Viikon vinkit 31/2013: kemikaaleja ja luovaa kierrätystä

Tämän viikon teemana kemikaalit ympäristössä, sekä lopussa mahtava uusiokäyttövinkki.

YLE uutisoi, että lelujen kemikaalisäädöksiä on kesäkuussa tiukennettu. Olennaiset asiat tulevat kuitenkin jutun lopussa: tarkimmin kannattaa vahtia sellaisia leluja, joita lapsi laittaa suuhun, sillä sylki liuottaa lelusta kemikaaleja. Kannattaa myös muistaa, että Tukes ei tarkista kaikkia Suomessa myytäviä leluja, vaan tekee lähinnä pistokokeita. Tämä oli ainakin minulle tärkeä tieto, jota en aiemmin ole tullut ajatelleeksi. Jos siis haluaa pelata varmanpäälle, muovilelut kannattaa jättää kauppaan.

Edelleen YLEn uutissivuilta löytyy juttu, jonka mukaan vain vähäinen osa kemikaalien vaikutuksista tunnetaan, puhumattakaan niiden yhteisvaikutuksista. Tästä ei tietenkään seuraa, että kaikilla kemikaaleilla olisi automaattisesti vaarallisia seurauksia. Mutta uskoisin, että mitä enemmän tämän tyyppistä uutisointia alkaa tulla, sitä enemmän luomu, luonnonkosmetiikka ja vastaavat tuotteet alkavat kiinnostaa. Eikä sekään välttämättä ole huono asia.

Loppukevennyksen aika: katsokaa, miten mahtava kasvihuonelyhty! Tämä jos mikä on luovaa tavaroiden uusiokäyttöä. Kuva löytyy Anja Nystenin Kemikaalikimara-blogista, joka muuten on täynnä erittäin pätevää tietoa kemikaaleista, alan asiantuntijan kirjoittamana. Voin suositella!

3 vastausta artikkeliin ”Viikon vinkit 31/2013: kemikaaleja ja luovaa kierrätystä

  1. Jenni, etsiskelin tietoa saippuan itse tekemisestä ja tulit mieleen. Oletko kokeillut?

    • En ole koskaan tehnyt saippuaa itse. Laitoin googleen ”itse tehty saippua”, ja osumia tuli runsaasti, joten siihen suuntaan sinuakin neuvoisin. Omia kokemuksia ei valitettavasti ole jaettavaksi!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)