Puoliksi pakattu, läpi vuoden

Tajusin vastikään, että tapani tyhjentä matkalaukut heti palattuani ja säilyttää ne tyhjinä ei välttämättä olekaan fiksuinta. Lueskelin unclutterer.com -sivustoa (joka on oikein mielenkiintoinen mikäli englanti sujuu), ja siellä neuvottiin säilyttämään matkalaukussa valikoima sellaisia tavaroita, jotka joka tapauksessa ottaisi mukaan. Tämä vinkki ei varmaan tule yllätyksenä kaikille lukijoille, mutta minä sain ahaa-elämyksen.

Pakkaaminen on mielestäni aika stressaavaa. On koko joukko tavaroita, joita ilman en halua matkustaa lyhyttäkään matkaa, ja kaiken muistaminen vaatii keskittymistä ja jos jotain unohtuu niin sitten harmittaa. Asiaa yksinkertaistaisi kovasti, jos matkalaukussani olisi valmiina mm. hammasharja ja -tahna, deodorantti, käsidesiä jne. Samoin puhelimen laturi on asia, jonka unohtaminen aiheuttaa yleensä runsaasti stressiä, mutta varalaturi valmiina laukussa takaisi sen, että puhelin ei tilttaa väärällä hetkellä. Muita jatkuvasti laukussa asuvia tavaroita voisi olla esim. muutama tyhjä muovipussi (pyykkipussiksi yms.), särkylääkettä (ja laastareita yms.) ja mitä nyt kukakin pitää itselleen tärkeänä.

Olennaista tässä systeemissä on, että näitä tavaroita ei koskaan oteta pois laukusta, vaan niiden paikka on siellä ympäri vuoden. Tämä vaatisi tuplakappaleita muutamista tavaroista, mikä taas puolestaan on ainakin minimalismin ja monien tavaranraivaajien periaatteiden vastaista, mutta koska minun ohjenuorani on helppous, voisin hyvin kuvitella noudattavani tällaista systeemiä. Ahaa-elämykseni liittyi siihen, että matkalaukkuja ei olekaan tarkoitus säilyttää tyhjänä, vaan niissä on erittäin tarkoituksenmukaista pitää nimenomaan matkailuun liittyviä tavaroita.

Luulisin, että tästä systeemistä on paljon etua ainakin paljon reissaaville, hajamielisille tai kiireisille ihmisille. Oletteko te kaikki muut tajunneet tämän jo kauan sitten, ja olenko minä vain tällä kertaa jotenkin jälkijunassa?

11 vastausta artikkeliin ”Puoliksi pakattu, läpi vuoden

 1. Olen itse ajatellut siirtyä kuntosalikassin kanssa samaan periaatteeseen. Minulla on kuntosalia varten mm. suihkupussukka, jossa on kaksoiskappaleet pesunesteestä, kasvovoiteesta ym. Turhaan kai sitä kassia aina tyhjentää ihan kokonaan ja säilyttää tyhjänä seuraavaa salikertaa varten. Tässä on tosin hygienia otettava huomioon, sillä eihän mitään märkää pyyhettä voi jättää kassiin odottamaan, hih.

  Salikassin pakkaamiseen minulla on muuten tällainen niksi, joka toimisi matkalaukunkin kanssa: olen tehnyt A5-kokoisen kuvallisen listan asioista, jotka sinne kassiin pitää joka kerta pakata mukaan. Siinä on kuvina kengät, treenivaatteet, suihkupussukka, juomapullo, palautusjuoma, vaihtovaatteet, salikortti jne. Ei tarvitse pinnistellä muistia, kun tarkistaa vain sen kuvan perusteella, että kaikki tulee mukaan.

  Kannattaa harkita matkustelua varten vaikka sanallisen listan tekemistä. Eräs paljon matkustava ystäväni tekee niin, että vielä matkan jälkeen käy läpi listan ja merkitsee siihen tavarat, joita ei matkalla tarvinnutkaan ja jotka oli turhaan ottanut mukaan, ja tavarat, joita olisi tarvinnut mutta jotka eivät olleet mukana.

  • Kiitos kommentista, tässä oli paljon hyödyllistä! Nyt reissusta palattuani olen harkinnut tekeväni vastaavaa listaa, jossa olisi ne tavarat joita oikeasti tarvittiin. TÄtä listaa hyödyntämällä olisi ehkä mahdollista selvitä seuraavasta matkasta vähän vähemmillä tavaroilla.

   Tuo kuvallinen lista on muuten hauska idea, ensimmäinen kerta kun kuulen sellaisesta!

 2. Minulla on vuosia ollut (äitini mallia seuraten) matkoja varten kosmetiikkapussi, jossa on oleellisemmat tavarat. En ajattele tuplatavaroina, sillä en ikinä lähtisi matkaan esim täysikokoisen hiusharjan kanssa. Ja jos pienelle taskulampulle tulee kotona tarvetta niin ainakin tietää missä se on.

  Matkoilla usein käyttämääni reppuun olen yrittänyt muistaa jättää pieniä muovipusseja likapyykkiä varten.

  • Totta, matkatavarat ovat tosiaan yleensä pieniä versioita ”normaaleista”, joten siinä mielessä kyse ei ole kaksoiskappaleista. Muovipusseja otan aina mukaan, minulla on erityisiä ”space bageja” pyykkipusseina. Niistä saa puristettua ilmat pois, jolloin vaatteet menevät pieneen tilaan.

 3. Jaa, mä säilytän matkalaukussa muita sellaisia laukkuja, joita ei tule usein käytettyä. Täynnä on!

  • Tämä lienee hyvä idea, jos vain sitten muistaa että ne pienemmät laukut ovat isomman sisällä… Epäilen, että itse unohtaisin ja seurauksena olisi paniikinomaista etsimistä 🙂

 4. Minulla on Excel-taulukkoon tehty kestolista matkatavaroista tavaratyypeittäin ryhmiteltynä. Tulostan listan ennen matkaa, vedän paperiversiosta yli sellaiset tavarat tai tiedot, joita en tällä matkalla tarvitse, ja täydennän listaa tarpeen mukaan. Sellaisten tavaroiden kohdalle, joiden kuljetus lentokoneessa on sallittu vain käsimatkatavaroissa tai vain ruumassa, olen laittanut huomautuksen tästä. Tällä tekniikalla kaikki tarpeelliset tavarat tulevat mukaan eikä pakkaamisen pähkäilyä tarvitse aloittaa tyhjästä.

  • ihana lukea etten ole yksikseni tulostettavien taulukoideni kanssa! hih ja paljon terveisiä kotosuomeen! 🙂

  • Kuulostaa elegantilta ja organisoituneelta. Nostan hattua tällaiselle järjestelmällisyydelle! Toivottavasti minäkin pääsen tuohon pisteeseen vielä joskus.

  • Kiitos, tämä on mullakin linkkilistalla odottamassa julkaisua! Erittäin kiinnostava uutinen!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)