Joko riittää?

Mistä tietää, että kengät ovat tulleet tiensä päähän? Milloin voi heitää hyvällä omalla tunnolla roskiin? Tässä ovat eräät kengät:

WP_000986Ne on ostettu vuonna 2009 ja niitä on pidetty ahkerasti. Hyvälaatuiset jalkineet, jotka ovat nahkaa sekä sisä- että ulkopuolelta. Hyvät jalassa. Monikäyttöiset. Helpot potkaista jalkaan ulos lähtiessä. Edelleen riittävän siistit arkikäyttöön.  Mutta katsokaa pohjia:

 

 

 

WP_000987

Ne ovat kirjaimellisesti puhki. Kuminappulat ovat kuluneet osittain kokonaan pois. Niiden alla oleva nahka on myös kulunut puhki, niin että sisäpohja pilkistää. En usko että nämä pitäisivät vettä, mutta mokkapintaisina en niitä sateella laittaisi jalkaan muutenkaan. Käytössä nuo kuluneet pohjat eivät vielä toistaiseksi häiritse, mutta eipä tuo paljon askelta vaimenna. Näyttää tietysti kauhealta, mutta kengänpohjia ei yleensä juuri tarkastella, joten keskivertokohtaamisessa kukaan muu ei näe miten kamalassa kunnossa nämä ovat.

Kysymys kuuluu, mikä on näiden oikea paikka? Säästänkö vielä ensi kevääseen vai laitanko roskiin? Periaatteessa kengät ovat vielä käyttökelpoiset, mutta toisaalta niin rikki, että ne voisi varmaan jo heittääkin. Minulla ei tunnetusti ole kengistä pulaa, mutta juuri tällaisia ei ole toisia (tietenkään, koska useiden samanlaisten kenkien ostaminen on minusta älytöntä). Päältäpäin kohtuullisessa kunnossa, alapuolelta rikki. Mitä te tekisitte?

8 vastausta artikkeliin ”Joko riittää?

 1. Veisin suutarille näytille ja kysyisin, voiko ne vielä pelastaa. Suutarit ovat melkoisia ihmeidentekijöitä eli kannattaa kokeilla.

 2. Mä veisin myös ilman muuta suutarille näytille. Olen valmis maksamaan kenkien pelastamisesta hyvänkin summan, jos se säästää uusien etsimiseltä ja ostamiselta.

 3. Hyvä suutari.

  Mutta voi myös harkita jatkossa sitä, että kannattaisiko huollattaa autoa _ennen_ kuin se leikkaa kiinni – tai kenkiä silloin kun ne eivät vaadi _korjaamista_ vaan ihan vain pohjan vaihtoa?

  • Kiitos kaikille kommenteista, tämä on teille yhteinen vastaus. Kannatan itsekin suutaria, mutta epäilen, että noille pohjille ei voi enää tehdä juuri mitään. Rakenne on sellainen, että ensin on kumipohja, jossa on noita nappuloita. Sen päällä on nahkapohja, ja nappulat tulevat tavallaan nahasta läpi. Kengät pitäisi siis purkaa atomeiksi, ja sitten koota uudelleen, enkä ole varma onnistuisiko se silti. Tätä asiaa en ostovaiheessa tullut ollenkaan ajatelleeksi. Sitten mietin sitä, kuinka paljon kenkiin kannattaa investoida. Ne olivat ostohetkellä varsin halvat, joten jos suutarin hinnalla saisi uudet, annattaako kenkiä vielä tekohengittää?

   Onko jollain kokemusta noista nappulapohjista ja niiden korjauttamisesta?

   • Vie ihmeessä näytille suutarille. En usko, että pohjan purkaminen on kohtuuton vaiva – riippuu toki pohjan rakenteesta, muttaen usko että monikerosphja onvälttämättä sen hankalampi kuintavallinenkaan.
    Mielestäni kysymys siitä, mitä kenkä maksoi hankittaessa, on täysin toissijainen. Oleellista on, kuinka kalliiksi ja vaivalloiseksi tulee uusien tyyliin ja jalkoihin sopivien kenkien hankkiminen. Hyvää ja sopivaa ei ihan joka kaupasta käteen (tai jalkaan) osu.

 4. ”Mielestäni kysymys siitä, mitä kenkä maksoi hankittaessa, on täysin toissijainen.”

  ^ + 1 tälle

  • Taidan viedä suutarille, ja sitten katsotaan tilannetta uudelleen. Mielestäni nuo kengät eivät ole niin erityiset, että haluaisin maksaa niiden korjaamisesta kovin montaa kymppiä. Vastaavia saa kaupasta tilalle aika helposti. Enkä sitä paitsi mitenkään välttämättä tarvitse juuri tällaisia kenkiä.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)