Seuraava haaste!

Tämän viikonlopun haaste vie vähän enemmän aikaa ja vaatii enemmän etukäteisvalmisteluja kuin lompakon siivous. Tällä kertaa haastan teidät

puhdistamaan pyykkikoneen.

Ensimmäisenä kannattaa puhdistaa pesuainelokero esimerkiksi vanhalla tiskiharjalla. Useimmissa pesukoineissa lokero lähtee irti, joten pesu kannattaa tehdä lavuaarin ja juoksevan veden ääressä. Pyyhi puhtaaksi myös kaikki näkyvät tiivisteet ja putsaa välikannesta sinne takertunut nukka yms. Sen jälkeen tarvitaan 100g sitruunahappoa, jota saa apteekeista parilla eurolla. Laita jauhe pesuainelokeroon ja pese kone tyhjänä korkeimmassa lämpötilassa ilman esipesua. Itse jätän kuitenkin linkouksen pois 🙂

Sitruunahappopesun jälkeen pestään toisen kerran normaalin pesuaineen kanssa vähintään 60-asteinen ohjelma. Tässä vaiheessa pesukone voi olla tyhjä tai mukaan voi laittaa esim. valkopyykkiä (tai siis itse olen jo tässä vaiheessa pistänyt pyykkiä mukaan – tietääkö joku ihan faktana, mikä olisi oikea käytäntö?). Toisen pesun tarkoituksena on, että sen mukana koneesta poistuu kaikki mahdolliset sakat, jotka sitruunahappo on irrottanut. Jos sitruunahappoa ei ole mistään saatavilla, 90 asteen pesu tyhjänä normaalilla pesuaineella toimii korvikkeena. Olen tosin sitä mieltä, että sitruunahappo on todella halpa ja hyvä aine, ja sitä saa käsitykseni mukaan mistä tahansa apteekista, tosin voi joutua erikseen kysymään.

Ihan lopuksi kannattaa vielä tyhjentää nukkasihti, ja oikein reippaat pyyhkivät vielä pölyt ja tahrat ulkopinnoilta. Jätä lopuksi kansi auki, jotta kone kuivuu. Tämä käsittely poistaa koneesta sekä lian että hajut.

Tämä on minulla ohjelmassa viikonlopun aikana. Kuka lähtee mukaan?

16 vastausta artikkeliin ”Seuraava haaste!

 1. Heti tartuin haasteeseen 🙂 Nukkasihdissä oli niin paljon kolikoita että kesti varttitunti saada koko sihti irti. Ohjelma 95 asteeseen ja valkopesuainetta pesuainelokeroon. Kohta on puhdasta.

 2. Meillä oli nukkasihdissä hammaskeijulta taskuun unohtunut maitohammas! Sitruunahapot vielä hakematta. Terv. 37 muumimukin omistaja, käytössä isossa perheessäkin vain osa.

  • Musta on aina ällistyttävää, miten ne tavarat sinne oikein päätyvät. Hammas on pieni, mutta olen joskus löytänyt jotain isompiakin juttuja, joiden ei luulisi pääsevän rummusta läpi.

 3. Heh juuri edellispäivänä kuurasin koneen kun tajusin, että kannen tiivisteenhän saa irrotettua. Käytin aikoinaan pesupähkinäjauhetta ja sitä löytyi sieltä tiivisteiden välistä. Ei ihme että kantta ei kannattanut pitää pitkään kiinni tai se alkoi haisemaan!

  Sitruunahappoa saa muuten ihan kaupastakin, ainakin isommista marketeista. Leivontaosastolta löytyy samanlaisessa törpössä kun joitain mausteita. Itse en ole ostanut koskaan apteekista sitruunahappoa, mutta kaveri vinkkasi että markkettihappo on edullisempaa. No, ainakin tuosta purkista riittää useampaankin pesukertaan.

  • En tiennyt että saa kaupastakin, voi olla että kuuluu isompien liikkeiden eikä ihan lähikauppojen valikoimiin. Mutta itse asiassa sitähän kai käytetään säilöntään ruoanlaitossa? Kokonaisuudessaan tuo on kuitenkin niin halpaa, että hinnalla ei mielestäni ole hirveästi väliä. Mutta tietysti kätevää jos saisi isomman purkin hankittua kerralla.

 4. Meillä on pesukonetta pesty ahkerasti. Siis noita yllämainittuja toimenpiteitä 😀 Mutta ei se haju siitä vaan lähde. Aluksi säikähdimme että kyseessä on joku kosteusvaurio pyykkituvassa, mutta ”onneksi” se onkin vain pyykkikone joka haisee. Alussa haju oli aivan kauhea, nyt onneksi jo vähän lievempi. Sitruunahappo ja etikka on kokeiltu, moneenkin kertaan. Irrotettu kaikki irtoavat osat ja putsattu. Mutta ei näytä auttavan. En tiedä oikein mitä kokeilisimme seuraavaksi. Uuden pyykkikoneen ostoa kenties.. 😀 Niin ja tämä nykyinen koneemme ei ole edes kauhean vanha, ehkä kolme vuotta.

  • En ole asiantuntija, mutta löysin tällaisen aika kattavan artikkelin http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2008/07/14/haiseva-pesukone-ja-kuusi-ratkaisua
   Löytyisikö noista apua? Pidätkö kantta aina auki? Koneessa on aina jonkinverran vettä sisällä, sen huomaa kun nukkasihdin avaa, sisältä tulee aina ensin vedet pois. Maalaisjärjellä ajattelisin, että se on se vesi joka haisee. Entä mitähän tapahtuisi, jos kokeilisitte tuon artikkelin ohjeen mukaan fosfaattipitoista pesuainetta?

 5. Mä lähdin mukaan, kiitos tästä! Olen tämän aina ajoittan tehnyt, mutta nyt oli taas aika. Sitruunahappokin löytyi valmiina kaapista. Tosin mullekin oli uusi tieto, että sitä saa myös marketista. Ja samaan syssyyn ajattelin, että voisi astianpesukoneekin hoidella, sitruunahappo vaan loppui kesken… ja tämän uuden koneen nukkasihtiä en muuten ollut koskaan putsannut. Mikä määrä roinaa….

  • Meillä on noin vuoden vanha kone. Nukkasihdistä ei löytynyt pienesineitä, mutta siellä oli harmaa hiuksista ja nukasta koostunut pallero, sekä noin kourallinen hiekkaa. Hiekkaa olikin vaikeampi saada ulos!

 6. Minäkin pesin koneen sitruunahapolla, jota saa apteekkien ja maustehyllyn lisäksi myös kotikosmetiikan raaka-aineena.

 7. Aloin vasta tänään Jennin blogia seurata, mut käynpä minäkin koneeni tsekkaamassa. Mut en vielä. Luen ensin lisää, inspiroiva blogi. 🙂

 8. No huhuh! Nyt urakka on tehty. Pistin vähän haasteita yhteen ja kuurasin koko kylppärin pesukoneen lisäksi. Nyt sitruunahappopesu on pyörimässä ja sehän on tämän homman helpoin osuus. Kunhan istuu sohvalla ja odottaa, että se valmistuu. 😉 Kiitos tarkoista ohjeista! Jotenkin tämä on ollut mielessä jo pitkään, mutten ole oikein jaksanut etsiä miten tämä tehdään kunnolla.

  • Ole hyvä ja onneksi olkoon! Näissä projekteissa joskus nälkä kasvaa syödessä, ja tulee tehtyä enemmän kuin alunperin meinasi!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)