Muodonmuutoksen ensimmäinen vaihe valmis

Olen saanut ensimmäisen vaiheen päätökseen. Olen raivannut kaikki kulahtaneet vaatekappaleet pois kaapeistani. (Nyt ne ovat kassissa odottamassa seuraavaa pysäkkiä, mutta edistystä tämäkin.) Paidat, neuleet, mekot, housut, farkut, topit, huivit ja vyöt on koluttu läpi. Ensisijainen poisheittoperuste oli vaatteen kunto. Tärkeintä oli päästä eroon  niistä vaatteista, jotka olivat rikki, menettäneet muotonsa tai kauhtuneet epämääräisiksi. Osa menee vielä kierrätyslaatikkoon, osan heitin suoraan roskikseen.

Toinen poistosyy oli väärä koko. Liian pieniä vaatteita karsin muutaman. Tunnustan etten tästä kategoriasta poistanut läheskään kaikkea. En siis noudattanut sääntöjä, mutta jos olisin poistanut kaikki housut, jotka eivät istu aivan täydellisesti, sinne olisi jäänyt farkkujen lisäksi yhdet ainoat pellavaiset kesähousut…. Arvelin sen olevan liian vähän, sillä en halua shoppailla ennen aikojaan. Sitä paitsi jos joku on kuunnellut Irti turhasta -podcastia, tietää että tarkoituksena on hieman kiinteytyä nykyisestä. Aavistuksen kiristävä housuvarasto kielii siitä, että tarvettakin on 🙂 Annoin siis housuilleni vielä mahdollisuuden, mutta päätin tehdä puolen vuoden päästä uuden arvion. Mikäli siinä vaiheessa kaapista löytyy runsaasti väärän koon takia käyttämättömiä housuja, ne saavat lähteä.

No juu. Joka tapauksessa karsinta on nyt riittävässä määrin suoritettu. Seuraavaksi Sally neuvoo tekemään täydellisen inventaarion niiden vaatteiden osalta, jotka on juuri karsinut. Toisin sanoen alusvaatteita ja sen sellaisia ei tarvitse listata, mutta kaikki muut pitää. Tämän aion tehdä hieman vaikeamman kautta, nimittäin ulkomuistista! Sille on hyvä perustelu. Raivatessani vastaan tuli muutamia vaatteita ja asusteita, joita en muistanut omistavani. Mutta haluan oikeasti tiedostaa kaikki vaatteet jotka omistan, joten nyt on oivallinen tilaisuus tarkistaa, miten hyvin muistan kaikki vaatteeni kaappiin katsomatta. Ensin siis listaan kaiken minkä muistan, ja sitten tarkistan mitä unohdin ja lisään ne listalle. Lopputuloksena pitäisi olla kattava listaus kaikista vaatteista, jotka omistan JA selkeä tietoisuus siitä, mitä kaapista löytyy.

Etukäteen arvelen, että kun inventaario on valmis, lienee melko vaikea perustella itselleni, miksi tarvitsisin lisää vaatteita. Karsinnan jälkeenkin valinnanvaraa riittää. Toisaalta ennen kuin shoppailu tulee Sallyn ohjeiden mukaan ajankohtaiseksi, edessä on vielä monta askelta. Raportoin lisää kun projekti etenee.

4 vastausta artikkeliin ”Muodonmuutoksen ensimmäinen vaihe valmis

  1. Mielenkiintoista seurata prosessiasi vaatteiden kanssa. Sallyn opeissa tuntuu olevan paljon samaa kuin itse kirjoitin kirjaani (samoihin neuvoihin törmääminen toisen – vieläpä ensin – keksimänä toisaalta harmittaa, toisaalta varmistaa, että ne ovat järkeviä).

    • Voin paljastaa, että inventaarion jälkeen alkaa varsinainen asujen suunnittelu! Uskon että on vähän tylsää huomata jonkun keksineen samat jutut aiemmin (tietämättä kirjastasi sen enempää, kiinnostaa kyllä!), mutta toisaalta vaatekaapin organisointi, kuten minkä tahansa tilan organisointi ei lopulta ole mitään rakettitiedettä. Suurin osa ihmisistä tekisi homman varmaan suurin piirtein samalla tavalla, sillä järkeviä vaihtoehtoja ei ole kauhean paljon. Olen huomannut tämän mm. lukiessani kotien raivaamista käsitteleviä kirjoja. Aika harvoin niissä tulee vastaan mitään niin mullistavaa, ettei siihen olisi törmännyt missään muualla. Mutta toisaalta, jos osaa sanoa tutun asian kiinnostavasti ja tuoreesti, niin se on aina etu!

  2. Itse olen havainnut erittäin hyödylliseksi inventoida paitsi kaappiin jäävät myös sieltä poistuvat vaatteet. Ainakin jos poistuvissa on sellaisia vaatteita, jotka ovat jääneet vähälle käytölle tai joita et muutoin koe omaksesi tyylin suhteen. Kun listaa ylös tällaisista vaatteista ne syyt, miksi vaatteesta ei pidä (liian suuri tai pieni kaula-aukko, helman pituus, liian löysä tai kireä malli, sopimaton väri tai materiaali…) oppii omasta tyylistään jopa enemmän kuin suosikkivaatteitaan tarkastelemalla. Itse olen muodostanut joistain vaateryhmistä (esim. mekot, neuleet, hameet) havaintojeni pohjalta listan ominaisuuksista, joita kyseiseltä vaatekappaleelta haluan ja en halua. Ostoksilla tällainen lista on ihan huippu, kun voi katsoa täsmääväätkö kaikki kohdat harkitsemaani vaatekappaleeseen. Jos yksikin kohta on pielessä, jätän vaatteen kauppaan.

    • Hyvä vinkki. Tätä tein siinä vaiheessa, kun vastasin niihin Sallyn asettamiin kysymyksiin. HUomasin, että mm. materiaali on minulle tosi tärkeä yksityiskohta, samoin tietyt asiat leikkauksessa ja värissä. Merkillä ei oikeastaan ole mitään väliä, laadulla sitäkin enemmän (vaikka nämä kyllä usein korreloi keskenään). Mutta olet oikeassa, että omista virheostoksista kannattaa ottaa opikseen.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)