Muodonmuutos käytännössä (sisältää kuvia)

Nyt alkaa muodonmuutosprojektissa sellainen vaihe, että uutta tyyliä pitäisi ruveta todenteolla toteuttamaan. Sally neuvoo suunnittelemaan 2-3 viikon asut kenkiä ja asusteita myöten käyttäen vain niitä vaatteita, joita kaapissa jo on. Shoppailu on kielletty. Kehotus on kuvata kaikki asut, ja vielä kirjoittaa päivän päätteeksi fiilikset siitä, miten asukokonaisuus toimi. Tämä kaikki kuulostaa jälleen hiukan raskaalta toteuttaa, joten olen päättänyt noudattaa ohjeita mutta vähän muokattuina

Testijakso alkaa huomenna ja päättyy 30.9. Sen säännöt ovat:

 1. En osta tuona aikana yhtään uutta vaatetta.
 2. Valitsen kolme sellaista vaatetta, joita en ole juurikaan käyttänyt. Keksin ainakin kolme eri tapaa käyttää kutakin vaatetta. Pidän noista yhdeksästä kokonaisuudesta ainakin viittä testijakson aikana.
 3. Suunnittelen noiden lisäksi muutaman muun asukokonaisuuden, jotka saavat koostua ns. lemppareista.
 4. Otan joka päivä valokuvan, mutta en lupaa kirjoittaa mitään.
 5. Hiekkalaatikolle saa edelleen vaihtaa farkut, jos on hamepäivä.

Oletan, että teitä kiinnostaa mitkä ovat ne kolme vaatetta, joille aion keksiä uutta käyttöä?

WP_000967

Ensimmäinen on ohut, läpikuultava puuvillainen yläosa. Se on tuollainen liehuva, väljä toppi, jossa on minulle aika radikaali väriyhdistelmä. Värit toistuvat kuvassa jokseenkin aitoina. Leikkaus on sellainen, että toppi on identtinen etu- ja takapuolelta. Tätä olen pitänyt lähinnä kesäisin, mutta haluan haastaa itseni miettimään, miten tätä voisi pitää myös viileämmällä säällä. Kuvassa se on vähän ryppyinen.  Helma jää aika ylös, noin navan korkeudelle.

WP_000965-1

Toinen on tummansininen paksua, jäykkää puuvillaa oleva hame. Siinä on leveät laskokset ja päälle puettuna tässä on vahva 50-luvun fiilis. Sivuissa on taskut ja hame on vuoritettu. Tässä kuvassa hame vaikuttaa hiukan muodottamalta, mutta todellisuudessa se on hyvin ryhdikäs. Hame asettuu melko korkealle, ja helma ulottuu nipin napin polveen. Olen käyttänyt hametta läpi vuoden, mutta kankaan ja vuorin yhdistelmä tekee siitä niin paksun, ettei tätä helteillä tule laitettua päälle.

WP_000962

 

Viimeisenä on A-linjainen huopakangashame. Tämäkin on vuoritettu, mutta ilman taskuja. Hame asettuu vyötäröllä matalammalle kuin edellinen, ja helma ulottuu juuri polven alapuolelle. Kangas on aika paksua, minusta tämä on selvästi syys- ja talvihame, en voi kuvitella pitäväni huopaa kesällä. Pidän hameesta kovasti, mutta jostain syystä se on jäänyt todella vähälle käytölle. Viime talvena taisin käyttää sitä kerran, jos muistan oikein.

Näille vaatteille on yhteistä se, että ne kaikki ovat useamman vuoden vanhoja. Pidän niistä kaikista yksittäin, ne ovat sekä väreiltään että malleiltaan minulle sopivia. Siitä huolimatta kaikki ovat jääneet turhan vähälle käytölle. Nyt olen siis antanut itselleni tehtäväksi miettiä, miten näitä voisi hyödyntää arkipukeutumisessa, ja minkä kanssa niitä voisi yhdistellä. En lupaa lopputuloksista valokuvia, mutta jonkinlaista raporttia joka tapauksessa.

Löytyykö teidän kaapeista syrjään jääneitä vaatteita, joissa ei ole mitään vikaa?

14 vastausta artikkeliin ”Muodonmuutos käytännössä (sisältää kuvia)

 1. Saisinkohan minäkin intoa siistiä vaatekaappia edelleen? Ihme kyllä, oma karsimisoperaationi on tuonut vain lisää mahdollisuuksia. En oikeasti ihan ymmärrä tätä logiikkaa, mutta se toimii. Ja ihme kyllä minä, harmaa hiirulainen, olen saanut lyhyessä ajassa enemmän kehuja pukeutumisestani kuin yhteenlaskettuna koskaan aiemmin. Kiitos, Project 333 – Vain kivoimmat vaatteet kaapissa, niin tulee käytettyäkin niitä.

  • Tähtään myös juuri tuohon, ettei kaapissa ole kuin kivoja vaatteita. Siten niitä tulisi tasaisemmin käytettyäkin. Project 333 on mulle liian rajoittava, mutta vähän samaa henkeä tässä omassa projektissa on .

 2. Puuhaa kerrakseen, mutta varmasti hyödyllistä! Arvaukseni siitä, miksi viimeinen hame on jäänyt vähälle käytölle: se on erikoinen yhdistelmä reipasta, arkista materiaalia (huopa) ja herkkää juhlavaa koristelua. Eli periaatteessa sopii sekä arkeen että juhlaan, mikä on varmaan ollut suunnittelijan ajatus, mutta käytännössä voi myös käydä niin ettei oikein luontevasti sovi kumpaankaan. Odotan mielenkiiinnolla miten yhdistät sen muihin vaatteisiin! Todella kaunis hame siis, pidän itse juuri tuontyylisistä vaatteista.

  • Heh, mä arvasin että just sinä tykkäisit tuosta hameesta 🙂 🙂 Se on Laura Ashleylta ostettu, varmaan noin 2-3 vuotta sitten. Mulla oli sellainen kausi, että käytin hameita todella vähän muutenkin, joten se on yksi syy miksi tämä on jäänyt kaappiin. Sitten mulla tuli takkiongelma, helma oli sen pituinen että seä näkyi mielestäni tosi hölmösti takin alta. Pitäisi kokeilla miten se toimisi lyhyempien takkien kanssa. Ja sitten on ollut yläosaongelma – mitä tuon kanssa yhdistäisi? Väri on neutraali, joten melkein mikä vaan sopii, mutta siluettikysymys on ollut se ongelma. No, paneudun siihen nyt tarkemmin. Pidän hameesta edelleen kovasti, sekä mallista että helman kirjailusta, joka on kolmiulotteinen. Tässä yhdistyy juuri jotain sellaista mitä olen hakenut tässä uudessa tyylissä: periaatteessa neutraali ja klassinen vaate, jossa on kuitenkin joku juju. Nyt pitäisi enää oppia pitämään sitä päällä 🙂

 3. Nyt tulee suoraa tekstiä ja stereotypioita, en halua kuitenkaan loukata. Kuvista huomioni kiinnittyy yksittäisten vaatteiden sijaan kokonaisuuteen. Nuo syrjään jääneet vaatteet eivät voi kuulua samalle ihmiselle. Ensimmäinen voisi sopia muutoin mustaan pukeutuneelle kulttuuritädille, jolla on erikoiset silmälasit. Sininen hame on kovin preppy ja kolmannessa on 90-luvun maalaisromantiikkaa.

  Mielenkiintoista on nähdä saatko näitä itsesi näköiseksi. Harmaan hameen voi lyhentää ja kuvioinnista saa vaikka laukun, tyynyt ym. Minä heivaan nopeasti nykyään toimimattomat ja muuhun sopimattomat kierrätykseen. En siis jaksa enää toimimatonta.

  • Avarra mielesi ja hylkää stereotypiat – nuo voi helposti kuulua samalle ihmiselle! Ja näkisitpä kenkäkokoelmani, sen perusteella olen aivan sekapäinen 😀 Tässä havainnollistuu myös se, miksi Project 333 ei kohdallani toimisi. Pidän monenlaisista vaatteista, enkä halua rajoittaa itseäni siihen tilanteeseen, että jokainen vaate sopisi johdonmukaisesi kaikkien muiden vaatteiden kanssa. Se tekisi tyylistä liian monotonisen, ja sellaisesta juuri pyrin eroon, sillä siitä on kokemusta aivan tarpeeksi. Mutta repesin aivan täysin tolle kulttuuritädille! Musta tulee juuri sellainen vanhana! Suhaan kulttuuritapahtumasta toiseen hihat liehuen ja pidän päälläni aivan mitä lystään! Itseäänilmaisevat tädit ovat mahtavia.

   No, vakavasti puhuen nuo kaikki vaatteet ovat itseni näköisiä. Tykkään niistä kaikista sellaisina kuin ne ovat, ilman tarvetta muuttaa niitä mitenkään. Kysymys ei ole siitä että ne eivät toimisi, vaan siitä miten integroin ne osaksi käyttövaatevarastoa. En halua näyttää trendikkäältä tai muodikkaalta. Ei haittaa vaikka näyttäisin erilaiselta kuin muut. Olennaista on, että viihdyn itse vaatteissani. Yksi olennainen tavoite tässä muodonmuutosprojektissa on haastaa itseni katsomaan vanhoja vaatteitani uudella tavalla, käyttämään luovuutta pukeutumisessa ja kokeilemaan sellaisia juttuja, jotka eivät ole aiemmin tulleet mieleen. Sallyn blogi on toiminut hyvänä inspiraationa tässä. Häntä ei ainakaan voi syyttää luovuuden puutteesta.

   • Minustakin itseään ilmaisevat kulttuuritädit ovat mahtavia. Hyvillä mielinhän sitä katselee ihmisten viihtymistä omana itsenään. Kulttuuritädit ovat sitäpaitsi yhteiskuntaa ylläpitävä voima.

    Mielenkiinnolla seuraan tyylisi muuttumista ja näiden palasten palaamista aktiivikäyttöön. Minä olisin noiden palasten kanssa saamassa harmaita hiuksia, koska olisivat vain harvoin käytössä ja sellainenhan ei käy.

    Paitaa voisin käyttää kesällä mustan hameen päällä ja rannalla shortsien kanssa. Käyttökerrat jäisivät muutamaan kertaan vuodessa.

    Sininen hame olisi aika helppo minulle, jos ei levennä lantiota. Minä valitsen mielummin kesällä trikoohameen ja talvella housut.

    Harmaa hame luultavasti kutittaisi ja olisi liian kuuma. Romanttisia kirjailuita en kestäisi eli tämä jäisi minulla taatusti kaappiin.

    • Hyvä idea yhdistää sortsit tuohon paitaan, sitä en ole kokeillut. Sen sijaan harmaa hame on täysvuoritettu, joten se on sisäpuolelta polyesteriä eikä kutita ollenkaan. Saa nähdä miten näille käy.

   • Ensimmäinen vaate on selvästi huovuttavien kulttuuritätien tyylinen, mutta kaksi seuraavaa sopisivat aivan luontevasti samalle ihmiselle: minulle 😀 huopahameeseen minulla olisi jo valmiiksi passeli yläosakin, nimittäin Samujin tummanharmaa silkki-pellavaneule. Asukokonaisuuden teemana olisi harmaan eri sävyt. Harmaat sirot saappaat jalkaan ja hyvä olis. Toinen hame sopii mihin vaan, kun on yksivärinen ja selkeä.

    Mutta P333sta pitää sanoa, että ei siinäkään kaiken tarvitse käydä kaiken kanssa. Kunhan vaan kaikki käy *jonkun* kanssa, ja on tarpeellista ja käyttökelpoista. Saan omasta 33 vaatteen kokoelmastani esiin ainakin seuraavat tyylit/tunnelmat: superromanttinen, kotoisan reipas, värikäs retro, asiallinen vintagevirityksellä, neutraalin arkinen, juhlavan fiini. Kun vaan noin puolet vaatteista on neutraaleja, niin lopuilla voi vääntää tyyliä ja fiilistä aina haluamaansa suuntaan.

    • Hiukan alkaa naurattaa kun te kaikki niin yksimielisesti luokittelette ensimmäisen topin tätikategoriaan. Olisikohan tulkinta ollut erilainen, jos olisin heti alusta saakka kertonut, että se on ostettu Manhattanilta nuorisomuotiliikkeestä, jossa soi coolia musiikkia kovalla ja jossa vaeltelee itsestään tietoisia laihoja parikymppisiä. (en tosin ostohetkellä ollut enää kovin parikymppinen, mutta mitäpä tuosta) Toppi on merkiltään siis Armani Exchange 😀 Tädit olivat tuossa liikkeessä harvassa 😀 😀 Viimeksi olen yhdistänyt sen rock-henkisiin farkkuihin ja oransseihin korokepohjasandaaleihin.

     • Näen sen myös potentiaalisesti trooppisena rantabilevaatteena, värikäs drinksu toisessa kädessä ja pyllynpyöritysmusaa taustalla, mutta se vaatii trooppisen rannan 🙂
      Mutta haluan painottaa, että kulttuuritädit ovat mahtavia, ilman heitä suomessa ei luultavasti juuri olisikaan kulttuuria. He organisoivat, tekevät, tukevat ja kuluttavat kulttuuria monipuolisesti.

     • Kyllä, minulla on vakaa-aikomus ruveta kulttuuritädiksi vähän vanhempana. Henkisesti olen sitä jo ehdottomasti!

 4. Päivitysilmoitus: Epäonnistunut haaste | Jennin Arkijärki

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)