Kuinka ostaa kaappi?

Haluan vaihtaa vaatekaapit uusiin. Homma on helpommin sanottu kuin tehty. Meillä on nyt käytössä edellisen asukkaan huoneistoon teettämät kaapit, joita inhoan täydestä sydämestä. Ne ovat tummasävyiset ja rumat, epäkäytännölliset ja valtavan isot. Lattiasta kattoon ja 10cm syvemmät kuin normaalikaappi. Ovissa on peilit, jotka ovat sellaista savulasia – inhoan niitäkin suuresti, sillä kaikki värit vääristyvät oudosti.

Asuntomme kantavat rakenteet ovat palkkeja, jotka kulkevat katon rajassa. Niiden alle jää tilaa 2,25m – paitsi ehkä sentti sinne tai tänne riippuen mittauskohdasta. Monet standardikokoiset kaapit ovat liian korkeita mahtuakseen palkin alle. Tässä on ensimmäinen haaste. Tarvitaan todennäköisesti jonkinlaista mittatilaustyötä.

Haluaisin tilalle vaaleat, kirkkaalla peilillä varustetut kaapit, joihin vaatteet mahtuisivat hyvin ja joista ne olisivat helposti saatavilla. Mutta miten määritellään, kuinka paljon kaappitilaa tarvitaan? Tässä on toinen ongelma. Ostetaanko fiilispohjalta uudet kaapit, ja sitten toivotaan että kaikki mahtuu sisälle? Vai pitäisikö mitata kuinka monta hylly- ja tankometriä nykyisissä on, ja ostaa täsmälleen saman verran lisää?

Jostain syystä haluaisin hankkia kaappitilaa ”sopivasti” – ei liikaa eikä liian vähän. Tekisi mieli lähteä liikkeelle siitä, mikä olisi ideaalimäärä kaappeja huoneen kokoon ja mittasuhteisiin nähden, ja jos kaikki ei mahdu niin sitten vähentää tavaroita niin paljon että mahtuu. Puolison mielestä tämä oli huonoin vaihtoehto, koska hän ei halua luopua mistään vain siksi, että vähempi säilytystila riittäisi. Hänen mielestään kaappitilaa pitää päin vastoin hankkia kerralla niin paljon, ettei se ainakaan lopu kesken.

Mutta tässä on ristiriita ajatusmaailmani kanssa. Minulla on jo nyt omasta mielestäni pöyristyttävä määrä vaatteita, ja kokemuksesta tiedän, että kaikki säilytystila kyllä täyttyy ajan myötä. Jos kaappitilaa olisi hiukan liian niukasti, se pakottaisi jatkuvasti olemaan valppaana, ja pitämään tavaramäärät kohtuullisina. Keittiössä homma toimii jo, koska sinne ei voi kaappeja lisätä. Niinpä kaiken tarpeellisen on mahduttava olemassa oleviin tiloihin, ja jos ei mahdu, jostain pitää luopua.

Toisaalta erillinen liinavaatekaappi olisi kyllä ihana… samoin toimiva säilytystila kausivaatteille. Ja sitten pitää tietysti löytää se taho, joka pystyy tämän kaiken toteuttamaan. Tiedättekö hyviä vinkkejä säilytysratkaisujen räätälöintipalveluista? Onko joku teettänyt kaappia? Kantavien palkkien takia mm. Ikea on kokonaan poissa laskuista. Jos tiedätte hyviä vaihtoehtoja pääkaupunkiseudulla, vinkatkaa kommenttiosastolla!

21 vastausta artikkeliin ”Kuinka ostaa kaappi?

 1. Tavarapaasto? Mitä sille kävi. Lisää kaappitilaa? Eikö paaston ole tarkoitus haastaa ihminen kyseenalaistamaan ja pärjäämään vähemmällä. Nyt raportoit vain rikki menneiden tavaroiden roskiin laiton ed. postauksessa. Mitä tapahtui?

  • Ei tässä ole mitään erityistä tapahtunut. Tavaroita olen karsinut viikon aikana edelleen, teen niistä vielä oman postauksen. Tämä kaappiasia nyt vain sattuu olemaan työlistalla. Ehkä kirjoituksen ajoitus ei paaston suhteen ollut täydellinen, mutta toisaalta olen täällä miettinyt sitä, miten pitäisi suhtautua hankintoihin, jotka on joka tapauksessa tehtävä oli paasto tai ei. Tuntuisi tyhmältä jättää jotain tarpeellista ostamatta paaston aikana vain siksi, että on paasto, ja sitten hankkia sama juttu heti paaston loputtua? Eikö se olisi vähän itsepetosta?

   Täsmennyksenä vielä, että kaappitilaa ei ole hankinnassa lisää, vaan tarkoitus on korvata rumat ja epätoimivat jollain paremmalla vaihtoehdolla.

   • Entä jos oppisitkin elämään sen inhokkikaapin kanssa? Ei tarvitsisi kuluttaa, vaihtaa toimivaa kaappia pois. Siinä olisi hyvä haaste ekoiluun.

    • Tietysti olisi ekologisempaa ja säästäväisempää vain elää sen nykyisen kaapin kanssa. Onhan se myös tässä kuluneiden vuosien aikana todettu mahdolliseksi – yhteiseloa on jo monta vuotta. Tässä on vaan käynyt pikemminkin niin, että tottumisen sijaan on kasvanut vain ärsytys siitä, ettei kaappi palvele tarkoitustaan. On siis yritetty oppia mutta huonolla menestyksellä 🙂

     Voit uskoa, että olen tätä asiaa pyöritellyt mielessä pitkän aikaa ja harkinnut kaikkia vaihtoehtoja. Olen tullut siihen tulokseen, että uusi kaappi olisi sekä esteettisesti että käytännöllisesti parempi vaihtoehto kuin vanha. Tämä hankinta on itselleni täysin perusteltu, joten en kanna siitä ollenkaan huonoa omaatuntoa.

 2. Näin tilannetta sen tarkemmin tuntematta tulee mieleen että jos nykyisissä on juuri ”oikea” määrä hylly- ja tankotilaa olisiko ehkä mahdollista vaihtaa ovet normaalipeileihin ja maalata rungot vaaleiksi?

  Jos ei, kannatan ajatusta huoneisiin sopivista kaapeista ja tavaroiden sovittamisesta niihin – olettaen että kaappitilaa silti on mukavasti tarjolla. Meillä kaappitilaa on enemmän kuin tavaraa ja on mukavaa kun kaikkea voi säilyttää väljästi ja helposti saatavilla. Toisaalta tyhjiä hyllyjä ei tule täytettyä vain siksi että tilaa riittäisi – tämä lienee luonnekysymys eli jos ylimääräistä tavaraa kertyy siksi että sille on tilaa ja pääsee itse valitsemaan säilytysjärjestelmänsä hieman liian ”vähän” on varmaan parempi kuin hieman ”liikaa”.

  ps. Olen hengessä mukana paastoviikoillasi omaan makuuni soveltaen, tosi hyvä ajatus eikä varmasti olisi tullut itselleni mieleen!

  • Näitä massiivisia edellisen asukkaan teettämiä kaappeja on kaksi. Alunperin molemmat olivat vielä yhdessä huoneessa täyttäen siitä lähes puolet, mutta siirsimme heti alussa toisen toiseen huoneeseen. Tätä jälkimmäistä tuunasin itse maalaamalla sen valkoiseksi ja tapetoimalla ovet kauniisti. Nykyisellään se on siedettävän näköinen, mutta edelleen aivan liian iso. Siitä onkin tarkoitus muokata pienempi kaappi samaan tilaan. Mutta se toinen on niin hirveä, että sen on pakko poistua 🙂 Ruma kaappi on näitä ensimmäisen maailman ongelmia, mutta kaikkea ei tarvitse venyttää äärimmilleen. 70cm syvä kaappi on todella epäkäytännöllinen, hyllyistä puolet jää hukkatilaksi, kun sinne ei näe eikä yletä.

  • Mahtava vinkki! Kiitos tästä, pitää ehdottomasti tutustua tarkemmin.

 3. Eikun nimenomaan ikeaan!! Jos siis käsitin oikein, teillä on vinokatto? Kaapisto on äärettömän helppo rakentaa ”hukkatilaan”. Palkin voi jättää sisään tai ulos ihan miten haluaa. Inaria -sarjalla voi mm. suunnitella liukuovirakennelman jonka he rakentaa ja kaapin sisällön saa rakentaa itse vaikka niistä Ikeakamoista. Helppoa kuin heinänteko. Kaveri teki itse sellaisen juuri yläkertaansa. Rakensi itse, niin valmiiksi leikatut lasit, asennusosat ja hyllymateriaalit yms. maksoi hälle pari sataa.

  • Ei ole vinokatto, vaan katonrajassa on joissakin huoneissa poikittaiset aika leveät palkit. Niiden alareuna on harmittavalla korkeudella. Esim. Ikean kaapit jäisivät joko 25cm palkin alapuolelle, jolloin ylös jäisi tarpeettoman paljon tyhjää tilaa, tai sitten ne yltäisivät lähes kattoon, jolloin kaappeja ei voisi laittaa seinään kiinni. Näissä nykyisissä on sivu- ja väliseiniin tehty palkin kokoiset kolot, jotta rakennelma on saatu kattoon asti. Todennäköisesti jotain sellaista täytyy uusiinkin tehdä. Inariasta olen kuullut, siihen pitää perehtyä tarkemmin.

 4. ”Hänen mielestään kaappitilaa pitää päin vastoin hankkia kerralla niin paljon, ettei se ainakaan lopu kesken.”

  Totta kai näin, ainoa oikeasti järkevä syy uusia olemassa olevat kaapit.
  Sisustus yms. käytännöllisyysseikat ovat sivujuonteita…

  • Niinpä, ymmärrän kyllä tämänkin näkökulman. Tosin olen eri mieltä siitä, onko se ainoa järkevä syy uusia kaappeja. Käytännöllisyys on ERITTÄIN tärkeä seikka, ja ulkonäkö tulee heti perässä. Jos nuo nykyiset olisivat supertoimivat, mutta rumat, niin silloin luultavasti vain maalaisin tai päällystäisin ne muuten, mutta pitäisin käytössä. Mutta on todella viheliäistä, että roikkuvien tanko on esim. niin ylhäällä, ettei sinne meinaa ylettää ripustamaan mitään. Tätä on nyt melkein neljä vuotta harkittu, ja vaihtoon menee.

 5. Meillä vähentämisen myötä uusia kaappeja ei ole tarvittu. Sain siis kellarikomeron toimivaksi, jonka jälkeen siellä voi säilyttää kausitavaraa ja ahtaus asunnossa väistyi. Neljä säilytyskalustetta, jotka eivät ole toimivia tai kauniita tulen poistamaan asunnosta pikkuhiljaa. Odotan ensin, että pääsemme vauvatavaroista eroon, jonka jälkeen muualla kaappitilaa vapautuu ja saamme tavaroille paikan.

  Vitriinikaappi on täysin turha tavaroiden keräyspaikka. Epäkäytännöllinen lipasto on samaa sarjaa ja tämän lipaston sisällön saamme kaappeihin. TV-taso ei toimi tehtävässään hyvin. Meillä on siis tv, jota mies ja lapset katsovat ja jota ei voi poistaa. Yksi hyvin halpa, rikkinäinen ja huono mäntysenkki 80-luvulta on menossa polttopuiksi. Jokainen näistä huonoista ja rumista meille sopimattomista tavaroista ärsyttää päivä päivältä enemmän, joten poistoon joutuvat jossakin vaiheessa.

  • Tunnistan tästä paljon tuttuja juttuja. Esimerkiksi sen ärsytyksen, minkä huonosti toimivat kalusteet aiheuttavat. Samoin sen, että kaikkea ei voi karsia mitä haluaisi, koska en ole ainoa päätöksentekijä tässä huushollissa.

 6. Kannattaa miettiä mikä olisi juuri omaan käyttöön sopivin kaapin syvyys. Ripustettavat vaatteet tietysti vaativat oman tilansa. Meillä on hyllykaapissa hyllyjen syvyys 45 senttiä, ja se toimii paremmin kuin mikään kaappi aiemmin. Mielestäni se standardi 60 senttiä on todella epäkäytännöllinen, joten ymmärrän hyvin että vielä kymmenen senttiä syvemmät kaapit ovat toimimattomat.

  Mietin niitä kattopalkkeja, joista kirjoitit. Onko asunnosta kaadettu seiniä tai onko siellä ollut kiinteät kaapistot, jotka on purettu? Meillä tuollainen palkki on makuuhuoneessa kohdalla, jossa on alunperin ollut kiinteä kaapisto. Tähän muuttaessamme siinä oli vain tyhjä aukko, johon laitoimme Elfan kiskot ja niihin hyllyt sekä erilliset liukuovet. Tällä tavalla sen palkin takana olevan tyhjän tilankin voi hyödyntää, kun jättää ylimmän hyllyn sen verran alas, että hyllyn ja palkin välistä voi pujottaa tavaroita ylähyllylle. Toimii mainiosti esim. kausivaatteiden tai varapeittojen/tyynyjen säilytykseen.

  • Meillä on aika paljon ripustettavia vaatteita, mutta aloin tässä miettiä, että olisiko toinen kaappi vähemmän syvä. Siitä tulisi liinavaatteiden säilytystila, joten 40-45cm riittäisi hyvin.

   Tuo kattopalkkiongelma on jokaisessa tämän taloyhtiön asunnossa. Talon kantava rakenne on tosiaan erilainen kuin olen muualla nähnyt. Tämä on 50-luvulla rakennettu, en tiedä oliko tyyli silloin jotenkin tyypillinen. Nämä meidän palkit tulevat sellaisen 10cm ulos seinästä. Sen takia niiden alle on hankala mahduttaa mitään standardikokoista. Jokaisella seinällä niitä ei ole, mutta esim. makuuhuoneessa jonne kaappeja suunnittelen palkit ovat molemmilla pitkillä seinillä. Lyhyille seinille taas kaappi ei sovi, koska siellä on joko ovi tai ikkuna.

 7. Olen teettänyt (vaate)komeroja. Suosittelen ehdottomasti! En ole ns. stantardikomeron ystävä, koko on erittäin epäkäytännöllinen. Käytännössä hyllyn etuosassa on vaatteet jotka tulevat käytettyä ja hyllyn takaosaan kerääntyy ja unohtuu vaatteita. Ideaali syvyys hyllytavaralle on 400 mm. Ainoastaan jos on hengarivaatetta 600 mm syvyys on välttämätön. Henkarikomeroissa hukkatilaa minimoitiin alaosaan laitetuilla vetolaatikoilla. Teettämällä komeroita myöskin korkeuden saa sellaisen kun haluaa. Mittatilauksena tehdyt kaapit ovat erittäin laadukkaita, ja siten pitkäikäinen hankinta.

  • Olen tutustunut täällä saamiini vinkkeihin ja naapurilta saatuun vinkkiin, ja päätynyt siihen että teettäminen tai pikemminkin räätälöinti on ainoa mahdollisuus saada juuri sopiva. Ja kommenttisi vahvisti tätä näkemystä entisestään! Vetolaatikoista olen samaa mieltä. Tämän nykyisen kaapin paras puoli on muutama erittäin hyvin rullaava laatikko, joita ilman kaappi olisikin aivan täysi katastrofi. Ja alahyllyillä etenkin pitää olla vetolaatikko, koska muuten alin hylly jää täysin hukkatilaksi. Ei siellä lattian rajassa jaksa kovin usein konttailla.

 8. Päivitysilmoitus: Kulutusjuhla » Onko säilytystilaa oltava niukasti vai reilusti?

 9. Mun tuli mieleen, että entä jos nykyisiä kaappeja fiksailisi toimivammaksi. Eli ei tarttis teettää ihan kokonaan uusia, vaan joku puuseppä tms yksinkertaisesti sahailisi kaapista osan pois niin, ettei ne olis enää noin syvät. Ja sitten maalia päälle ja uudet ovet. Onnistuisiko sellainen? Silloin sais vaikka niistä sen 40cm syviä vaan, tai miten nyt tarviikaan.

  • Tämä sekä onnistuu että ei onnistu. Toinen kaaapeista puretaan osiin ja osista rakennetaan uusi, erilainen ja toimivampi kaappi, joka sijoitetaan huoneeseenkin eri tavalla. Toiselle sen sijaan ei voi tehdä mitään, ja se saa lähteä.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)