Musta perjantai /älä osta mitään

Tänään vietetään älä osta mitään -päivää. Amerikassa sen sijaan vietetään mustaa perjantainta, eli kaikista shoppailupäivistä hurjinta. Tuskin on kalkkunaähkystä selvitty, kun ihmiset jo ryntäävät jonottamaan kauppojen oville päästäkseen tuhlaamaan kaikki rahansa.  Käsittääkseni älä osta mitään -päivä onkin lähtöisin USAsta, vastalauseena Black Fridayn tolkuttomalle kulutusjuhlalle.

Mitä sitten tekee tällaisena päivänä muuan kulutuskriittinen bloggaaja? Linkittää tiedostaviin artikkeleihin ja myhäilee kotona tyytyväisenä, kun ei taaskaan tullut ostettua mitään? No ei ihan. Mainittu bloggaaja klikkaa itsensä amerikkalaisen tavaratalon nettikauppaan, ja ostaa kerralla koko läjän vaatteita. Hirmuisilla alennuksilla tietysti. Kotiin kuljetettuna.

Älä osta mitään -päivä on ihan hyvä idea. Ymmärrän mistä se on lähtöisin, ja mitä sillä ajetaan takaa. Jos elämän tarkoitus koostuu pitkälti ostamisesta, on ihan hyvä pysähtyä silloin tällöin valintojensa äärelle. Mutta minua ärsyttää ylhäältäpäin tuleva paapominen. Sitä paitsi kuluttajan kannalta tuossa ei ole mitään järkeä. Miksi olisin shoppailematta juuri tänään (etenkin noissa mainituissa nettikaupoissa), kun alennukset ovat todellakin merkittäviä? Mitä järkeä olisi ostaa samat tavarat kalliimmalla viikon päästä? Vietän suurimman osan vuoden päivistä ostamatta yhtään mitään. En todellakaan aio osallistua ostokieltoon juuri silloin, kun säästöt ovat suurimmillaan. Katson siis, että älä osta mitään -päivä koske minua.

6 vastausta artikkeliin ”Musta perjantai /älä osta mitään

 1. Ymmärrän mikä sinua tökkii älä osta mitään -päivässä. En minäkään jätä käymättä kaupassa jos jotakin tarvitsen, vaikka olisi mikä päivä. Tosin kulutan vähän muutenkin, enkä käy alennusmyynneissä, ellei jokin erityisesti tarvitsemani ole alennuksessa.

  ”Miksi olisin shoppailematta juuri tänään (etenkin noissa mainituissa nettikaupoissa), kun alennukset ovat todellakin merkittäviä? Mitä järkeä olisi ostaa samat tavarat kalliimmalla viikon päästä?” Itse ajattelen niin, että älä osta mitään -päivä on kohdistettu juuri tälle päivälle siksi, että niin moni ostaa alennusmyynneistä tavaraa, jota eivät oikeasti tarvitsisi. Jos ostoslistalla on jokin tavara, joka on suurella alennuksella, niin on tietysti järkevää ostaa se alennusmyynneistä. Monella tuntuu kuitenkin olevan tapana käydä katselemassa ilman mitään erityistä tarvetta, mitä alessa sattuisi olemaan. Ja mukaan tarttuu sitten kaikenlaista, vaikka ilman alennusmyyntejä ei olisi ostanut mitään.

 2. Olen samaa mieltä, älä osta mitään -päivä on periaatteessa hyvä idea, mutta enpä ole itsekään ostamistani rajoittanut tänä kyseisenä päivänä enää moneen vuoteen. Tärkeämpää kuin olla ostolakossa yhtenä päivänä vuodesta olisi miettiä kriittisesti omaa kulutusta ihan joka päivä. Paljon shoppailevalle päivä toivottavasti toimii herätyksenä ja innostaa pohtimaan omaa elämäntapaa, mutta muuten yhdellä päivällä sinne tai tänne ei ole kokonaisuuden kannalta juuri väliä.

 3. Hei! Moniltahan ihmisiltä oikeasti karkaa käsistä alennusmyynneissä, joten siinä mielessä ymmärrän, että on haluttu kyseenalaistaa juuri sitä siihen ajavaa käyttäytymistä. Mutta ihmisille, keille suurin osa päivistä on ei-shoppailua -päiviä (tai -viikkoja tai kuukausia) ei nämä oikein tarjoa mitään. Muutenkin usein tuntuu, että tällaiset teema-päivät saavuttavat vain sen yleisön, joka ei niitä niin tarvitsisikaan. Ja pakko myöntää, että ärsyttää välillä lukea joidenkin ihmisten pyhistelevän päivään osallistumisellaan, kun sitä päivää ennen ja sen jälkeen shoppaillaan taas ihan miten sattuu…

  Aiheesta kukkaruukkuun: siltä varalta, että etsit vielä kuluttamiseen liittyviä kirjoja, niin meidän blogissa Hanna on mainostanut Rinna Saramäen ”Hyvän mielen vaatekaappia”, jossa puhutaan niin vaatekaapin hallinasta, kuin vaatteiden tuotannostakin. (tässä linkki arvosteluun: http://paljettivallankumous.blogspot.fi/2013/11/kirja-hyvan-mielen-vaatekaappi.html) Toinen aihepiiriä koskeva kirja voisi olla ”Tyylikkään köyhäilyn taito”, joka on ikäänkuin manifesti köyhäilylle.

 4. ”Jos ostoslistalla on jokin tavara, joka on suurella alennuksella, niin on tietysti järkevää ostaa se alennusmyynneistä.”

  Ostamista on niin monenlaista.

  Jos rätei ja lumpui saa lähes ilmaiseksi, niin mikä ettei. Viimeksi 4 skrakaa postikonttoriin toimitettuna yhteishintaan alle 40 euroa, ei huono heräteostokseksi (ja puolueeton, objektiivinen mielipieeni: sairaan siistejä, joka ikinen).

  Itse kyttäsin tarpeeseen kahvinkeitintä yli neljä vuotta, ja lopulta ostin hintaan 129 € Verkkokauppa.comista. Toki Vaimolle mukamas synttärilahjaksi.
  Prismassa viime kuussa oli tismalleen sama keitin hienommalla kahvimitalla tarjouksessa hintaan 219 €. Hieman nostin kulmakarvojani.

  Seuraava listalla on 10-tuumainen WLAN-Only tabletti. Hintaraja 200 euroa, nyt halvimmat merkkitabletit on noin 260 €. Ootellaan sopivaa alennusmyyntiä…

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)