Viikon vinkit 45/2013: likaista pyykkiä ja ammattiraivaajan ohjeita

Pesetkö vaatteesi likaiseksi? Tässä artikkelissa väitetään, että niinkin voi käydä. Yhtenä syynä on uudet pesukoneet, jotka käyttävät entistä vähemmän vettä ja matalampia lämpötiloja. (MTV3) Tämä pyykinpesuaihe on ollut niin paljon uutisissa viime aikoina, että tästä voisi tehdä oikeastaan ihan oman postauksenkin.

Mitkä ovat ammattijärjestäjän työkalut? Onko ammattijärjestäjä siivoaja? Milloin on aihetta kutsua järjestäjä paikalle? YLE kertoo ammattijärjestäjän työstä ja kodista melko jutustelevaan tyyliin.

Iltasanomien jutussa ammattiraivaaja antaa vinkkejä kodin tavarakaaoksen kesyttämiseksi. Ohjeet ovat varsin käytännönläheisiä, mutta jälleen kerran käy ilmi, mistä roinanhallinnassa on lopulta kyse: päätöksenteosta. Pitää osata sanoa ei. Jutussa ei siis ole mitään mullistavaa uutta tietoa, mutta ihan hyviä muistutuksia muuten.

4 vastausta artikkeliin ”Viikon vinkit 45/2013: likaista pyykkiä ja ammattiraivaajan ohjeita

 1. Pesuasiassa vikaa on myös vaatevalmistajissa: kun energiansäästön nimissä vaatteisiin merkitään naurettavan alhainen pesulämpötila, esim puuvillavaatteisiin 40 tai jopa 30 astetta! Sitten saa arvailla, onko vaatteessa jokin viimeistely, joka ehdottomasti vaatii haaleassa vedessä pesua (ja miksi sellainen on valittu vaatteeseen, jos näin on) vai sopisiko kuitenkin 60 asteen pesu. Grr!

  • Tästä samaa mieltä. Aiemmassa keskustelussa kävi ilmi, että välillä tehtaat räiskivät noita merkkejä aika fiilispohjalta, joten ei auta kuin jatkaa arvailua.

 2. Vanhan toistoa, mutta:

  – jauhemaisen pesuaineen voi valita myös siten, että siinä ei ole zeoliittiä. Zeoliitti on saven kaltainen neutraali kiviaines, jota ei ole kaikissa pesuaineissa. Ihan yleisten kauppaketjujen (ne kaksi ja Lidl) halpapesuaineissa on tuotteita, joissa ei ole zeoliittiä. Meidän perheessä ei ole ollut ongelmia viimeiseen viiteen vuoteen valita jauhemaista pesuainetta, jossa ei ole zeoliittia, toki asia pitää aina tsekata. Samoin kuin hajusteettomuus.

  – toi kova vesi tai pehmeä vesi, niin nyt ei jaksa. Perustelu oli käsittääkseni täysin väärä.

  – pyykinpesussa totean vain, että verrattuna esim. Portugaliin, niin Suomessa ei ole pulaa kylmästä huuhteluvedestä – ja Helsingissä sitä juoksutetaan koko ajan mereen koska tavoiteaika puhdistuslaitokselta kuluttajalle on kaksi vuorokautta – täällä vedenkulutus on liian vähäistä putkistojen lukumäärään nähden joten ei ole ekologista säästää vettä pyykin huuhtelussa kylmällä vedellä. Tämä siis ainakin Helsingissä.

  – myös tuo Etelä-Euroopan vesipula on pilannut astianpesukoneiden luokitukset. Nykyisin parhaat luokitukset saavat tiskikoneet, jotka jättävät edellisen tiskin viimeiset huuhteluvedet varastoon odottamaan seuraavaa tiskiä. Yök. EU-luokitus ei ole tajunnut, että täällä Suomessa _ei ole_ pulaa kylmästä vedestä.

  • Hyviä pointteja. Kertauksen vuoksi voidaan todeta, että Suomessa on pehmeä vesi suurimmassa osassa maata.
   Zeoliitti: olisin yhtenä päivänä ostanut Pirkan hajusteetonta pesuainetta, mutta en ostanut koska siinä oli zeoliitteja, ja ne tukkii koneen. Kannattaa tarkistaa sisällysluettelo aina.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)