t NYT! Kuka lähtee mukaan?

10 vastausta artikkeliin ”Mikrohaaste

 1. Piti heti kokeilla, ja toimiihan se! Minä en ole muutenkaan yli vuoteen ostanut mitään kodin-pyykin-itseni- pesuaineita, teen kaiken itse. Soodaveden voi vielä paiskata pönttöön ja lisätä vähän etikkaa, ja puhdasta tulee!

  • Sooda on kyllä ihmeellinen superaine. Jenkeissä sitä myydään hehtolaatikoissa nimenomaan siivoustarpeisiin.

  • Appelsiinimehukin ärsyttää silmiä jos sen kanssa rupeaa läträämään…

 2. Puhdasta tuli 🙂
  Todellakin, säännöllisesti kun jaksaa tehdä näitä pieniä (ja ehkä helposti unohtuvia?) siivoustehtäviä, niin ei edes tarvitse mitään myrkkyä, joka ”räjäyttää” lian pois. Olisiko sulla samankaltaisia vinkkejä myös uunin puhdistukseen?

 3. Lisävinkkinä tähän aiheeseen…
  Mikroaaltouunia ei tarvitse ikinä puhdistaa edes näin ”järeillä” konsteilla, kun pyyhkäisee sisäpuolen ja ulkopuolen kerran viikossa puhtaaksi.

  Ja mikrokupua kannattaa käyttää niin ei tule niitä roiskeita pitkin mikron seiniä tai ainakin niitä on huomattavasti vähemmän…. ja se mikrokupukin kannattaa pesaista kerran viikossa niin ei sekään pääse ”karstoittumaan”.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)