Pieniä tekoja arjessa

Mitä ekologista minä teen joka päivä? Nämä tulivat ensimmäisenä mieleen:

 1. Kierrätän kaiken energiajätteen, lasin, paperin, pahvin, biojätteet ja lähes kaiken metallin. Metallien suhteen tosin voisin olla vielä tarkempi. Lajittelen välillä muidenkin roskia, jos huomaan roskakatoksessa roinaa väärässä pöntössä. 
 2. Käytän tiskirättejä, jotka pestään käytön jälkeen. Tiskikäytöstä poistetut kulutetaan loppuun siivousrätteinä, ja poistetaan maailmasta energiajätteen mukana.
 3. Kulutan kaikki tekstiilit loppuun: tyynynliinat, pyyhkeet jne. käytetään siivouksessa riekaleiksi, ennen kuin ne pannaan energiajätteen sekaan.
 4. En osta turhaa. Ostan itselleni äärimmäisen vähän muutenkin. Yritän hillitä myös lapsen tavaroiden määrää, ja toivon mieluummin puisia kuin muovisia leluja, jos nyt leluja pitää ostaa.
 5. Jos meiltä puuttuu jokin tavara, selvitän yleensä ensin, sattuisiko jollain sukulaisella tai ystävällä lojumaan nurkissaan tarpeettomana sellainen, ennen kuin menen kauppaan. Meille ei esimerkiksi ole ostettu varmaan ainoatakaan patalappua tai keittiöpyyhettä.
 6. Kierrätän vaatteita: lapsella on paljon käytettyä, myyn omiani kirppiksellä ja vien esim. Fidalle.
 7. Puolitan nykyisin konetiskiainetabletit.
 8. En heitä mitään ongelmajätettä roskiin, vaan kierrätän kaiken kiltisti niin kuin pitää.
 9. Autoilen äärimmäisen vähän. Ehkä kerran tai pari kuussa. Etupäässä käytän julkisia tai kävelen.
 10. Ostan mieluiten suomalaista ruokaa, ja senkin luomuna jos sattuu kohdalle. Suosin reilun kaupan tuotteita, mikäli ne vastaavat laadultaa ”tavallista”.
 11. Säilön ja pakastan itse. Teen melkein kaiken ruoan alusta asti itse.
 12. Olen havahtunut siihen, että lähes kaikki kodin pesuaineet saa ekologisina vaihtoehtoina. Olen siirtymässä niiden käyttäjäksi, mutta käytän ensin kaapeista löytyvät perinteiset aineet loppuun. Ja onko ekologisempaa uuninputsausainetta kuin sokeripala? 🙂
 13. Käytän innokkaasti kirjastoa.
 14. Sammuttelen valoja ja yritän säästää vettä. Pyrin täysiin koneellisiin pyykätessä ja tiskatessa, ja jos se ei aina onnistu, käytän silloin lyhennettyä ohjelmaa.
 15. Käytän kaiken loppuun. Minulla on tästä pakkomielle. En voi ottaa käyttöön uutta tuotetta, ennen kuin entinen on loppu. Leikkaan kaikki purtilot vielä auki, ja kaavin viimeisetkin rippeet pohjalta. Samppoopulloihin lirutan vettä, jotta saan huuhdeltua varmasti kaiken käyttöön.
 16. Annan mieluummin lahjaksi palveluita tai elämyksiä kuin tavaroita.

Huomaan, että ekologisuus on vähän hankalasti määriteltävissä. Tähän on listattu kaikenlaista, joka mielestäni jollain tavalla säästää energiaa, luonnonvaroja, vähentää kemikaalikuormaa tai pidentää tavaran käyttöikää. Listaan ei siis pidä suhtautua tieteellisellä tarkkuudella.

10 vastausta artikkeliin ”Pieniä tekoja arjessa

  • Tämä oli oikein hauska harjoitus. Tosin oli vähän vaikea määritellä, mitkä kaikki menevät ekotekoihin.

 1. Hieno lista. Mun arjen valinnat on samankaltaisia. Välillä menee paremmin ja välillä huonommin arjen valintojen kanssa. Yritän tehdä tapoja, jolloin ei tarvitse valita. Kasvispainoitteinen ruoka vähentää meillä hiilijalanjälkeä. Samoin se, että hukkaan menee vain vähän ruokaa. Ostamalla vain tarpeeseen taitaa olla suurin ekologinen vaikutus. Lainatakin voisi nykyistä enemmän. Osan vaatteista ostan käytettynä lapsille ja tytöllä on paljon pojan vanhaa.

  • Tuo ruokahävikki on kyllä edelleen meillä ongelma. Tilanne on parantunut syksystä huomattavasti, mutta esim. lapsen vajaita lautasia menee biojätteisiin melkein joka päivä. Lainaaminen on myös hyvä vinkki, ja sitäkin kyllä tehdään, esim. isompien remppatavaroiden osalta.

  • Kyllä, sinun ideasta on poikinut jo varmaan kymmeniä uusia blogikirjoituksia! Ja viikon päästä tulee vielä podcast saman aihepiirin ympäriltä, tämä on sen verran innostava aihe!

   • Harmittaa, kun todennäköisesti missaan osan kirjoituksista! Voitko kertoa tarkemmin tästä podcastista?

    Hauska, että idea on saanut tuulta ja levinnyt niihin isompiinkin aatteisiin, vaikka alunperin pitäydyinkin vain pienissä kuvioissa, tarkoituksella. Kirjoitukseni oli lopulta kertaistumalta tehty, jota jo monesti meinasin aatteissani olla kirjoittamatta- hassu juttu! Mutta hyvä asia, että jostain yksinkertaisesta ja pienestä saa hyvää yleistä tuumailua aikaan 🙂 ja siitä suurin kiitos näille poikineille kirjoituksille!

    • Podcast on minun ja Kutri.netin Katri Mannisen yhdessä tekemä Irti turhasta -podcast, joka tulee joka keskiviikko. Podcast ilmestyy meidän molempien blogeihin sekä omalle nettisivuilleen http://irtiturhasta.net/ ja löytyypä se vielä iTunesistakin.

     Tämä on aika uusi idea, olemme tehneet vasta kaksi jaksoa, jotka löytyvät täältä . Seuraava tulee huomenna ja tuo ekoaihe on vuorossa ensi viikolla. Se on jo äänitetty, mutta editointi on vielä kesken. Olisi kiva saada palautetta, jos satut kuuntelemaan!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)