Jämäprojektin tuloksia

Inventaario on nyt suoritettu, ja tulokset ovat tässä:

jämäprojekti2

Ylemmässä kuvassa on kaikki näytteet, jotka onnistuin löytämään, yhteensä yhdeksän kappaletta. Chanelin meikkivoidenäyte joutaa roskikseen, koska sille ei ole mitään käyttöä.   Loput voinen käyttää kropparasvana. Pitempiä matkojakaan ei ole tiedossa, joten näitä on turha säästellä enää yhtään pidempään.

Tässä alemmassa kuvassa on kaikki normaalikokoiset pakkaukset.
jämäprojekti1

Korissa on:

 • 1 deodorantti, joka on saatu lahjaksi. Ongelmana on liian voimakas tuoksu.
 • 3 aurinkosuojavoidetta. Vichyn ja Clarinsin tuotteissa on SPF +50, molemmat kasvoille tarkoitettuja, ja yksi SPF 15. En itse käytä tuota jälkimmäistä alhaisen suojakertoimen takia. On epäselvää miksi minulla on kaksi identtistä aurinkosuojaa, molemmat noin puolessa välissä. Nämä käytän keväällä ja kesällä loppuun. Tuo SPF 15 voi mahdollisesti mennä roskikseen, se on jo niin vanha. Näiden lisäksi kaapissa on vielä lasten SPF +50, jota itse asiassa olen tainnut itsekin käyttää eniten. Mutta se on selvästi erilainen tuote, joten en laskenut sitä tähän mukaan.
 • 2 meikinpoistoainetta: Laveran 2-in-1 Cleansing Milk, jota on onneksi enää aika vähän jäljellä, sillä inhoan ko. tuotetta. On myös puolikas Cliniquen meikinpoistovaahtoa pienessä tuubissa. Se on liian kuivattavaa.
 • 2 puolikasta käsivoidetta: Emännän käsivoide ja Lemon&Glycerine. Lisäksi käsilaukussa on se haiseva Weleda ja aktiivikäytössä Body Shopin hamppuvoide.
 • 3 hoitoainetta: LV, MiniRisk, ja hyvin pieni määrä  L’orealin tehohoitoa
 • 1 sampoo, merkki on Sante, jälleen yksi virheostos luonnonkosmetiikan puolelta. Ei sovi hiuspohjalleni.
 • 3 vartalovoidetta: Weledan ruusuvoide, Guccin Envy-tuoksuinen ja Erisanin perusvoide, sekä 1 vartaloöljy, joka on oikeasti vauvaöljyn jämä joka on vain pantu suihkepulloon.
 • 1 suihkugeeli: Santen Lemon Fresh -geeli, jonka tuoksusta en pidä. Ostin geelin hyvin toivein, mutta käytössä tuoksu osoittautui liian pistäväksi. Ostin tilalle Body Shopin suihkugeelin, joka puolestaan tuoksuu ihanalta. Tämä on jäänyt vähälle käytölle sen jälkeen.
 • 1 epämääräinen kampausneste, jolle ei ole käyttöä tällä hetkellä. Ei kovin hyvä tuote.
 • 1 Clarinsin kuorintavoide, joka on ehkä sillä ja rajalla, onko kyse jämätuotteesta. Minulla on toinen erityyppinen kuorinta nyt aktiivikäytössä, tämä on talvi-iholle liian tujua. On ehkä rajamailla, kuuluuko tämä jämäkategoriaa.

Yhteensä löysin siis 19 jämäpurkkia. Näiden lisäksi heitin suoraan roskikseen yhden rasvan ja yhden hoitotuotteen, jotka olivat selvästi menneet pilalle.

Analysoin tuota listaa ja näyttää siltä, että luonnonkosmetiikkaan siirtyminen vaatii veronsa virheostosten muodossa. Usein on näköjään käynyt niin, että olen ostanut uuden tuotteen, mutta en olekaan pitänyt siitä käytössä ja hankkinut jotain muuta tilalle. Sen sijaan on epäselvää, miksi käsirasvoja ja hoitoaineita on niin paljon. Ilmeisesti olen hamstrannut alennusmyynneistä, ja jättänyt vanhat käyttämättä loppuun.

Minkälaisia varastoja teiltä muilta on löytynyt?

5 vastausta artikkeliin ”Jämäprojektin tuloksia

 1. Yritän kovasti miettiä, mutta mulla ei ole kuin yksi ehkä-jämä mutta meinasin kyl käyttää senkin vielä ennen kesää. Ihokarvanpoistovoidetta on jäänyt, koska olen löytänyt hyvät höylät. Mutta ei sitäkään ole enää kuin yhteen käyttöön. Eli taitaa olla niin ettei mulla ole käyttöä vailla olevia jämiä 😀

 2. Lähikirjaston kierrätyshylly on osoittautunut oivaksi paikaksi laittaa eteenpäin kosmetiikan hutiostoksia ja näytepakkauksia; viemäni tuotteet ovat kadonneet samantien. Luonnonkosmetiikan ongelma omalla kohdallani on useimpien tuotteiden vahva etanolipitoisuus ja allergisoivat tuoksut – olen vain joutunut tyytymään siihen, etteivät ne ole sopivia herkälle iholleni.

 3. ”Tuo SPF 15 voi mahdollisesti mennä roskikseen, se on jo niin vanha.”

  Omakohtainen testitulos varmuudella yli 15 vuotta (todennäköisesti hyvin lähelle 20 vuoden ikäinen) vanhan aurinkorasvan suhteen viime toukokuulta: kertoimia oli 20 ja kyllä se toimi moitteetta.

  Ai miten tiedän sen? Oli veneen siirtoreissu merellä, lämpötila 28 ja aurinkoista, homma hieman venähti ja olin laittanut aurinkorasvaa niskaan ja naamaan vasemmalla kädellä – ja pyyhin sen rasvaisen vasemman käden oikean käden kyynärvarren yläosaan, siihen karvaiselle puolelle.

  Seuraavana päivänä kummatkin kädet kuin rapujuhlien kattilasta nostettuina – paitsi oikean kyynärvarren karvaisessa osassa nätisti ruskettunut vaaleanruskea kämmenen kokoinen pläntti…

  • Olen miettinyt, että rasva itsessään saattaa härskiintyä, jos säilyttää liian pitkään. Sen tosin haistaa, joten jos haju ja tuotteen rakenne on kunnossa, luultavasti sitä voi käyttää. Omat suojakertoimet ovat sellaisia, että vaikka teho putoaisi puoleen, niin silläkin pärjäisi vielä kohtuullisesti.

 4. Päivitysilmoitus: Tarve ja harkinta | Arkijärki

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)