Tiedätkö hyvän kirjan? Kerro minulle!

Nyt kysyn teiltä: tiedättekö hyviä kirjoja, jotka käsittelisivät omistamista, tavaroita tai  raivaamista? Tai ylipäätään aiheita, jotka jotenkin liittyvät tämän blogin aihepiireihin. Jos tiedätte jonkun hyvän joko suomeksi, englanniksi tai ruotsiksi, niin ilmiantakaa kommenttiosastolla. Etsin ensisijaisesti faktakirjoja, mutta jos mieleen pulpahtaa jokin fiktiivinen teos, jossa osuvasti aihetta käsitellään niin kertokaa sekin.

Olen kolunnut Helsingin kirjaston melko läpikotaisin, ja epäilen että kaikki perinteiset raivaamisoppaat olen pian käynyt läpi. Tasoltaan ne ovat minusta hyvin vaihtelevia. Suomenkielistä kirjallisuutta tuntuu olevan selvästi vähemmän kuin englanninkielistä.

Jos lukijoiden joukossa on tutkijaihmisiä (tai muuten vain akateemisesti harrastuneita) niin minua kiinnostaa myös erilaiset tutkimukset ja julkaisut, kuten gradut ja vastaavat. Esimerkiksi äskettäin löysin Minimalismin Ilo -blogin kautta linkin Kuluttajatutkimuskeskuksen julkaisuun, joka oli mielestäni äärettömän kiinnostava. Siinä käsiteltiin, mikä olisi suomalainen kohtuullisen minimin elintaso, ja mitä tavaroita ihmisten voisi esimerkiksi olettaa omistavan.

Joten jos mieleen tulee hyvää luettavaa, jätä kommentti! Kiitos 🙂

15 vastausta artikkeliin ”Tiedätkö hyvän kirjan? Kerro minulle!

 1. Mun mielestä sä voisit kirjoittaa sen kirjan! Olen seurannut blogiasi ja käyn joka päivä katsomassa mitä uutta hauskaa täältä löytyy. Uutta podcastiakin oon odotellu, ei vaan näy… Sinulla on kiva tyyli, ei tarvitse väkisin luopumisen pakosta luopua mistään! Tyylisi on vaan tuollaista kivaa ja nuorekasta yhdistelmää; marttameininkiä kuorutettuna minimalismilla!

  • Tiedätkö mitä, tämä oli varmaan paras kommentti ikinä! Nimittäin oikeastaan minulla on jo käynnissä aiheeseen liittyvä kirjaprojekti. Näitä kirjavinkkejä kaipaan siksi, että haluan mahdollisimman hyvin perehtyä siihen kirjallisuuteen, jota aiheesta on jo kirjoitettu. Onnistuneesti kiteytit tavarafilosofiani, tosiaankin marttameininkiä mutta ei hampaat irvessä luopumista.

   Podcastien osalta tilanne on tällä hetkellä ns. jäissä. Teemme niitä Katrin kanssa yhdessä, ja hänellä on tällä hetkellä kädet täynnä kaikkia muita töitä, joten jostakin on ollut pakko karsia. Podcastit rasittavat Katria enemmän kuin minua, sillä hän on vastuussa editoinnista. Niitä raakaversioita ei kukaan jaksaisi kuunnella 🙂 Mutta voisimme yrittää ennen joulua saada vielä yhden tehtyä.

   • No niin, odottelen sitten vaan sitä kirjaa ja podcastia nyt ensin… Laura Honkasalolta on tulossa joku nuukailukirja piakkoin.

    • Kiitos kirjavinkistä. Ja pahoittelen ettei podcasteja ole kuulunut! Joskus vain on pakko karsia näistä kivoistakin harrastuksista 🙁

 2. Suosikkini raivausoppaista ovat Francine Jay: The Joy of Less, a Minimalist Living Guide. How to Declutter, Organize, and Simplify Your Life ja Rita Emmett: Kaikki paikallaan. Rojun taltuttajan käsikirja. Jälkimmäinen varmaankin siksi, että se oli ensimmäinen kirja, jonka aiheesta vuosia sitten löysin ja luin. Omakohtaisista kertomuksista kuluttamiseen liittyen pidin tästä: Judith Levine: Not Buying It. My Year Without Shopping.

  Tsemppiä kirjaprojektiin! Yksi lukija ilmoittautuu tässä. 🙂

  • Kiitos vinkeistä! Rita Emmetin kirjan olen lukenut, mutta noita kahta muuta en. Yritän hankkia ne käsiini. Tuossa Emmetin kirjassa oli mielestäni yksi erittäin hyvä kiteytys, nimittäin se vapaan ja vangitun roinan käsite.

   Ja kiitos tsempistä, ehkä rohkaistuisin kirjoittamana projektista täällä blogissakin?

 3. Onkohan unclutterer.com-blogi ja Real Simple.com jo tuttuja? Törmäsin niihin juuri itse ja vaikuttavat (amerikkalaisen?) perinpohjaisilta..

  • Kiitos, näitä molempia olen seurannut jo pitkään. Uncluttererin löysin vuonna 2008 ja Real Simplen varmaan samoihin aikoihin. Oikeastaan koko tavaran raivaamisen innostus taisi ihan alunperin lähteä liikkeelle tuosta uncluttererista! Se on edelleen mielestäni hyvä, vaikka onkin tässä vuosien varrella hieman muuttunut. Usein kommenteissa käytävä keskustelu on myös varsin asiallista ja laadukasta. Mutta voin kyllä suositella molempia sivustoja myös itse.

 4. Mieleeni on jäänyt Leila Simosen kirja Naiset ja raha. Lisäksi suosittelisin Anja Nysténin Kemikaalikimara-blogia, mutta sen varmasti jo tiesitkin. Ainiin, ja vielä Masalin&Hultkranzin Elämäsi rahat.

  • Hei, kiitos noista raha-vinkeistä! Ne kiinnostavat ehdottomasti, vaikka harvemmin rahasta kirjoitan. Tekisi kyllä mieli, mutta en ole oikein vielä löytänyt sopivaa lähestymistapaa, raha on niin herkkä ja henkilökohtainen asia. Kemikaalikimaraa seuraan ja aika ajoin sinne kommentoinkin. Anja kirjoittaa hyvää asiaa!

 5. Werner Tiki Küstenmacher ja Lothar J. Seiwert: ”Vähemmän on enemmän elämässä”

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)