Ekopaastoviikko

Tällä viikolla oli tarkoitus keskittyä ekopaastoon. Tavoitteena on minimoida energiankulutusta sekä muutenkin kiinnittää huomiota siihen, millaisen hiilijalanjäljen oikein jätän. Ongelmana on, etten tiedä mistä lähtisin liikkeelle. Mitä kaikkea yksittäinen ihminen voi tehdä? Millaisilla valinnoilla on merkitystä?

Menin asiaan perehtyneelle nettisivulle ja aloin lukea vinkkejä. Sen mukaan suurimmat ilmastovaikutukset syntyvät asumisesta: lämmityksestä, lämpimästä vedestä ja sähkön käytöstä. Lueskelin listaa ja totesin, että on monia asioita, jotka ovat jo nyt aika hyvällä tolalla. Esimerkiksi kun ei omista televisiota, pöytätietokonetta tai saunaa, tulee sähköä säästetyksi ilman että tarvitsee tehdä mitään. En lotraa suihkussa eivätkä hanat vuoda, joten siltäkin osin asiat ovat kunnossa. Kävin myös vääntämässä makuuhuoneista patterit kiinni, nyt ei enää tarvita lämmitystä. Se oli ensimmäinen konkreettinen asia, joka tuli mieleen.

Toisaalta näissä vinkeissä tulee vastaan ristiriitaisuuksia. 40 asteen pesu puolittaisi sähkönkulutuksen, mutta se ei pese esimerkiksi lakanoita puhtaiksi. Mikä olisi siis oikea ratkaisu? Onko tärkeämpää puhdas pyykki, vai säästetty sähkö? Tällä hetkellä kallistun pyykin puoleen. Täysiä koneellisia tietysti kannattaa aina pestä.

Jäin myös miettimään valmiustiloja erilaisissa sähkölaitteissa. Tarkemmin ajatellen sähkölaitteita ei ole kovin montaa. Tietokoneen voi laittaa kiinni, printteri on aina kiinni ellei sitä käytetä. Entä cd-soitin? Jos sen kytkee virtanappulasta pois päältä, näyttöön kyllä jää vielä kello. Onko se siis valmiustilassa vai ei? Tuntuisi hankalalta kontata joka kerran irrottamaan töpseli seinästä… Eli onko se nyt oikein toimittu, jos vain painaa virtakatkaisijasta virrat pois?

Jotenkin alkaa tuntua, että tästä ekopaastosta tulee vähän samanlainen nollaviikko kuin noista kahdesta ensimmäisestä. Jos ei aio muuttaa pienempään asuntoon, halua luopua autosta tai tehdä jotain muuta yhtä radikaalia, jää jäljelle varsin pieniä valintoja. Kieltämättä mieleen hiipii, että pattereiden vääntely on aika marginaalista globaalissa mittakaavassa. Tosin olen taloyhtiön hallituksessa ollut päättämässä, että koko yhtiön keskuslämmitystä lasketaan vähitellen alaspäin, ja näin on toimittukin kuluneen vuoden aikana. Ehkä se onkin suurin energiansäästötoimenpide, jonka olen tehnyt? Tavoitteena on tietenkin ollut laskea yhtiön lämmityskuluja, mutta onhan asialla myös ekologinen puoli, jota tulin vasta nyt ajatelleeksi. Hahaa, hallituksessa istumalla voi siis vaikuttaa myös isossa mittakaavassa! Heh, suorastaan piristyin tästä ajatuksesta!

7 vastausta artikkeliin ”Ekopaastoviikko

 1. Meillä tuo elektroniikkalaitteiden valmiustila-asia on ratkaistu niin, että TV, DVD-soitin ja viritinvahvistin ovat kytkettynä yhteen katkaisijalla toimivaan jatkojohtoon, joten niistä kaikista saa virrat kokonaan päälle/pois yhdellä napsauksella. Samoin modeemi on yhdessä katkaisijajatkojohdossa kiinni. Aika nopeasti noita oppii napsauttelemaan päälle/pois kun nämä molemmat jatkojohdot on TV-tason päällä puoliksi näkyvissä ja illalla kun sammuttaa olohuoneesta valot niin viimeistään siinä vaiheessa noiden jatkojohtojen kataisijoiden valot hohtavat pimeydessä ja muistuttavat sammuttamaan virrat 🙂

  • Meillä taas on niin vähän elektroniikkaa, että jatkojohtoja ei juuri tarvita. Niinpä levysoitin ja modeemi ovat jatkuvasti päällä. Toisaalta meillä myös tehdään usein töitä öisin, joten modeemin napsuttelu päältä ja pois ei välttämättä olisi kovin kätevää.

 2. Taloyhtiön lämmityspäätöksillä on oikeasti iso vaikutus. Asuminenhan tuottaa noin kolmanneksen hiilidioksipäästöistämme, ja lämmitys taas tuottaa tuosta kolmanneksesta lähes 70 prosenttia (lämpötilojen lisäksi vaikuttaa tietty se, miten lämpö tuotetaan ja miten hyvin se pysyy sisällä asunnoissa). Mulle on moni todistanut, että valinnat taloyhtiön lämmitysasioissa vaikuttavat paljon kaikkien asukkaiden ekologiseen jalanjälkeen. Siinä siis ei tarvii tuntea olevansa vain pisara meressä, vaan ehkä ainakin kaksi tai viisi tai kolmekymmentä pisaraa 🙂

  • Jes! kiva kuulla että näin on. Taloyhtiössä tietysti yritetään aina ajaa asukkaiden etua (tässä tapauksessa alempia lämmityskustannuksia) mutta ei yhtään haittaa jos sivutuotteena tulee tehtyä ekoteko.

 3. Meillä sama ratkaisu kuin Anniinalla eli kaikki samassa jatkojohdossa (tv, stereot, vahvistin jne.). Töissä on sama ratkaisu näytön ja muiden laitteiden osalta. Eli vastaus kysymykseesi: kyllä laite on edelleen valmiustilassa, jos näkyy kello. Jatkojohdolla, jossa katkaisin voi sammuttaa kaikki kätevästi yhdellä napsauksella.

  • Mä luulen, että tämä ekoteko jää nyt tekemättä. Paljonkohan tuo levysoitin kuluttaisi vuodessa sähköä ollessaan valmiustilassa? Mistähän muualta saisi saman säästettyä? Voiko laskea niin, että koska ei omista televisiota, kokonaisukulutus jää meillä kuitenkin pienemmäksi, kuin keskimäärin suomalaisessa kodissa? Tämä on siis arvaus, en tiedä pitkääkö paikkaansa.

   • Tässä muutama linkki asiasta:

    ”Sähkömittarilla voi selvittää helposti kodin energiasyöpöt. Harva esimerkiksi tietää, että pelkkä kannettava tietokone kuluttaa 18 wattia lepotilassa.”
    http://yle.fi/uutiset/sahkolaitteen_lepotila_ei_valttamatta_saasta_lompakkoa/6548550

    ”Jos kotona on paljon 5–10 vuotta vanhoja laitteita, jotka ovat kaikki jatkuvasti valmiustilassa, niin pelkästään nämä valmiustilat voivat Suur-Uskin mukaan muodostaa jopa kymmenen prosenttia kodin sähkönkulutuksesta.”
    http://www.iltasanomat.fi/digi/art-1288636451725.html

    Sinänsä hyvä, että teillä ei ole sitä ”energiasyöppö” televisiota eli varmasti siinä mielessä pienempi kulutus.

    Ja yksi ekoteko on tietenkin siirtyä vihreään sähköön energiatehokkuustoimien lisäksi 🙂 Meille tulee vihreä sähkö (muistaakseni Kymenlaakson sähkön Luontoilona). Sähkön tietysti kannattaa aina kilpailuttaa. Siihen luotettavin sivusto on tämä Energiaviraston: http://www.sahkonhinta.fi Sieltä voi helposti nähdä, mitkä ovat hinnat ja mitkä ovat täysin uusiutuvilla tuotettuja.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)