Viikon vinkit 22/2013: puhdasta unta ja pihakalusteita

Tällä kertaa tarjolla on rautaisannos unihygieniaa. Miten usein lakanat pitäisi vaihtaa? Iltasanomien mukaan kahden viikon välein. Juttu perustuu englanninkieliseen artikkeliin, joka on julkaistu Good Housekeeping -lehdessä. Itse olen pitänyt kahta viikkoa sopivana välinä, mutta mielestäni näissä asioissa kannattaa luottaa omaan nenään. Jos peti alkaa tuntua ummehtuneelta, vaihdan lakanat riippumatta siitä, kauanko edellisestä vaihdosta on aikaa.

Myös MTV3:sta löytyy ohjeita sängyn siivoukseen, ja siellä muistutetaan, että patjaa on hyvä imuroida, ja päiväpeittokin kerää pölyä. Tyynyjä on aiheellista pestä ainakin pari kertaa vuodessa – jälleen omat asitit kertovat, milloin alkaa olla aika. Lopuksi pikagooglaus tuotti osuman Yhteishyvä-lehden pitkään artikkeliin liinavaatteiden, peitteiden yms. hoidosta, jossa aihetta käsitellään erittäin kattavasti. Tämän tietopaketin jälkeen ei pitäisi hirveästi jäädä aukkoja sivistykseen 🙂

Makuuhuoneista pihamaalle: suomalaiset kuluttavat entistä enemmän rahaa pihakalusteisiin ja lasten pihaleluihin. Uutisen mukaan syy sille, miksi trampoliineja kaupataan lisää joka vuosi ja aina vaan on siinä, että ihmiset jättävät trampoliinit talveksi ulos, jolloin ne menevät pilalle. Sitten pitää keväällä ostaa jälleen uusi. Olenko ainoa, jonka mielestä tämä on kauheaa tuhlausta? (YLE)

6 vastausta artikkeliin ”Viikon vinkit 22/2013: puhdasta unta ja pihakalusteita

 1. Mun mielestä tuossa lakananvaihtoasiassa on syytä käyttää ihan tervettä järkeä. Jos nukkuu alasti, täytyy lakanatkin vaihtaa useammin, kuin jos nukkuu pitkähihaisessa ja -lahkeisessa pyjamassa. Ei kai kukaan (toivottavasti) paria viikkoa samoja vaatteitakaan käytä, mutta toisaalta jos on kunnon yöpuku päällä, niin ei ne lakanat ihan kauheasti nuhjaannu. Mutta ehkä tuo pari viikkoa on hyvä nyrkkisääntö.

  • Noissa kaikissa linkeissä puhuttiin noin kahdesta viikosta, eli ilmeisesti se on jokin yleinen nyrkkisääntö, kuka lie keksinyt. Olen samaa mieltä siitä, että kyllä sen huomaa, kun liinavaatteet alkavat olla nuhjuiset. Kesällä tosin vaihdan tiheämmin, kuumalla on jotenkin kivempi nukkua mahdollisimman raikkaissa lakanoissa.

 2. Toi tyynyhomma on ihan spede…
  … jos sääntö olisi että ”vain kerran kuudessa kuukaudessa” niin joutuisin nukkumaan parin kuukauden jälkeen meidän taloroskiksessa, olisi nimittäin sen verran raikkaampaa.

  Mutta yksilöllistähän tämä on, mutta ei juma: eihän kukaan käytä yhtä ja samaa teepaitaakaan kahdeksaa tuntia joka päivä/yö kuusi kuukautta putkeen?

  • Siis puhutko nyt tyynyjen pesusta? Tässä jälleen sama homma kuin lakanoissakin; kyllä sen mun mielestä huomaa, kun ne pitää pestä. Tosin tunnustan, että koska se meidän huushollissa vaatii pientä rupeamista, pesuväli venähtää joskus vähän liian pitkäksi. Kätevintä olisi varmaan olla vaihtotyynyt, jotka voisi laittaa siksi aikaa, kun toiset on pesussa.

 3. ”Kätevintä olisi varmaan olla vaihtotyynyt, jotka voisi laittaa siksi aikaa, kun toiset on pesussa.”

  Mulla on 3 ”omaa” tyynyä ja vaimolla omat. Pesukone ei pese kunnolla kuin kolme tyynyä kerrallaan: kaksi linkoaa huonosti (tai ei linkoa ollenkaan) ja neljä on liian paljon koneen tilavuuteen nähden. Kyseessä siis pesutuvan koneet, omaan ei viitsi tyynyjä tunkea.

  • Mä pesen kyllä kotikoneella, mutta käyn kuivattamassa ne taloyhtiön kuivausrummussa.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)