Kaupan merkit, laatua vai ei?

Välillä ostopäätöstä tehdessä on todella vaikea arvioida, millainen jonkin vaatteen laatu tulee olemaan. Tämä tuli mieleen kun vertailin kaksia sisähousuja, jotka olin ostanut lapselle joskus viime keväänä. Molemmat olivat puuvillaista ”college”kangasta. Toiset ostin Seppälästä, toiset Sokoksesta. Sokoksen housut ovat kaupan omaa House-mallistoa. En enää yhtään muista mitä nuo maksoivat, mutta eivät kovin paljon. Molempia on pidetty ja pesty yhtä paljon ja samoissa olosuhteissa.

On hämmästyttävää, miten suuri ero vaatteiden kunnossa on nyt. Seppälän housut ovat kuluneet aivan nyppyisiksi, ja ne ovat muutenkin varsin nuhjuisen näköiset. Sokoksen housuista on pudonnut yksi koristetimantti, muuten ne ovat edelleen aivan priimat. Sokoksen housut menevät sujuvasti siihen saakka, kunnes lapsi kasvaa niistä ulos. Seppälän housut on jo hyvän aikaa sitten siirretty ns. rönttövaatteeksi.

Minua yllättää tässä se, että olisin etukäteen arvioinut, ettei kaupan oma merkki ole kovin laadukas, etenkin kun housut taisivat vielä olla jostain alekorista. Seppälästä en ole varmaan lähes 20 vuoteen ostanut itselleni mitään, mutta mielikuva oli edullisista mutta kohtuullisen laadukkaista vaatteista. Molemmat käsitykset osoittautuivat vääriksi.

Kaupan omat merkit ovat vaikeita arvioida, koska kokemukseni mukaan niiden laatu heittelee kovasti. Esimerkiksi Stockalla on paljon omia merkkejä, joita liike myös markkinoi ahkerasti. Olen joskus saanut laadukasta, joskus keskilaatuista ja ainakin kerran eräs vaate jäi ostamatta, koska todellisuus oli niin kaukana mainoskuvasta. Mitä vaan voi siis saada, ainakaan minulla ei ole oikein käsitystä siitä, mitkä merkit ovat yleisesti ottaen hyviä ja mitä kannattaa kiertää kaukaa.

Mitä mieltä olette kaupan omista merkeistä? Onko tiedossa jotain merkkejä, joissa olisi säännönmukaisesti hyvä hinta-laatu -suhde? Kaikki kokemukset kiinnostavat, tervetuloa kommentoimaan.

5 vastausta artikkeliin ”Kaupan merkit, laatua vai ei?

 1. Jonkun verran vauvan ja isompienkin lasten House-merkkisiä vaatteita olen ostanut. Mun kokemuksen mukaan niissä on hyvä hinta-laatu -suhde. Kestävät siis tosi hyvin siihen nähden, että ovat edullisia. Samoin kyllä myös S-ryhmän Ciraf-merkki.

  K-ryhmän Napero-merkki (vai naperot? en nyt muista) taas on jokseenkin aina ollut iso pettymys, ei laadun vaan mitoituksen suhteen. Ne sopii ehkä keskimääräistä pyöreämmille lapsille, koska ainakin meidän lapsilla on kaikilla jäänyt Napero-vaatteet täysin käyttämättä, ne on niin leveitä. Meillä esikoinen oli vauvana aika pallero, toiset kaksi ovat kyllä olleet hoikahkoja. Mutta tosiaan esikoinen sai aikanaan muutaman Napero-merkkisen vaatteen (sekä vauvanvaatteita että isompia), ja ne oli niin älyttömän leveitä, että jäivät täysin käyttämättä. Varsinaisesta laadusta en siis osaa sanoa.

  Lindexin vaatteita meillä on paljon, varsinkin ne osta 3 maksa 2 -vaatteet tulee edulliseksi, ja on mukavia päällä, hyviä mitoitukseltaan ja kestäviä. Sellaisia kivoja perusvaatteita.

  • Minulle lastenvaatteissa tärkeintä on mukavuus ja kestävyys sekä ulkonäkö, merkillä ei ole väliä. Tosin H&M:n tuotteita pyrin välttämään muista syistä, vaikka en ole senkään suhteen mikään absolutisti. En ostohetkellä tiennyt että House on Sokoksen oma merkki. Mutta koska laatu oli niin hyvä, todennäköisesti tulen ostamaan niitä jatkossakin. Seppälä sen sijaan saa jäädä. Naperoa ei ole tullut vastaan, mutta hyvä tietää tuo mitoitus.

 2. Ei liity vaatteisiin, vaan ruokaan. K-ketjun Pirkka on ollut aina hyvä, vaikka monella on siitä väärä mielikuva. Toisin kuin muissa kauppojen omissa ruokamerkeissä, Pirkassa on kyse aina tavallista paremmasta. Ne on kuulemma usein kalliimpien brändien tuotteita eri pakkauksessa.

  Vaatteissa on isoja eroja samankin ketjun tuotteissa. H&M toinen collari kesti vuosia ja toinen nyppääntyi ennen ekaa pesua.

  Joskus käynyt niinkin, että kallis merkkivaate onkin ollut laadullisesti täysi pettymys ja kyllä harmitti. Nykyään on vaikea löytää neuleista muuta kuin akryyliä, joka pitäisi kieltää kokonaan. Kestää viikon. Tuntuu että vaatevalmistajat eivät tarjoa muuta, koska saavat halvasta akryylistä parhaan katteen.

  Kuka tietää millaisesta materiaalista tehty neule kestäisi siistinä? Minulla nyppääntyy kaikki…

  • Olen vähitellen siirtymässä kashmiriin neuleissa. Koska se on kallista, villapaitojen uusimisvauhti on noin yksi vuodessa, mutta väliäkö tuolla. Kashmir nyppyyntyy myös, mutta siitä voi kammata nypyt pois, ja sitten vaate on taas kuin uusi. Olen Rinnalta nyt oppinyt, että mitään akryyliä sisältävää ei kannata ostaa, koska se nyppyyntyy väistämättä.

   • Kiitos, näinpä taitaa tosiaan olla. Mulla on kashmirista pitkä talvitakki ja se on ollut käytössä jo öpaut 20 vuotta. Se on tosiaan pysynyt hyvänä. Hihansuut on nyt kuluneet, mutta ajattelin tuunata sitä pitsi- tai karvamanseteilla ja taas mennään. Takki oli silloin aika kallis, mutta pilkkahintainen jos ajattelee hintaa per 20 vuotta…

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)