Kosmetiikan alikäyttäjä

Jämäprojektin ohessa olen vähän analysoinut sitä, millainen kosmetiikankäyttäjä olen. Yksi syy jämäpurkkeihin on se, että käytän kosmetiikkaa niin laiskasti. En viitsi enkä ehdi rasvata ja puunata kovin monenlaisilla aineilla. En ensinnäkään usko puoliakaan siitä, mitä kosmetiikkateollisuus väittää tuotteiden tehosta, saati sitten tarpeellisuudesta.

Naisillehan myydään oma rasvapurkki jokaiselle ruumiinosalle erikseen. Silmänympärysvoide on hyvä esimerkki tällaistesta mielestäni turhasta tuotteesta. Minusta on aivan turhaa tupsutella silmien ympärille eri voidetta, kuin kaksi milliä alemmas poskipäille. En ole tässäkään minimalisti, vaan tietysti minulla on eri rasva jalkapohjille, kasvoille ja vartalolle. Mutta en halua omistaa useaa samaa tekevää tuotetta. Esimerkiksi yksi punainen kynsilakka riittää, en todellakaan tarvitse viittä eri sävyä jotka eroavat vain asteen tai pari toisistaan.

En kuitenkaan pärjää ilman kosmetiikkaa, sillä minulla on erittäin kuiva ja sään vaihteluille altis iho. Kosmetiikan käyttö on siksi välttämättömyys, sillä hirveän kuiva iho on suorastaan epämukava, eivätkä hilseilevän kuivat läiskät kasvoissa varsinaisesti kaunista. Jos mitään ei käytä, huulet rohtuvat, kasvojen iho ahavoituu, ohuet sukat menevät rikki ennen kuin ne saa kunnolla jalkaan ja koko kroppa kutiaa ja kiristää kuivuuttaan. En myöskään rusketu ollenkaan vaan palan todella herkästi ja aurinkoihottumaa, joten aurinkosuoja on kesäisin välttämättömyys. Sekä kylmä että kuuma saa ihon reagoimaan.

Käytän siis kosmetiikkaa päivittäin, mutta käyttöä säätelee ensisijaisesti se, että haluan päästä mahdollisimman vähällä. Tuotteiden pitää tehdä sitä mitä ne lupaavat, ja vaikutusten on oltava silminnähtäviä. En kuulu siihen joukkoon, joka hirveästi hemmottelisi itseään kosmetiikalla. Haluan laatua, mutta en jaksa läträtä monien eri tuotteiden kanssa. Niinpä useimmiten teen vain välttämättömimmän, mistä seuraa se, että esim. vartalovoiteet eivät kulu kummoista tahtia. Voin tunnustaa, että usein havahdun aktiivisesti käyttämään kosmetiikkaa vasta siinä vaiheessa, kun tilanne alkaa muuttua sietämättömäksi.

Jämäprojektilla on ollut seurauksena se, että olen aktivoitunut kosmetiikan käytössä. Weledan kropparasva loppui jo. Käsirasvoja olen sirotellut eri puolille asuntoa, sillä niille on todellakin tarvetta, mutta laiskuuttani en läheskään aina jaksa lähteä rasvaa kylppäristä hakemaan. Seuraavaksi loppuun kuluu toinen hoitoaineista (sitäkin voisi kerralla hölvätä kenties hieman normaalia enemmän…) ja Erisanin rasva on otettu aktiivikäyttöön.

Tavoite tässä projektissa on yksinkertainen. Haluan, että minulla on yksi toimiva tuote kutakin, ja mahdollisesti avaamaton varakappale odottamassa ensimmäisen loppumista.

12 vastausta artikkeliin ”Kosmetiikan alikäyttäjä

 1. Mulla on samanlainen filosofia, en halua montaa samaa asiaa tekevää rasvaa tai purnukkaa. Haluan löytää ne luottotuotteet, että ei tarvitse ostaa ja etsiä aina uusia tuotteita, pettyä huonoon laatuun tai tuotteen sopimattomuuteen minulle. Osan mun lempituotteista olenkin jo löytänyt ja se on helpottavaa.

  Silmänympärysvoiteesta sen verran, että kävin kosmetologilla ja hän kysyi, miksi en käytä silmäympärysvoidetta. Pitäisi kuulemma, koska se on koostumukseltaan erilaista kuin kasvoille tarkoitettu, koska ihokin on siinä erilaista. No, tiedä häntä mutta aloitin silmänympärysvoiteen käytön. En tiedä sen tehosta sitten?

  • On varmaan erilainen koostumus, mutta onko se silti välttämätön? Mun teoria on, että kunhan jollain rasvaa niin se riittää. Tai siis ei sillä jalkarasvalla ehkä, mutta kasvotuotteella.

 2. Minulla on samanlainen jämäprojekti menossa – tosin käytettävää taitaa olla moninkertaisesti sinuun verrattuna. Minäkin olen aika laiska kosmetiikan käyttäjä ja ennen jonkinasteiseen minimalismiin haksahtamista (on muuten elämänlaatua hurjasti parantanut haksahdus!) saatoin ostaa uutta kosmetiikkaa sillä ajatuksella, että kun tämän tuotteen saan, niin sitten hoidan ja huollan itseäni aamuin ja illoin. Todellisuudessa uuden tuotteen viehätys kesti vain hetken ja tuloksena on hurja määrä avattua kosmetiikkaa. Lisäksi äidilläni on ollut tapana tuoda kosmetiikkaa tuliaisina reissuilta, joten tavaraa on kertynyt aivan liikaa. Jotain kertoo se, että alkuvuoden aikana olen saanut käytettyä loppuun jo 24 kosmetiikkaputelia.

  Kiitos inspiroivista kirjoituksista! 🙂

  • Minimalismissa ei ole mitään vikaa! Ja kiva että olet tykännyt blogista 🙂
   Tiedän tuon ajatuksen, mikä uuden tuotteen ostamisesta voi tulla. Sehän on juuri se, mihin mainoksilla pyritään – että ihmiset saisivat tuotteen ostamisesta hyvän fiiliksen. Parhaimmillaan tuotteesta tuleekin hyvä fiilis, mutta joskus taas ei, ja sitten tulee lisää jämäpurkkeja…

 3. Hei!

  Suosittelen lämpimästi ottamaan käyttöön apteekin perusvoiteet! Mulla on kaksi rasvaa, millä rasvaan itseni päästä varpaisiin: Aqualan L ja Aqualan Duo. Jälkimmäinen on vähän paksumpi ja sitä käytän silloin tällöin jos iho on kuivempi, ensiksi mainittua käytän kuitenkin suurimmaksi osaksi. Näillä samoilla tuotteilla olen pärjäillyt vuosikausia. Mä pesen myös meikit pois tolla ”ällällä”. Mitään muita rasvoja en käytä, enkä edes usko kaiken maailman ihmevoiteisiin.

  Suosittelen myös syömään hyviä pähkinöitä ja siemeniä. Itse huomasin tänä talvena, ettei mulla enää auennu rystyset, niin kuin ne tekee yleensä pakkasilla. Olen ihan varma, että runsas pähkinöiden ja siemenien syönti auttoi asiaan!

 4. Mä luotan ihonhoidossa Niveaan. Olen tullut siihen tulokseen, että se sopii mulle parhaiten. Olen vuosien varrella kokeillut jos jonkinlaista merkkiä halvasta kalliiseen ja vielä kalliimpaan, mutta todennut, että Nivea toimii aivan yhtä hyvin, ja on kukkarollekin parempi. Talvisin parasta on se sininen peltipurkissa oleva creme, kesäksi valitsen ohuemman voiteen. Tämä ei ollut maksettu mainos!! 🙂
  Mulla on myös herkästi kylmälle reagoiva iho etenkin käsissä, ja siksi olen ripotellut käsirasvoja ympäri kotia, yksi on keittiössä, yks kylppärissä saippuapumpun vieressä ja yks makkarissa. Olen todennut, että niitä on hyvä olla etenkin siellä missä käsiä pesee, muuten sen käyttö unohtuu.

  • Jos on löytänyt hyvän tuotteen joka sopii, siitä kannattaa pitää kiinni. Itse toivon löytäväni ajan kanssa sopivat tuotteet luonnonkosmetiikan puolelta, mutta siinä menee aikaa. Normikosmetiikkaa on kuitenkin käyttänyt koko ikänsä, mutta luonnonkosmetiikkaan olen tutustunut vasta parin vuoden ajan.

 5. Mulla on oikeasti tosi vähän kosmetiikkaa ja ihonhoitotuotteita, niitä jämäpurkkejakaan ei löytynyt kuin yksi vajaa käsirasva (tosin mulla on käsirasva ja huulirasva sekä molemmissa vessoissa, yöpöydällä että vielä olkalaukussakin. Mutta niitä kaikkia käytetään!), mutta mulla on silmänympärysvoide! Ja koen tarvitsevani sitä (talvisin). Mulla on huono iho ja käytänkin kasvorasvana sellaista nimenomaan huonosta ihosta kärsivälle tarkoitettua kasvorasvaa, jota ei kyllä voi ohuelle silmänympärysiholle laittaa. Vahingossa on tullut testattua, ja ei tuntunut hyvältä. Mutta toisaalta varsinkin suihkun jälkeen silmänympärysten iho kaipaa selkeästi kosteutusta, joten silmänympärysvoide on käytössä 🙂

  • Sulla on järkevä syy käyttää eri tuotetta silmänympäryksillä, jos muulle kasvoille tarkoitettu tuote on selvästi erilaiselle iholle tarkoitettu. Omassa tapauksessa kyse on vain kuivan ihon rasvoista, joten ero on niin pieni että olen katsonut omalla osaltani eri tuotteen tarpeettomaksi. Olen kuullut, että myynnissä olisi myös erikseen kaulalle tai decolteelle tarkoitettuja tuotteita, joskin ajatus siitä että kaulaa pitäisi rasvata eri voiteella kuin muuta ihoa tuntuu huvittavalta… 🙂

   • Joo onhan se älytöntä, että olisi kasvorasva (erikseen päivä- ja yövoide), silmänympärysvoide, huulirasva, kaula-dekolteerasva, ihovoide, jalkarasva, käsirasva, kynsinauhavoide, mitä näitä nyt on… 🙂

    • Ja nykyään kaikkien näiden rasvojen alle kuuluu kuulemma laittaa seerumia, joka on siis jotain ohuempaa rasvaa 😀

 6. Moni valittaa kuivaa ihoaan, mulla on todella kuiva iho ja olen käyttänyt jo n 30 vuotta vartalovoiteena HTH kosteusvoidetta, joka on ainoa voide joka mulla poistaa talvella kuivan ihon kutinan. Ei ole rasvainen vaan kosteuttaa ihanasti ja on myös hajusteeton.
  Kannattaa kokeilla, jos kärsii talvikuivasta ihosta.

  Kasvoissa käytän Lumene Time Freeze päivä ja yövoidetta sekä silmänympärysvoidetta. Toi silmänympärysvoide on musta hyvä , ei ärsytä silmiä samoin kuin muut kasvorasvat.

  Muu kosmetiikkaa, jota käytän on hammastahna, shampoo, Dove palasaippua, dödö ja käsirasva. Saippuaa käytän myös kasvojen puhdistukseen. Yksi hajuvesi löytyy, mutta käytän sitä lähinnä juhlissa.

  Meikit joita käytän, BB voide, maapuuteri, poskipuna, ripsiväri ja kulmakynä. Joskus juhliin luomiväriä ja huulipunaa.

  Tässä nämä ja en kyllä tunnusta, että olisin ”seinästä revityn näköinen”, yleensä ihmiset luulee mua nuoremmaksi kuin ikäni on. Tosin olen ilmeisesti saanut synnyinlahjana erittäin hyväkuntoisen ihon, jolle ei paljon muuta tarvitse tehdä kuin rasvata.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)