Kenen lakanoissa nukut?

”Jos länsisuomalainen joutuu olosuhteiden pakottamana yökylään, hän minimoi aiheuttamansa vaivan. Hän huutaa jo ovelta: ”Minulla on omat lakanat!” 

Kun menet jonkun kotiin yöksi, otatko omat lakanat mukaan? Vai lähdetkö siitä oletuksesta, että jokaisella perheellä on vieraslakanat tällaisia tilanteita varten? Jos olet omien lakanoiden kanssa liikkeellä, kuulut todennäköisesti länsisuomalaiseen kulttuuriperimään. Jos taas otat luontevasti vastaan vieraanvaraisuutta, voi olettaa että juuresi ovat itä-Suomessa. Ainakin, jos uskoo Sinikka Nopolaa, jonka riemastuttavasta pakinasta Minulla on omat lakanat tuo alun lainaus on peräisin.

Nopola kuvailee, kuinka länsisuomalaiset kursailevat, kiemurtelevat ja yrittävät kaikin tavoin olla olematta vaivaksi. Tämä kulminoituu siihen, ettei yökylään lähdetä ilman omia lakanoita. Muuten oltaisiin hirvittävällä tavalla isäntäperheelle vaivaksi. Olen tehnyt epävirallista kyselytutkimusta lähipiirissä, ja ei tämä ihan tuulesta temmattua ole. Itse edustan itäistä kulttuurihaaraa, ja tuollainen kursailu on minulle aivan vierasta. Minulla on kaapissa vieraslakanoita sitä varten, että vieraani saavat nukkua niissä. Vieraille jaetaan myös niin monta pyyhettä kuin tarvitsee, ja heitä kehotetaan olemaan kuin kotonaan. Miten muuten vieraanvarainen emäntä voisi toimia? Jos joku tästä kieltäytyy, olen kyllä todella ihmeissäni.

Tuota länsi-ihmisten kursailua on välillä vaikea ymmärtää. Kerran olin juhlissa, joissa kukaan ei meinannut saada ruokaa, kun suvun ikivanha isoäiti ei suostunut aloittamaan, eikä kukaan muu tietenkään voinut ottaa ruokaa ennen häntä. Siinä sitten pälyiltiin pitkin seiniä ja kielleltiin ja kursailtiin. Kauheaa ajanhukkaa, sanon minä! Kuulin vastikään naapurilta, että kun perhe lähtee länsi-Suomeen mummolaan, niin omat lakanat otetaan tietenkin mukaan. Olin aivan kummissani – pitääkö mummolassakin olla omat lakanat? Oman perheen kesken? Hämmästyttävää. Voin karsia tavaroitani, mutta vieraslakanoista en luovu.

Kenen lakanoissa sinä nukut?

14 vastausta artikkeliin ”Kenen lakanoissa nukut?

 1. Kyllä meillä on ja on aina ollut vieraille antaa petivaatteet ja pyyhkeet. Samaten sukulaisten ja tuttujen luokse ei ole koskaan tarvinnut omia pakata. Paitsi jos on oltu asuntovaunulla liikkeellä ja nukuttu siellä. Oon länsisuomalainen, kuten on koko sukukin.
  Huh huh, jos mummulaankin pitäis omat lakanat olla!

 2. Länsisuomalainen ja omien lakanoiden ottaminen tuttu juttu. Riippuu tietysti kyläpaikasta. Jos kyläpaikka on sellainen, että tietää heillä muutenkin hommaa ja pyykkiä riittävän, niin mielelläni otan perheelleni omat lakanat mukaan. Meitä on kuitenkin 6 henkeä ja tuntuu kohtuuttomalta kuormittaa vieraspaikkaa sellaisella pyykkimäärällä. Mummoloihin ei oteta omia lakanoita. He kun ovat eläkkeellä ja ei ole muuta kuin aikaa.

 3. Meillä jokaisella perheenjäsenellä on kolme kylpypyyhettä ja kolmet lakanat (minulla ja miehellä siis yhteiset parivuoteeseen). Näistä riittää, jos yövieraita tulee. Harvoin käy. Itse otan yökylään mennessä omat lakanat ja pyyhkeet mukaan, koska en halua, että äitini tai ystäväni joutuvan pesemään ylimääräisiä 4 henkilön pyyhkeitä, lakanoita, pussilakanoita ja tyynyliinoja. Äitiä en halua rasittaa ja ystävillä on omia lapsia, joten pyykkiä riittää omastakin takaa. Minusta omat lakanat on toisen huomioon ottamista. Niin ja sukuni on Itä-Suomesta =) – Katja

 4. Ihan älytöntä, että pitäisi lakanat ja pyyhkeet roudata perheelle mukaan. Niistä tulee 4 hengelle melkoinen satsi. Koettu viime kesänä,kunkesälomareissulla yövyimme 4 paikassa ja päätimme ekologisuuden nimissä ottaa omat liinavaatteet ja pyyhkeet.

  Meillä ei muuten ole erikseen vieraslakanoita, vaan vieraat käyttävät samoja lakanoita kuin me. Nehän pestään välissä ja ihmettelen, miksi ihmisillä ontapana siirtää omat vanhat lakanat vieraille. Usein ne todellakin näyttää siltä, että ovat tulleet tiensä päähän.

 5. Kun olin lapsi, meillä oli aina omat lakanat matkassa, mummoloissakin. En tiedä miksi, kyllä mummoloissa olisi meille varmaan riittävästi lakanoita ollut (kuusihenkinen perhe, mutta luulisin silti, että olisi) eikä varmastikaan olisi ollut isovanhemmille mikään ongelma. Ehkä äiti ajatteli, että on kätevämpää niin. Tai että on ekologisempaa, meillä oli ne matkalakanat tietysti käytössä useamman reissun.

  Me ei kyllä olla samaa tapaa jatkettu. Tai no, jos mennään koko viisihenkisellä joukolla vaikka jollekin sinkkuystävälle kylään, niin otetaan omat lakanat (ja peitot, tyynyt ja patjakin tarvittaessa), samoin silloin, jos meitä on isompi joukko vaikka mun vanhemmilla (kaikki mun sisarukset perheineen on jo 13 henkeä, ihan sitä määrää vierastyynyjä ja -peittoja ei kyllä mun äidiltäkään taida löytyä). Mutta tosiaan vaan siinä tapauksessa, jos arvellaan, että kyläpaikassa ei ole riittävästi petivaatteita meidän laumalle.

  Ei myöskään oleteta, että meille tulevilla vierailla on omia petivaatteita tai pyyhkeitä mukana. Joskus jollain kaverilla on, yleensä ei. Meiltä on toistaiseksi löytynyt ihan riittävä määrä.

  Mutta oikeasti ympäristön näkökulmasta omien lakanoiden kuljettaminen olisi varmaan ihan viisasta. Niillä voisi sitten nukkua monta reissua. Meillä ainakin tulee laitettua vieraslakanat ja -pyyhkeet yhden kerran jälkeen pesuun, ellei tiedetä, että samat vieraat on tulossa lähiaikoina uudestaan kylään. Omien lakanoiden kuljettaminen säästäisi pesukustannuksissa, ympäristöä, ja lakanatkin kuluisivat vähemmän.

  Ja niin, mun juuret on levällään pitkin Suomea, mutta enemmän kuitenkin idässä kuin lännessä.

 6. Kursailu on ihan järkyttävää. Onneksi ei tarvi meidän piireissä moista harrastaa.

  No, poikkeus. Kaverit tuli neljäksi päiväksi meille hoitamaan kissaa kun olin matkoilla. Olin tietysti varannut niille vinkkua ja ruokaa ja laittanut petivaatteet esille jne. Ne ei olleet käyttäneet muuta kuin vessapaperia. KAIKKI muu niillä oli mukana aina täkkejä ja tyynyjä myöten. Ei olleet syöneet mitään varaamastani. Viinipullon sentään olivat tajunneet ottaa mukaansa.

  Olin ihan järkyttynyt vaik ne oli varoittaneet tästä. En todellaakan uskonut että ne eivät söisi eikä joisi mitään. Toisaalta, miksi ei tuoda omaan vessapaperia jos kaikki muukin roudataan mukana? :-/ Höh.

  • Hah! Ketään sen tarkemmin henkilöimättä voin kertoa eräästä kissavahdista joka järjesti bileet lupaa kysymättä (ja itse asiassa jälkikäteen asiaa kissan omistajille pahoittelematta tai edes mainitsematta). Jumalattoman törkeää. Mutta meitä on moneen junaan ja osa jää vielä asemallekin…

   Kissavahti oli Länsi-Suomesta ja sattumoisin tiedän että hänellä on pitemmällä kyläilyreissulla ollut mukana kaikkea vessapaperista lähtien 😉

 7. Äidin puolen suku on kotoisin Karjalasta, mutta samantyyppistä käytöstä löytyy heistäkin. Eräänä kauniina päivänä kesämökillämme seurueen naiset rupesivat ruuan jälkeen riitelemään siitä, kuka tiskaa astiat. Aiheena ei suinkaan ollut se, kuka tiskit joutuu hoitamaan vaan se, kuka sen saa tehdä ettei muiden tarvitse vaivautua.

  ”Anna minä hoidan ne.” ”Ei kun anna minä hoidan.” ”No ei sun nyt tarvii kyllä minä nämä tiskit tästä…”

  Vannoin jo silloin että kun itse olen aikuinen, en sano yhtään poikkipuolista sanaa, jos joku tarjoutuu tiskaamaan, ja niin olen tehnytkin. Viime kesänä teki tosin tiukkaa kun mummoni tarjoutui tiskaamaan minun likaamani astiat ja äiti katsoi vieressä pahalla silmällä. Sanoin silti että tiskaa vaan, ja hipsin onnellisena laiturille 🙂

 8. Jos nyt lähtisin kyläilemään olisi matkassa oma silkkinen makuupussi – ei paina juuri mitään eikä vie tilaa laukussa. Ja varmaan pyyhe, en muista sellaista lainanneeni toisten kotoa (ehkä en vain muista?). Toki mitä pitemmäksi aikaa ja mitä läheisemmälle ihmiselle menisin kyläilemään saattaisin jättää silkkipussinkin kotiin mutta yhtä yötä varten tuntuisi kyllä todella haaskaukselta pesetyttää jollain lakanat – mutta en ainakaan itse haluaisi nukkua jonkun toisen jo käyttämissä likaisissa.

  Toisaalta esim. kaikissa paikoissa (kuten mökeillä) ei ole pesukonetta ja olisi hieman kohtuutonta odottaa isäntäväen säätävän koko porukan petivaatteet ja muut (toki tilanteesta ja vieraiden määrästä, viipymisen kestosta ja vierailutiheydestä ym. riippuen). Muistan itse kun lapsena käytiin toisessa mummulassa ja mukana oli matkalakanat (niissä oli ihan oma matkaan kuuluva fiiliksensä) ja nyt kun asiaa mietin, ei siellä varmaankaan ollut omaa pesukonetta vaan pyykit vietiin luultavasti samassa pihapiirissä asuvien lasten koneeseen.

  Ymmärrän että isäntäväkeä voidaan pitää kohteliaana jos he tarjoavat lakanoita, mutta minusta vieraan on kohteliasta viedä omat mukanaan =) Loppujen lopuksi kysehän on toisten huomioimisesta, puolin ja toisin. Yletön kursailu on toki ärsyttävää mutta se on ihan eri asia.

  (Lakanoissa on muuten se mahdollinen ongelma että hajusteettomaan pyykkiin tottuneena saattaisi olla ikävä nukkua lakanoissa joissa on vahva huuhteluaineen tuoksu.)

  Tietysti jos miettii että jollain on säilössä peittoja ja tyynyjäkin vieraita varten eivät ne lakanat siinä enää niin paljoa tunnu. Katson asiaa sellaisen ihmisen vinkkelistä jonka kotiin sopii yksi yövieras kerrallaan (sohvalle). Peitto liikenee mutta tyynyä ei (tai no, tällä hetkellä liikenisi mutta aiempien yövieraiden aikana ei) – sohva on tosin valittu tyynymäisillä käsinojilla päivänokosia ja yövieraita silmällä pitäen =)

  Asiaa kenties hieman sivuten, meillä kun on sauna ja monilla kavereilla ei ollaan sanottu että jos tulee saunomaan ottaa mukaan oman pyyhkeen. Meillä ei ole varastoa vieraspyyhkeitä (yksi löytyy) enkä niitä alkaisi kaapissa säilömäänkään. Ja jälleen, mitä haaskausta pestä pino pyyhkeitä yhden ainoan käytön jälkeen. Ehkä jos ne olisivat jotain pienehköjä ja ohuita huituloita, mutta ihan tavalliset kylpypyyhkeet ovat asia erikseen. Jos saunailtoja järjestettäisiin säännöllisesti ja usein niin sitten asia olisi varmaan eri.

 9. Meillä on iso perhe, joten en mitenkään näe kohtuullisena, että sen lisäksi, että joku passaa meitä, hän vielä joutuisi pesemään tolkuttoman pyykin meidän jälkeemme. Yökylään mennessämme ilmoitamme aina, että voimme osallistua ruokakuluihin. Jos isäntäväki kursailee, tuomme yleensä leipää, juustoa, maitoa ynnä muuta. En ole ikinä ajatellut, että asiassa olisi mitään muuta kuin käytännöllisyyttä mukana. Mutta siis, Länsi-Suomesta ollaan, ja tarkemmin vielä Etelä-Pohjanmaalta, jossa kaikissa asioissa pitää pärjätä itte ;-).

 10. Mielestäni on tuhlausta velvoittaa isäntäväki pyykkäämään käytetyt lakanat parin yön nukkumisen jälkeen (tai ainakin todela toivon että he pyykkäävät, etten kenenkään edellisen vieraan yöhiessä nuku). Omat lakanat voi ottaa reissun jälkeen vielä kotona käyttöön. Sama pyyhkeissä.
  Aamiaistarvikkeita viedään mukana vähän isäntäväestä riippuen, jos kyse on esim yksin asuvasta niin emme edellytä että hän täyttäisi jääkaappiaan parin vieraan tähden, sen sijaan perheelliselle mennessä voi odottaakin että ruokaa piisäisi muutenkin. Jotain kahvin kanssa kuitenkin aina viedään tuliaisina!!

  Tampereelta olen kotoisin, mennee siis Länsi-Suomen puolelle 😉

 11. Tämä hämäläinen pakkaa parhaassa tapauksessa mukaan paitsi lakanat myös peitot ja tyynyt: on sitten helppoa kellahtaa sohvalle tai siskonpetiin ilman suuria iltaoperaatioita. Aamulla täkit takaisin Ikean kassiin ja auton tronkkiin – sänky pedattu!

 12. Siinähän ei olekaan mitään järkeä että kuskaa omat lakanat ja pyyhkeet mukana. Mutta kun ne pitää viedä ettei ole vaivaksi 😀

  Meillä tämä näkyy hyvin. Minä olen sukuineni pohjanmaalta, mies sukuineen itäisestä suomesta ja olen onnistununt tartuttamaan mieheenikin tämän lakanoiden kuskauksen 😀
  Tiedän, että kyläilypaikassa on petivaatteita ja pyyhkeitä meillekin asti ja en todellakaan itse odota, kun meille tullaan yökylään, että vierailla on lakanat mukana. Mutta kun en halua että kyläilystämme on vaivaa enää enempää. Sitä on vaikea selittää järjellisesti, se vain on tuolla länsisuomalaisen selkärangassa 🙂

  Nauran myös sisäänpäin kun jommankumman vanhemmat tulevat kylään, omillani on aina kaikki tarpeellinen mukana, miehen vanhemmat tuovat vain henkilökohtaiset tavaransa. Kerran äiti näki, että jouduin hakemaan tyynyt vintiltä ja ilmeisesti totesi, että liikaa vaivaa ja on siitä lähtien kuskannut omat tyynytkin mukana 😀

 13. Päivitysilmoitus: Onko vieraista vaivaa? | Jennin Arkijärki

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)