Jämähaaste!

Viime viikon haasteen seurauksena aloin katsastella, minkä verran kaapeista löytyy erilaista jämäkosmetiikkaa. Ja löytyyhän sitä! Mutta koska tämä on porukalla hauskempaa, haastan teidät mukaan

jämäpurkkiprojektiin.

Itse aion selvittää, minkä verran kaapeista löytyy vajaita kosmetiikkaputeleita, kuten rasvoja, puhdistusaineita, meikkejä, ym. ja koota ne kaikki yhteen. Aion ottaa mukaan myös kaikki ilmaiset tuotenäytteet, joita laatikoiden pohjille on kertynyt. Ensimmäinen vaihe on siis selvittää, mitä kaikkea on kesken, ja toisessa vaiheessa joko käyttää ne systemaattisesti loppuun tai keksiä joku jatkosijoituspaikka, jos käyttöä ei ole näköpiirissä.

Tämä vaatii muutaman selvennyksen sanan. Ensinnäkin omat jämäpurkkikriteerit ovat seuraavat:

 • Tuotetta on jäljellä selvästi alle puolet alkuperäisestä.
 • Tuotteelle on olemassa kaksoiskappale, joka on myös avattu. Kaksoiskappaleen ei tarvitse olla samaa merkkiä, mutta käyttötarkoituksen on oltava sama.

Olennaista on siis se, että kaapista löytyy kaksi samaan tarkoitukseen tehtyä tuotetta, jotka molemmat ovat käytössä, mutta joista se jämäpurnukka on jäänyt ns. hyllylle pyörimään. Projektin tavoitteena on lopulta päästä näistä eroon. Sääntöjä saa tietysti jokainen venyttää niin kuin parhaaksi katsoo.

Kaikki kaksoiskappaleet eivät haittaa. On ihan järkevää, ettei isoa pakkausta tarvitse kuskata matkalle mukaan, vaan mukaan pakataan jokin loppumassa oleva tuote. Tiettyjen tuotteiden kohdalla voi olla kätevää, jos kaapissa odottaa avaamaton pakkaus. Mutta kokonaisuudessaan tämä haaste vastaa erinomaisesti filosofiaani tavaroiden karsimisesta. Tässä on tarkoitus päästä eroon tavaroista, joita säilyttelen ilman tietoista päätöstä tai vain vanhasta tottumuksesta. En pyri minimaaliseen vaan itselleni toimivaan määrään kosmetiikkaa.

Rupean hommiin tässä viikonlopun aikana. Saatte kuvamateriaalia, kun varastot on inventoitu. Kuka muu lähtee mukaan?

15 vastausta artikkeliin ”Jämähaaste!

 1. Olipa taas terävä haaste 🙂 Etukäteisoletukseni on kyllä, että aika vähäiseksi jää lukema, koska kosmetiikan kulutukseni on jo valmiiksi pientä. Mieli tekisi haastaa tähän jälkipolvi muokaten niin, että veisivät ihan itse typötyhjät purnukkansa roskiin, eivätkä jätä niitä hyllylle pyörimään.. 🙂

 2. Mahtava olet inspiroimaan! Kiitos blogista, jonka löysin kk sitten. Peilikaappi ja lompakko siistitty ja iloa ja intoa blogista ammennettu.

 3. Tää oli just tämä mun viimeviikkoisen peilikaapin inventaarion ongelma. Huvitti, kun laitoit ”kaksi samaa tuotetta”. Tässä muutama esimerkki, joka multa löytyi:
  – Kaapistani löytyy viisi (5) huulirasvaa..! Niitä on jotenkin kertynyt. Yksi on tosin aurinkohuulirasva, yksi jossain vaiheessa kutitti huulia, yksi ollut huono ja kaksi hyvää, josta toinen itse asiassa ollut yleensä työrepussa. Viisi niitä kuitenkin on.
  – Neljä dödöpurkkia: yksi oli tyhjä ja odotti vain sitä, että jaksaisin irrottaa muovisen rullaosion energiajätteeseen ja pestä lasisen osan lasikeräykseen. Yksi oli/on Santen dödö, joka on teholtaan kuin vettä ruiskuttaisi kainaloihin – käytän siis harvoin. Yksi Neutralin oli jäänyt lojumaan, kun tuntui, että haisi saman tien pahalta. Pesin yläosan vähän ja annoin vielä yhden tilaisuuden, mutta petti saman tien. Heitin sen pois. Ja sitten on yksi Nivea, jota käytän koko ajan.
  – Kuusi vartalorasvaa: kaksi olen saanut muinoin lahjaksi eikä niistä ole kauheasti jäljellä. Neljä muuta on perusrasvoja, josta yksi on myös lähes loppu – pitäisi käyttää siis pois. Yksi Erisanin on ollut niin laihaa, että on jäänyt käyttö vähemmälle.

  Huomasin myös, että pari Weledan ja Dr. Hausckan metallituubia oli jäänyt roikkumaan, kun en ollut varma, mihin ne kuuluu heittää, kun ne loppuu. Netissä sanottiin, että voi heittää metallikeräykseen, jos korkin jättää kiinni. En tiennyt tätä. Samasta syystä meillä oli jäänyt pari metallituubia jääkaappiin.

  Jäin miettimään, että jos sulla olisi ollut haaste oman vaateprojektisi yhteydessä, olisin saattanut kohdata samoja ongelmia. Laskin eilen illalla, että mulla löytyy 14 villatakkia tai boleroa. Osa on talvisia, osa juhlallisia, mutta silti… Tykkään villatakeista ja siksi niitä on kertynyt, mutta rajansa kaikella 🙂

  • Jos yhtään lohduttaa, niin laskin juuri suihkussa 4 hoitoainetta, joista yksi tehohoito ja muut ns. tavallisia, kaksi sampoota ja kaksi suihkugeeliä. Lisäksi koko joukko muita tuotteita. Eli tämä tulee todella tarpeeseen meilläkin, ja itse asiassa sain tähän idean siitä sinun viime haasteen kommenteista! Itsekin heitin äsken yhden rasvn suoraan roskiin, koska totesin sen vanhentuneen pilalle. Teen näistä oman raportin piakkoin.

 4. Mä havahduin tähän asiaan noin vuosi sitten, ja tein silloin samanlaisen inventaarion. Sitä lähtein oon yrittänyt pitää periaatteena sitä, että ostan uuden tuotteen vasta sitten kun edellisestä on vika annos käytetty. Ts. kaapissa vain yksi purkki kutakin ainetta kerrallaan. Kaupat on lähellä ja käytännössä aina auki, enkä siihenkään kuole, jos joskus jään yhdeksi päiväksi ilman jotain rasvaa tai meikkituotetta tmv. ja saan täydennyksen vasta parin päivän päästä. No ok, hammastahna on eri asia, mutta sitä harvoin jää tuubien pohjalle pyörimään!
  Tosin lipsumista on tapahtunut mullakin, lähinnä lahjaksi saatujen rasvojen osalta, tämä oli hyvä muistututs ruotuun palaamisesta!

 5. Tässä haasteessa olen jo ottanut hieman etumatkaa 🙂 Viikko sitten olleen peilikkappi haaseen myötä alotin tämän projektin jo viikko sitten. Muutamia vaihtoehtoisia käyttötapoja jämätuotteille:
  – kasvojen kosteusvoiteet tehonaamiona ennen saunaa (voidetta valkorasvaus namaan imeytymään ennen saunaa ja loppu pestään pois tietenkin saunaan mentäessä)
  – kylpy- ja hieronatöljy talvikuivien säärien hoitoöljyksi (miksi en keksinyt tätä aiemmin??)
  – silmämeikin poistovesi nahan puhdistukseen, valkoiselle sohvalle kävi hyvin, samoin laukulle
  – ikävänmakuinen hammastahna puhdisti hopeaa (varo herkkiä kiiltohopeita, voi naarmuttaa!)
  – hiushoitojen jämät samoin haudehoitoina saunassa ennen shampoopesua

  Näytepussit ovat ongelma, säästelen niitä vielä matkustamattomia matkoja varten 😉

 6. Heh, tämähän on helppo. Ei ole mitään! Siis minulla on varakappaleita kosmetiikasta ja hygieniatuotteista, mutta ne odottavat kunnes nykyinen on käytetty loppuun. Esimerkkinä 4 pulloa vartalovoidetta, koska sain ne ostettua alennuksella ja otan ne vuorotellen käyttöön sitten kun edellinen loppuu. Mutta minulla ei ole ainoastakaan samanlaisesta tuotteesta kahta purkkia auki. Hyvä minä! 😀

  • Itse asiassa tuli nyt mieleen, että minulla on useampi luomiväri ja huulipuna auki, mutta niitä pitääkin käyttää rinnakkain, koska ne ovat eri värisiä. 🙂

  • Tämä olisi mun ideaalitilanne. Varakappaleita voi mielestäni säilyttää niin monta, kuin on järkevästi tilaa. Sulla on selvästi kosmetiikan käyttö hallinnassa!

 7. Päivitysilmoitus: Vaihtoehdottomuuden vapaus | Laura Pörsti

 8. Löysin tämän blogin juuri äsken ja se mikä minusta on hauskaa, on, että olen ns. Uuden vuoden lupauksena” jo vuodenvaihteessa aloittanut kylpyhuoneessa sekä inventaarion että lajittelun ja tehnyt päätöksen ostaa uutta vasta kun entinen on käytetty loppuun tai lähes loppuun. Luulin tietysti olevani ainutlaatuinen, mutta niinkuin usein ennenkin, ei mitään uutta auringon alla.

  • Täällä kokoontuu tavaroiden karsijoiden kerho. Tervetuloa mukaan 🙂

 9. Helppo… mulla ei käytännössä ole käytössä kuin muutama kosmetiikkatuote ja ostan uuden aina vasta vähän ennen kuin edellinen loppuu. Tai jos jostain alennuksesta saan saatan ostaa myös hiukan ennemmin. Käytännössä kerran kk inventoin, mitä tarvitsen lisää ja ostan tarvittavat kerralla.

  Käytännössä en nykyään edes kokeile uusia kosmetiikkatuotteita, koska olen hyvät ja itselleni sopivat jo löytänyt. Ehkä tylsää jonkun mielestä, mutta minulla toimii. =)

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)