Tyhjän tilan hämäys

Oletteko huomanneet, että tavaran raivaamiseen ja organisointiin keskittyvissä kirjoissa olevat kuvat ovat usein todella epärealistisia? Eivät ne vastaa todellisuutta.

Näissä kirjoissa ja myös aihetta käsittelevissä lehtijutuissa on sama ongelma, kuin laihdutusta ja kiinteytymistä käsittelevissä jutuissa. Niissä on mallina ihminen, joka ei suinkaan ole toteuttanut kuvailtua kolmen kuukauden ohjelmaa, ja sitten yks kaks alkanut näyttää fitness-mallilta. Niissä on mallina ihminen, jonka ammattina on näyttää hoikalta ja kiinteältä, ja hän on käyttänyt lopputuloksen saavuttamiseksi aikaa yleensä jo vuosia. Lukija ei välttämättä tule sitä ajatelleeksi ja saattaa kuvitella, että hänkin alkaa muistuttaa kuvan mallia, kun vain noudattaa lehden tai kirjan ohjeita. Tämä sama harha koskee niitä juttuja, joissa annetaan vinkkejä tavaroiden raivaamiseksi ja kuvituksena on minimalistinen koti. Jos on vuosikausia haalinut tavaraa, ei koti muutu avaraksi selkeyden tyyssijaksi yhdessä yössä.

Minusta on vähän arveluttavaa esittää sellaista kuvaa, että normaalissa kaapissa vaatteet roikkuvat niin väljästi, että tuuli pääsee niitä heiluttelemaan. Jos olet minimalisti, tämä ehkä on mahdollista. Me muut laitamme kaappeihimme niin paljon tavaraa kuin niihin mahtuu. Tämä aihe tuli mieleen kun selasin yhtä amerikkalaista organisointiopasta. Siinä oli piirroskuvin havainnollistettu, miten kaapit ja komerot kannattaisi järjestää. Kaikki näytti suorastaan seesteiseltä. Vaatteet roikkuivat väljästi, hyllyn päällä oli yksi käsilaukku. Kaunista, vaan ei uskottavaa. En tiedä ketään, jonka vaatekaapissa roikkuisi neljä vaatetta.   Tuollainen on lukijan huijaamista.

Pätevän organisoinnin ja raivaamisen ydin on siinä, miten sopiva määrä tavaraa asetellaan käytettävissä oleviin säilytystiloihin. Säilyttää voi tietysti tyhjääkin, mutta minusta on älytöntä pitää kaappia tahallaan puolityhjänä, kun jokaisesta asuinneliöstä joutuu kuitenkin maksamaan. Jos koko kaikkea säilytystilaa ei tarvita, olisi fiksumpaa vaihtaa kaappi pienempään ja ottaa ylijäänyt tila muuhun käyttöön. Olen yhtä mieltä siitä, että komeroita ei kannata tunkea niin täyteen, ettei niistä saa enää ulos mitään purkamatta ensin puolia pois, mutta kohtuus kaikessa. Katsokaa huviksenne seuraavan kerran, onko lehtien ja kirjojen kuvitus realistinen vai ei. Totuudenmukaisempia ovat ammattiraivaajien ennen ja jälkeen -kuvat.

4 vastausta artikkeliin ”Tyhjän tilan hämäys

 1. hahhaaa, on niin totta! Juuri ne vaatetankokuvat, joissa on kolme vaatetta ja korkokengät rekin vieressä… täysin fantastista! Ja usein ne on vielä ripustettu ohuihin rautalankaisiin pesulahenkareihin, koska ne näyttää valokuvassa hirmu hyvältä, mutta todellisuudessa pilaavat muun paitsi ehkä aivan kevyet vaatteet.

  • Nyt haluaisin tietää, miten ne pilaavat vaatteet? Esimerkiksi kauluspaidat, mitä niille voi tapahtua? Kun joka paikassa noita haukutaan enkä ole kuitenkaan huomannut mitään. Käytän niitä myös sellaisten hameiden ripustamiseen, joissa on ripustuslenkit. Toimii ihan hyvin. Painavat mekot, neuleet yms laitan tietysti leveille vaatepuille.

   • Ehkä ne sitten sopii kauluspaidoille, mene tiedä, kun minulla ei niitä ole. Kevyille hameille ripustuslenkeistä ripustettuina sopivat tietty myös, mutta jotain painavamateriaalista hametta en itse viitsisi ripustaa rautalankahenkariin. Joko vääntyy hameen vyötärönauha tai sitten henkari. Muihin vaatteisin painautuu henkarijäljet ja venähtää pidemmän ajan kuluessa pois muodostaan.

 2. Ääripäiden väliin mahtuu paljon eri sävyjä. On kirjojen kuvaamia täysin minimalistisia toimivia vaatekaappeja ja on hieman runsaampia myöskin toimivia vaatekaappeja. Suurella osalla homma ei toimi ja senhän vuoksi tästä omakohtaisesta ongelmasta on mukava kirjoittaa. Realistisempi tavoite toki edesauttaa onnistumista, mutta haavekuvien kannattaakin olla korkealentoisia. Pidän näistä esteettisen kauniista kuvista ja ohjeista innoittajina.

  Luin juuri jenkkisivustoa, jossa käskettiin vaihtelunhaluisten heittää koko vaatekaapin sisältö pois ja ostaa uutta yhteensopivaa kausittain. Toss away on aivan kamalaa luettavaa, mutta ratkaisee himoshoppaajien ongelman tavaran kertymisen kanssa.

  Minä käytän topeille ja paidolle kapeita henkareita ja jakuille ja takeille parempia. Tankotilaan mahtuu näin enemmän. Rautalankahenkareita ei meiltä löydy.

  Minä olen vähentänyt säilytyskalusteita tavaroita vähentäessä, joten tyhjiä kaappeja ei vieläkään löydy. Ehkä jouluun tai juhannukseen mennessä on vielä kaksi lipastoa poistunut taloudestamme vähentämisen edetessä.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)