Parasta palvelua saa Verohallinnosta

Olen tullut siihen tulokseen, että maan parasta asiakaspalvelua saa Verohallinnosta. Ja olen nyt ihan tosissani. Veroasiat eivät aina ole ihan yksinkertaisia. Kieli on vaikeaselkoista, termit tuntemattomia ja yksityiskohdat hämärän peitossa. En väitä, että veroasioiden hoitaminen olisi aina helppoa. Mutta onneksi kansalaisen ei tarvitse taistella verojensa kanssa yksin.

Verohallinnon asiakaspalvelu ei ole nimittäin pettänyt vielä koskaan. Nettisivuja on kehitetty selkeämpään suuntaan ja yleiset tiedot löytää sieltä melko helposti. Samoin sähköistä asiointia on viime aikoina kehitetty kovasti. Toimistoissa homma etenee hitaasti, mutta tasaisen varmasti. Parasta on kuitenkin puhelinpalvelu. Olen aina saanut erittäin asiallista ja asiantuntevaa palvelua soittaessani asiakaspalveluun. Paria yksittäistä poikkeusta lukuunottamatta palvelu on myös aina ollut hyvin ystävällistä, ja virkailijoilla on ollut aito halu auttaa. Yleensä olen soittanut selvittääkseni, miten jossain tietyssä tilanteessa kuuluu toimia, mutta usein olen samalla saanut neuvoja sen suhteen, miten verotus olisi minulle kaikista edullisin.

Jos on sen verran hereillä, ettei yritä hoitaa veroasioitaan juuri sinä saman päivänä kuin kaikki muutkin, puhelinpalveluun ei juuri tarvitse jonottaa. Sieltä voi kysyä miten tyhmiä tahansa, ja aina saa vastauksen. Useimmiten kysyn saman asian varmuuden vuoksi pariin kertaan, että olen varmasti ymmärtänyt oikein, ja toistaiseksi yksikään virkailija ei ole vielä hermostunut. Olen selvittänyt asioita niin henkilö- kuin yritysverotuksen suhteen, ja lukuisista erilaisista aiheista, enkä ole huomannut juurikaan eroja asiakaspalvelun laadussa. Hiukan nuivaa suhtautumista olen saanut ainoastaan silloin, kun en ole etukäteen ottanut tarvittavia tietoja selville, esim. veroprosentin muuttamiseen liittyen. Mutta vaikka itse olisi miten pihalla, asiat on silti aina tulleet hoidetuiksi.

Minulla on teoria siitä, mihin hyvä asiakaspalvelu perustuu. Arvelen, että Verohallinnolla on äärimmäisen suuri intressi saada ihmiset hoitamaan veronsa mahdollisimman oikein ja ajallaan. Siksi he jaksavat neuvoa tumpeloita kansalaisia kärsivällisesti, sillä neuvominen tulee kuitenkin helpommaksi ja halvemmaksi, kuin virheiden korjaaminen ja selvittely jälkikäteen.

Olen vuosien varrella huomannut, että kaksi asiaa helpottaa Verohallinnon kanssa toimimista entisestään. Nopeimmin ja yksinkertaisimmin asiat saa hoidettua, jos selvittää itse olennaiset verotukseen liittyvät asiat ennen kuin soittaa. Toisin sanoen etsii tarpeelliset tiedot esim. palkoista, lainoista, maksetuista veroista, laskutetuista summista tai muista asioista, jotka verotukseen aina vaikuttavat. Toinen tärkeä asia on, että jättää sekä itselleen että verottajalle aikaa toimia. Kun eräpäivät ja muut deadlinet ovat yleensä hyvissä ajoin tiedossa, kannattaa aloittaa asioiden selvittely viimeistään kuukautta ennen. Silloin säästyy hässäkältä, stressiltä ja pahimmillaan sanktioilta. Verohallinto, kuten muutkin valtion laitokset, toimii varmasti muttei kovin ketterästi.

2 vastausta artikkeliin ”Parasta palvelua saa Verohallinnosta

  1. Olen samaa mieltä. Verohallinnon sivut toimivat hyvin ja puhelinpalvelu toimii loistavasti.

    Muutama vuosi sitten sain kohtuullisen isot lisäverot, joita en pystynyt maksamaan ihan pyydetyssä aikataulussa. Soitin puhelinpalveluun sopiakseni maksuaikataulusta.
    Siellä ystävällinen virkailija neuvoi, että minun pitää pyrkiä maksamaan lisäverot viimeistään kun toinen muistutus tulee n. kahden kk päästä ensimmäisestä maksupäivästä. Ja jos en silloin pysty maksamaan, pyysi soittamaan uudestaan niin sovitaan maksuaikataulu. Tällä menettelyllä välttäisin mahdollisen ulosottomenettelyn. Maksoin siis lisäverot vajaa 2 kk myöhässä, tosin hiukan koroilla lisättynä, mutta muita ongelmia ei tullut.

    • Tämä todistaa sen mitä olen aina ajatellutkin. Verotoimisto haluaa, että ihmiset maksavat veronsa, ja on valmis joustamaan aika paljonkin, että asiat saadaan kuntoon. Aina kannattaa kysyä!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)