Viikon vinkit: kestäviä koneita, vehivahinkoja, lasinkierrätystä ja ekokeittiö

Putsailen koneelta parin viime kuukauden aikana kertyneitä linkkivinkkejä pois, joten tässä on nyt aika sekalaista sakkia.

Iltalehti muistuttaa, että kodinkoneitakin pitää huoltaa, jotta ne kestäisivät pitempään. Olennaista on puhdistaminen säännöllisesti. Itse en tosin näitä pysty kaikin osin noudattamaan, sillä jääkaappimme on sellaisessa paikassa, että sen takaa on mahdotonta imuroita. Mutta kunhan ette upota leivänpaahdinta tiskialtaaseen, kuten yksi kaverini teki… 🙂

Vesivahinkojakin voi estää ennalta. (IL) Tämän päivän Hesarissa on myös hyvä artikkeli samasta aiheesta. Kukaan ei kai enää asenna tiskikonetta ilman alusallasta?

Lasinkierrätys on periaatteessa yksinkertaista. Lasinkeräykseen saa laittaa pulloja ja purkkeja, ei juomalaseja tai muita lasiesineitä. Muu lasi kuuluu sekajätteeseen, koska se on ominaisuuksiltaan erilaista. (YLE)

Työtehoseura on tutkinut keittöiden hiilijalanjälkiä, ja kehittänyt yhdessä Lappeenrannan yliopiston kanssa ekokeittiöön sopivia materiaaleja. Jutun mukaan ensi keväänä Työtehoseura julkaisee ohjeet ekologisen keittiön suunnitteluun. (Kaleva)

5 vastausta artikkeliin ”Viikon vinkit: kestäviä koneita, vehivahinkoja, lasinkierrätystä ja ekokeittiö

 1. Kiitos näistä! Minulle oli ainakin uutta, ettei lasikeräykseen kuulu muu kuin pakkauslasi.

  Lisäksi meinasin valittaa seuraavassa yhtiökokouksessa siitä, ettei meidän taloyhtiössä ole energiajätteelle astiaa. Nyt selvisikin, että jätteenpolton myötä energiajäte poistuu ja kaikki kierrätykseen kelpaamaton roska pitäisi heittää sekajätteisiin. Olen taas hiukan viisaampi. 🙂

  • Olen itsekin oppinut sen vasta vähän aikaa sitten. Tavallaan aika epäloogista, koska kyseessä on LASInkeräys. Pitääkin isännöitsijältä kysyä, miten nuo säädökset nyt tulevat muuttumaan. Jos kaikki poltetaan, se järkeistää meillä kotona roskien käsittelyä entisestään, sillä käytännössä ainoa ei-kierrätettävä materiaali on muovi. Kaikki muu joko maatuu, tai menee lasiin tai metalliin.

 2. ”Kaikki Suomen keräyslasi rahdataan Englantiin…”

  Noin äkkinäiseltään ei kovin ekologiselta kuulosta.
  Tuo Knottingley näin amatöörin silmin vaikutti paikalta, jonne ei laivalla tuoda mitään. Kuorma-auto – laiva – kuorma-auto…

  Onkohan tässä kyse ilmiöstä: ”on PAKKO kierrättää ja katsotaan minne saadaan halvimmilla kustannuksilla kama työnnettyä”? Ja maailma säästyy…

  -ölköl-

  • Tässä taas hyvä kysymys. Onko ekologisempaa kierrättää kaikki lasi, vaikka se vaatii pitkiä kuljetuksia, vai olla kierrättämättä jolloin kuljetuksia ei tarvita. En siis tiedä, kysyn vaan.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)