Viikon vinkit 29/2013: Pyykkiä, kierrätystä ja tiskiharjan viimeinen tehtävä

Kommenteissa vinkattiinkin jo tästä jutusta, jonka itsekin olin pannut merkille: YLEn mukaan suomalaisilla on tapana pestä pyykkiään ihan liikaa. Artikkelissa oli monia mielenkiintoisia seikkoja. Ilmeisesti ihmiset eivät enää osaa lajitella pyykkiä, mitä kyllä hieman ihmettelen. Kaikkihan tietävät, että vaaleat vaatteet vähintään menevät pilalle, jos niitä pestään tummien kanssa. Juttu myös tukee omia viime aikaisia pyykkikokeilujani. Pesulappuja läiskitään vaatteisiin tehtailla vähän fiilispohjalta, ja kuluttaja joutuu itse arvioimaan sopivan lämpötilan, jos haluaa olla varma että vaate puhdistuu muttei mene pilalle.

Suomalaiset kierrättävät entistä enemmän, ja entistä laadukkaampaa tavaraa. Tämä kertoo siitä, mistä itsellänikin on näppituntuma: tavaroita (etenkin vaatteita) ei enää kuluteta loppuun, vaan uutta hankitaan varsin huolettomasti. Eikä kirpputoreilla ole enää köyhyysleimaa. (MTV3)

Tiskiharjan viimeinen tehtävä on viemärin pesu. (MTV3)

6 vastausta artikkeliin ”Viikon vinkit 29/2013: Pyykkiä, kierrätystä ja tiskiharjan viimeinen tehtävä

 1. Yllätyin, että vaatteet voivat mennä pilalle liian alhaisesta lämpötilasta! Luulin, että pienemmät lämpötilat ovat hellävaraisempia ja näin ollen nimenomaan säästäisivät tekstiilejä. Hyvä, että harhaluuloni korjattiin.

  • Itseäni ärsytti se, että vaatteisiin laitetaan alhaisempi lämpötilasositus sen takia, että vaate kuluisi nopeammin ja näin saadaan kuluttaja taas sinne hyllyjen väliin etsimään uutta vaatetta…

   • Kyllä vain, tästäkin tulee sellainen olo, että meidät yritetän saada kuluttamaan enemmän ja enemmän.

  • Lämpötilojen kanssa säätäminen on kyllä välillä vähän arvailua. Mutta olen huomannut, että ongelmia tulee silloin kun itse materiaali kestäisi kuumemman lämpötilan mutta painatus tai koristelu ei kestä. Sitten on pakko mennä alemmalla lämpötilalla.

 2. Jostain joskus kuulin, että jos esim. raidallinen trikoopaita pestään liian alhaisessa lämmössä, leviää värit. Sen saa korjattua pesemällä se suosituslämmössä uudestaan. Irronneet värihiukkaset eivät tartu oikeassa lämmössä, mutta alhaisessa ne takertuvat takaisin paitaan ja sotkevat värit.

  • Tämä voi hyvin pitää paikkaansa, vaikka kuulinkin asiasta nyt ensimmäisen kerran. Voi myös kokeilla niitä liinoja, jotka keräävät itseensä ylimääräisen värin pyykin seassa. Olen kokeillut niitä, ja kummasti lähtee pyykistä väriä, vaikka olisi pesty miten monta kertaa.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)