Viikon vinkit: avokadoja, muovikasseja, pölynimuridirektiivi ja kirjavinkki

Tässäpä taas linkkivinkkejä, kuten lupasin. Ensimmäisenä hämmästyttävä avokadon kypsennysohje. Tämä olisi tullut viime viikolla tarpeeseen, kun ostin avokadoja jotka osoittautuivat raaoiksi. Inhoa raakoja avokadoja, niistä ei voi tehdä mitään. Mutta ensi kerralla pistän liian raa’at ohjeen mukaisesti uuniin! (Iltasanomat)

Juuri kun kirjoitin muovikasseista, luin YLEn sivuilta uutisen, että facebookissa leviää muovikassiton marraskuu. (Vai linkitinkö tämän jo kertaalleen? Viime viikkojen kuormitus näkyy muistin pätkimisenä.) Luin jostakin – kenties Kemikaalicocktailista – että itse asiassa mikä tahansa kassi on hyvä, kun sen ottaa kotoa mukaan. Hyvä periaate minusta.

Ehditkö sinäkin närkästyä EU:n typerästä pölynimuridirektiivistä?  Minä kerkesin, kunnes luin Hesarin jutun ja tulin taas järkiini. EU aikoo siis kieltää sellaisten imureiden myynnin, joiden liitäntäteho on yli 1600 wattia. Äkkiseltään se kuulostaa siltä, että kunnolla imuroivat koneet aiotaan kieltää. Todellisuudessa imuteho ja liitäntäteho eivät automaattisesti korreloi keskenään. Tosiasiassa EU on siis kieltämässä turhaa energiankulutusta ja kuluttajien huijaamista. Jälleen hyvä esimerkki jutusta, jossa toimittajakin johtaa kuluttajaa harhaan, jos ei ole kunnolla perehtynyt asioihin.

Kun kyselin kirjavinkkejä, joku mainitsi että Laura Honkasalolta on tulossa nuukailukirja. Helsingin Uutiset kertoo aiheesta enemmän.

 

2 vastausta artikkeliin ”Viikon vinkit: avokadoja, muovikasseja, pölynimuridirektiivi ja kirjavinkki

 1. Toi Raution juttu oli mainio esimerkki journalismin rappiosta. Tokihan EU-normit usein potkivat asioita parempaan suuntaan, mutta auto-esimerkki on harvinaisen epäonnistunut.

  Ilmastointi ja moottorin jäähdytys poiskytkettynä, DSG optimoituna EU-kulutussykliin, luotetaan valmistajan ilmoittamiin perusarvoihin ja sitten ihmetellään miksi (jos vaivaudutaan mittaamaan ihan itse) auto kuluttaa yli 50% normin…

  Tuohon imuriosioon, jo sekunnin kuukkelointi kertoo hieman lisää Raution sanasta sanaan lainaaman sivuston sisällöstä:

  ”Rautio: Miksi EU ei saisi puuttua typerään energiankulutukseen ja kuluttajien huijaamiseen? Valmistajat vieläpä liioittelevat liitäntätehoa.”

  Ote sivustolta:
  ”Kuluttaja-lehden testeissä on mitattu imureiden liitäntätehoja ja niitä on vertailtu valmistajien ilmoittamiin tehoihin. Mittausten perusteella imuriesitteissä mainitaan usein liian korkea liitäntäteho. Ns. ekoimureita markkinoitaessa taas ilmoitetaan usein liian alhainen liitäntäteho.”

  Aihe ei jaksa meikäläistä kiinnostaa niin paljon, että selvittäisin miksi sekä ”mattoimurit” että ”kovan lattian imurit” on vapautettu tästä uudesta direktiivistä (samoin kuin muutama muukin, mm. ulkomuistista märkäimurit, ammattilaisimurit, keskuspölynimurit), mutta veikkaisin että britit – ne EU:n maatalouspolitiikan fiksut – ovat taas neuvotelleet poikkeuksen, eikös siellä ole kokolattiamattoja enemmän kuin…

 2. Vielä noista briteistä ja niiden kokolattiamatoista – lontoon murteella pölynimuridirektiivistä:
  http://www.express.co.uk/news/world/403626/Now-EU-cuts-power-of-your-vacuum-cleaner

  Briteistä vielä todella OT: tuo artikkelissa mainittu Dyson pölynimuritehdas on James Dysonin luomuksia
  http://en.wikipedia.org/wiki/James_Dyson

  ja lukemassani kirjassa todetaan: ”Sunday Times -lehti selvitti vuonna 2006, että Britanniassa asuvat 54 brittimiljonääriä – joista joidenkin kotipaikka on myös Britannia – maksoivat yhteensä 14,7 miljoonaa puntaa veroa arviolta 126 miljardin punnan omaisuudestaan. Keksijä James Dyson, pölynimureita valmistava aito yrittäjä, maksoi summasta yksin kaksi kolmannesta”.

  Yhteiskuntavastuullinen pölynimuritehtailija, vai hölmö?
  ;>))

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)