Mitä tiedän muuttamisesta

Kun ensimmäisen kerran muutin siten, että olin itse yksin vastuussa tavaroiden pakkaamisesta, lähestymistapa oli aika suoraviivainen. Ajattelin esimerkiksi, että vaatteet voi pakata jätesäkkeihin niin, että hylly kerrallaan vain pyyhkäistään vaatteet pussinpohjalle… Niin teinkin, mutta ei se onnistunut ihan niin kätevästi kuin olin kuvitellut. Lisäksi muistan sen hämmästyksen, kun tavaraa riitti aina vaan senkin jälkeen, kun ”kaikki” oli muka jo pakattu. Silloin en vielä osannut ottaa huomioon, että myös sellaiset paikat pitää tyhjentää, kuten vaikka tiskipöydän alla oleva kaappi tai hattuhylly. Tämä tietysti sai aikataulut venähtämään aika pahasti ja laatikot loppumaan kesken.

Tuosta muutosta on nyt kymmenisen vuotta, ja matkan varrella kokemus on karttunut aika lailla. Viikonloppuna vastasin ensimmäisen kerran yksin toisen ihmisen muutosta – mummini muutti uuteen kotiin. Tätä muuttoa helpotti se, että vanhaa asuntoa oli voitu tyhjentää vähitellen parin viime viikon aikana, joten esimerkiksi suurin osa käyttöastioista oli jo siirretty. Tavaroita oli myös karsittu etukäteen kierrätykseen, mm. vaatteita ja muutama huonekalu. Pääasiallinen pakkaaminen oli kuitenkin minun vastuullani ja Niemen pojat hoitivat sitten tavaroiden kantamisen ja siirtämisen asunnosta toiseen.

Aiemmin inhosin muuttoja sydämeni pohjasta. Se johtui siitä, etten ymmärtänyt panostaa kunnollisiin välineisiin. Jos tavarat pakataan pusseihin, nyssäköihin, eri kokoisiin pahvilaatikoihin ja kaikenkarvaisiin kasseihin, niiden siirtely on todella rasittavaa. Jos taas kaikki on siisteissä pinottavissa laatikoissa, muuttaminen on paljon helpompaa ja nopeampaa, samoin purkaminen.

Seuraavassa tärkeimmät asiat, jotka olen muuttamisesta vuosien aikana oppinut. Tämä lista edustaa henkilökohtaista näkemystäni, joka perustuu lähinnä kantapään kautta opittuihin juttuihin.

 1. Kunnon muuttolaatikot. Suosittelen sellaisten vuokraamista, jos budjetti antaa periksi. Kakkosena tulevat pahviset muuttolaatikot, mutta niiden laaduissa on eroja. Esim. Niemeltä ostettavat ovat superhyviä, Bauhausin vastaavat taas aivan höttöjä. Epämääräiset laatikot hankaloittavat muuttamista, koska niitä ei voi pinota kunnolla ja pahimmillaan ne hajoavat ennen uutta määränpäätä.
 2. Tarpeeksi monta laatikkoa. Laatikko per neliö on minimi. Ellet siis ole minimalisti, jolla ei ole mitään ylimääräistä.
 3. Runsaasti kuplamuovia, leveää maalarinteippiä, jätesäkkejä, ja vähintään yksi kunnollinen, leveä musta tussi. Suosittelen tutustumista muuttofirmojen valikoimaan. Esimerkiksi pahvilaatikot, joihin vaatteet voidaan nostaa suoraan henkareissa, ovat äärimmäisen käteviä ja lisäksi ne toimivat kausivaatteiden säilytyksessä muuton jälkeen. Tavaroiden suojaaminen kunnon materiaaleilla on todistetusti helpompaa. Olen kokeillut.
 4. Kun miettii kauanko pakkaamiseen menee, pitää muistaa myös kaikki muutkin tavarat, paitsi ne jotka ovat kaapeissa: lamput, taulut, peilit ynnä muut, jotka täytyy irroittaa ja lisäksi suojata.
 5. Ota huomioon, että myös vintti tai kellari pitää tyhjentää. Samoin parveke. Nekin tavarat on laitettava johonkin.
 6. Suljettujen laatikoiden päälle kannattaa kirjoittaa mahdollisimman isolla ja selkeästi mitä siellä on.
 7. Selkeä työnjako. Yksi ihminen vastaa yhden alueen pakkaamisesta. Tämä lisää selkeyttä ja tavarat löytyvät helpommin. Mitä useampi kokki, sen sekavampi soppa.
 8. Jos on taloudellisesti mahdollista, palkkaa ammattilaiset kantamaan. Kantaminen on rasittavaa, työlästä ja tavaroita menee helposti rikki. Itse jätän nykyisin homman suosiolla muuttofirman reippaille pojille, mutta muistan kyllä monta muuttoa, jotka tehtiin kaverivoimin. Jos pyydät kavereita apuun, pyydä mahdollisimman monta, ja tarjoa päälle kunnon juomat ja ruoat. Sillä lailla kukaan ei joudu rehkimään liikaa ja kaikille jää toivottavasti hyvä mieli.
 9. Karsi etukäteen mahdollisimman tehokkaasti. Älä muuta sellaista, mitä et käytä tai tarvitse tai halua omistaa.

Tätä kirjoittaessa huomasin, että onhan minulla vielä sanottavaa itse pakkaamisesta. Se tulee kuitenkin seuraavassa postauksessa, koska tämä venyy muuten liian pitkäksi.

Millaisia vinkkejä lukijakunnalla on muuttamiseen liittyen?

17 vastausta artikkeliin ”Mitä tiedän muuttamisesta

 1. Itse tapaan muutossa jättää yhden laatikon akuuteimmille tavaroille, eli sellaisille joita ei voi pakata viikkoja tai päiviä etukäteen ja joita myös tarvitsee uudessa paikassa ensimmäisten joukossa. Omalla kohdalla tähän laatikkoon tulee yleensä esimerkiksi hammasharja ja tahna, deodorantti, muutamia astioita, hiusharja, eläinten kuivamuonaa… Periaatteessa siis sekalaista sälää, jota joutuisi muuten kaivamaan useista laatikoista jos kaiken pakkaisi järkevästi tavararyhmittäin. Itse olen kyllä yleensä nopea purkamaan tavarat (ellei muutto veny ihan yömyöhään), mutta tykkään aloittaa pakkaamisen jo viikkoja ennen muuttoa.

  • Olet oikeassa. Olen usein itse pakannut nämä tavarat esim. pieneen matkalaukkuun tai reppuun, jotta ne löytyisivät helposti.

 2. Seuraava muutto voi kyllä olla sen suhteen kulttuurishokki, että asunnossa on nyt todella paljon vähemmän sellaista tavaraa jonka voisi pakata jo viikkoja ennen (rakastan pakkaamista ja aloitan sen monesti heti saatuani tietää muuttopäivän). Aiemmin esimerkiksi liinavaatteita, kausivaatteita, astioita, kirjoja, kukkaruukkuja, varahäkkejä yms. oli isot varastot, joista iso osa ei ollut käytössä välttämättä edes vuosittain joten niitä ei ehtinyt kaivata muuttoa edeltäneen kuukaudenkaan aikana. Nyt kun esimerkiksi pussilakanat on rajattu kahteen settiin, astiat käyttömäärän mukaan ja kirjoistakin poistettu useita satoja, ei pakkaamista varmastikaan voi aloittaa niin aikaisin kun olen tottunut ilman että se hankaloittaisi arkea. Pakkaamisenkin luulisi käyvän nyt nopeammin kun kaapit ovat paremmassa järjestyksessä (ennen kaappeja ja säilytyskalusteita oli kolmannes enemmän ja ne pursuilivat tavaraa, nyt kaapeissa on vähän ilmatilaakin ja monesta säilytyskalusteesta on voinut luopua). Nyt monen kuukauden raivausprojektin jälkeen asunnossa on myös selvästi vähemmän sellaista ajelehtivaa tavaraa, jolle ei ole mitään selkeää paikkaa ja joka muutoissakin jää aina viimeiseksi kun se ei kuulu oikein minkään kanssa ja sitä löytyy kaikkialta lisää.

  Aiemmin olen ollut aika hamsteriluonne ja muutot ovat olleet aina hyvä väli-inventaario omiin tavaroihin. Viime muuttoihin asti karsintaa on tullut kuitenkin tehtyä loppujen lopuksi todella vähän, vaikka sitä aina kuvitteli luopuvansa kaikesta ylimääräisestä – kuitenkin sitä viime muutossa tajusi esimerkiksi muuttaneensa kymmeniä kiloja kirjoja joita en ole koskaan lukenut ja jotka eivät oikeastaan edes kiinnosta minua – olin vain jotenkin kiintynyt ajatukseen että kirjoja kuuluu olla paljon.

  • TOdennäköisesti pakkaaminen sujuu sulta nyt nopeasti, jos tavaraa on noin vähän!
   Inhoan itse juuri tuota turhan muuttamista, ja siksi karsinta etukäteen on olennaista. Tosin jokaisen muuton jälkeen olen huomannut siirtäneeni tavaroita, joita en oikeastaan tarvitse. Jotenkin se usein kirkastuu vasta siinä vaiheessa, kun tavaroita purkaa laatikoista…

 3. Mielestäni on myös hyvä kirjoittaa laatikoiden ja huonekalujen päälle MIHIN ne ovat menossa (pieni mh, iso mh, kellari, parveke jne) sillä näin säästät monta ylimääräistä siirtelyä uudessa kodissa, kun kaikki kantajat ja apurit tietävät minne laatikot ja tavarat kuuluu viedä. Etenkin 2-kerroksisessa kodissa järkevää! Kaikilla ei nimittäin ole samaa logiikkaa siinä mihin mikäkin asia ”kuuluu”.

  • Erittäin hyvä huomio! Yleensä olen ollut itse vahtimassa uudessa asunnossa, ja ohjaillu tavaroita oikeisiin huoneisiin. Tämä toimii kun on muuttofirma kantamassa, mutta mitä enemmän jengiä, sitä tarkemmin kannattaa tosiaan merkkailla.

   • Ja vielä tähän kommentti, jos ei itse pääse jostain syystä ohjaamaan ”liikennettä” uudessa asunnossa teippaa jokaisen huoneen oveen paperi johon on kirjoitettu ”huoneen nimi”. Tällöin jokainen kantaja näkee mihin kukin laatikko tulee uudessa asunnossa.

    Ja merkinnät laatikoihin kannattaa laittaa laatikon jokaiselle sivulle, jottei laatikoita tarvitse ”pyöritellä” kantovaiheessa tai sitten pinota lähtöpaikassa siten, että esim yhden nokkakärryllisen kyltit on samaan suuntaan. Mitä enemmän ja paremmat merkinnät sen parempi !

    Muuttofirmojen kavereilla saattaa olla myös oma logiikkansa mitkä tavarat pakataan autoon ekaksi, joten pakkaajan oma logiikka saattaa mennä sekaisin siinä vaiheessa kun muutokaverit sisään kävelee.

    Onneksi ei ole tarvinnut muuttaa 7 vuoteen ! Odotan kauhulla jo sitä, kun joskus joudun tyhjentämään äitini omakotitalon, johon on kertynyt tavaraa 60 vuoden asumisen ajalta. Pitäis varmaan sitäkin aloitella joskus pikkuhiljaa, mutta mistähän senkin ajan löytäis ? Omassa kämpässäkin kun sitä raivaamista riittää vielä….

 4. Jos vaan aikaa ja tarmoa on ennen muuttoa, kannattaa tuota karsimista harjoittaa niin paljon kuin mahdollista.

  Kokemukseni mukaan muutto hommaan menee noin kuukausi (puhun nyt viiden hengen lapsiperhetaloudesta). Olen tehnyt muuttoja perhellemme useita ja tapoja on mielestäni kaksi.

  1. Pakkaa kaikki muuttolaatikoihin n. viikon aikana ennen muuttoa ja palkkaa muuttomiehet kantamaan tavarat paikasta A paikkaan B. Tavarat siirtyvät nopeasti uuteen paikkaan, mutta pakkaamiseen ja purkamiseen menee yleensä yhteensä tuo kuukausi.
  Tässä metodissa tarvitaan paljon pakkausmateriaalia ja hyvät merkinnät laatikoihin.
  Säästää hermoja muuttopäivänä, mutta pakkaaminen ja purkaminen kannattaa organisoida hyvin.

  2. Vie tavaroita pikkuhiljaa muutama kuorma päivässä ja laita ne saman tien oikeille paikoilleen. Meillä muuttoon meni tällä metodilla 3 viikkoa ja loput vikana päivänä viedyt tavarat purettiin sitten viikossa ja laitettiin paikoilleen. Tällä metodilla jopa taulut oli ripustettu viikon päästä varsinaisesta muuttopäivästä.
  Tässä metodissa muuttolaatikoita tarvitaan vähemmän. Muita hyviä puolia oli se, että samalla tuli käytyä läpi mitä mukaan lähtee ja mikä laitetaan pois. Ja tämähän onnistuu vain jos välimatka uuden ja vanhan paikan välillä on lyhyt ja käytössä on sopiva muuttoauto koko ajan (meillä oli n. 1,5 km ja pakettiauto lainassa kaverilta 3 viikkoa).

  Kyllä allekirjoitan tuon, että KUNNOLLISIA muuttolaatikoita pitää olla tarpeeksi, samoin muuta pakkausmateriaalia. Muuttomiehetkin katsovat kieroon jos tavarat on pakattu huonosti ja ainahan on mahdollista, että tavaroihin tulee vaurioita jos ne on huonosti pakattu.

  Yksi huomio muovisista muuttolaatikoista. Muuttolaatikot pitää pakata niin, että ne jaksaa kantaa/nostaa. Ei siis laatikkoa täyteen kirjoja tai muuta painavaa vaan sekaisin painavaa ja kevyttä tai sitten laatikkoa jätetään ”vajaaksi”. Laatikkoa ei saa myöskään pakata niin täyteen, että niitä ei saa pinottua päällekäin. Säästää aikaa, vaivaa ja tilaa pakkaus/purkuvaiheessa kun laatikot voi pinota päällekäin.

  • Allekirjoitan kaiken, mitä sanoit. Teinkin pakkaamisesta oman postauksen juuri, mutta olennaista on että laatikot saa pinottua ja ne jaksaa nostaa. Luin kerran tapauksesta, jossa perhe oli pakannut kaikki kirjansa vanhaan arkkupakastimeen, lukinnut sen ja lähtenyt tyytyväisenä lomalle ja jättänyt muuton muuttofirmalle. Muuten hyvä, mutta pakastin ei hievahtanutkaan… olisi tarvittu nosturi sen liikuttteluun. Siinä ei ihan oltu mietitty loppuun asti asioita 🙂

 5. Kiitos! Juuri tällaista käytännön muutto-opasta olisin kaivannut, kun ekan kerran syksyllä muutin. Onneksi silloin pikku hiljaa muuttaminen vanhempien nurkista omaan kämppään onnistui, eikä muuttolaatikoitakaan tarvittu kuin muutama. Todennäköisesti muutan vuoden sisällä uudestaan, joten silloin pääsen kokeilemaan, millaista muuttaminen ”oikeasti” on, kun kaikki tavarat pitää kerralla koota, pakata, siirtää, purkaa ja laittaa paikalleen.

  Mitä vähemmän tavaraa on, varmasti sitä helpompi on muuttaa. Asuntooni toin vain tarpeelliseksi kokemani tavarat, mutta silti olen muutaman kuukauden aikana onnistunut karsimaan. Tavoittelen yhä pienempää tavaramäärää ja haaveilen pienempään asuntoon muuttamisesta. Oi, nyt iski muuttokuume 😀

  • Ole hyvä! PAkkaamisvinkkejä on seuraavassa postauksessa. Etukäteissuunnittelu ja organisointi ovat avainasemassa, jos haluaa päästä ilman stressiä. Mitä vähemmän tavaraa, sitä helpompi muutto, siinä olet aivan oikeassa.

 6. ”Kakkosena tulevat pahviset muuttolaatikot, mutta niiden laaduissa on eroja.”

  Low-budget laatikoista parhaat ovat banaanilaatikot (lähikaupasta pyydettyinä ja haettuina), ovat hyvinkin kestäviä karusta ulkonäöstään huolimatta – banaanit nimittäin painavat jonkin verran.

  • Joo, tiedän muitakin jotka vannovat banaanilaatikoiden nimiin. Varmasti kestävät, mutta eikö ne ole pohjasta auki? Eli täytyy vähän katsoa mitä niihin pakkaa. Kirjat ei putoa, mutta astioiden kanssa vähän hankalia?

 7. Banaanilaatikot ovat periaatteessa pohjasta keskeltä auki, mutta niissä on sisällä ohuempi pahvi joka peittää reiän. Ohuemman pahvin ollessa paikallaan noilla muuttaa hyvin astiatkin. Meillä banaanilaatikot ovat olleet muuttolaatikoista käytetyimpiä juuri tuon ilmaisuuden vuoksi (kun pakkaa monta viikkoa etukäteen ei tee mieli kokeilla vuorokausihintaisia muuttolaatikoita). Kannen kanssa banaanilaatikot kestävät myös hyvin pinoamista, eikä niitä saa kirjojenkaan kanssa mahdottoman painoisiksi, vaikka unohtaisikin jättää ne vajaiksi (kirjojen kanssa pienemmän baby -banaanilaatikot ovat kyllä kivempia).

   • Ruokakaupoista noita on ainakin Pirkanmaalla ja Turusta saanut, kun on käynyt kaupoissa kyselemässä. Sekä isommista kuten S-Marketeista ja Citymarketeista, että sitten pikku K-kaupoistakin – pienemmistä toki vain paria laatikkoa kerrallaan. Osa kaupoista laittaa noita pyydettäessä sivuunkin, osiin pitää osata suunnistaa silloin kun laatikoita on tyhjentynyt (osaavat yleensä noissa kaupoissa kyllä kertoa, koska kannattaa käydä kysymässä). Viime muuttoihin laatikoita on tullut haettua pikkuhiljaa paria laatikkoa kerrallaan, itsellä kun ei ole ollut autoa käytössä. Osissa aiemmissa muutoissa on pystynyt hyödyntämään autoa jo muuttolaatikoiden haussa ja on saanut joistain isoimmista kaupoista yli kymmentäkin laatikkoa yhdellä kertaa.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)