Ketä varten siivoat?

Kuulutko niihin ihmisiin, jotka siivoavat aina ennen kuin tulee vieraita? Vai annatko kaiken olla entisellään, ilman mitään siisteyspaineita? Taidan itse kuulua jonnekin välimaastoon, mutta kallistun kyllä enemmän siivoojien puolelle. Tosin tunnen ihmisiä myös rennommasta päästä, ja olen kuullut, että jotkut eivät ikinä stressaa kodin järjestyksestä.

Olen miettinyt, miksi yleensä haluan, että kotona on siistiä kun tulee vieraita. Syitä on oikeastaan aika monta. Yksi niistä on se, että mielestäni meillä on kaunista, ja koti on eniten edukseen siivottuna. Lähinnä tämä tarkoittaa sitä, ettei lattialla ole rojua eikä tuolien päälle ole kasattu vaatteita. Toisaalta eteinen ei ole kovin hieno, mutta jos kaikki vaatteet ovat naulakoissa ja lattia tyhjä, sekin näyttää ihan mukiinmenevältä.

Toisaalta pidän siistiä kotia myös kohteliaisuutena vieraita kohtaan. Ajattelen niin, että on mukavampaa käydä vessassa, kun naulassa roikkuu puhdas käsipyyhe, ja että on kiva tarjota syötävää kun keittiössä ei ole röykkiöittäin likaisia astioita. Minusta siivoamiseen käytetty aika ja vaiva on osoitus siitä, että arvostan vieraitani.

Sitten on tietenkin vielä se kolmas syy, että sotkuisen kodin esittely kyllä nolottaa hieman. Ajattelen niin, että jos kutsun vieraita kovin sekaiseen huusholliin, he pitävät minua laiskana, tai ei kovin hyvänä emäntänä. Tai pelkään, että he ajattelevat, että minä en arvosta heitä (koska en ole nähnyt siivoamisen vaivaa). Ja jos ihan raatorehellisiä ollaan, niin ei minua haittaisi, jos vieraat kuvittelisivat meillä aina näyttävän yhtä siistiltä. Kun oikein kaivelen, huomaan myös että jos meillä on sotkuista, pelkään vieraiden ajattelevan, että olen sotkuinen ihminen. Toisaalta vieraissa on eroja. Mitä läheisempi ihminen, sitä vähemmän siivoan, mutta mitä etäisempi vieras, sitä tarkempi olen. Näköjään käsitykseni vaihtelevat joustavasti tilanteen ja ihmisten mukaan.

Toisaalta kun mietin itse, en ole kovin tarkka muiden kodeista. Sellainen ”tavallinen” sotku ei häiritse mitenkään. Eikä isompikaan, jos tiedän ystävän olleen erityisen kiireinen tai sairaana tai jotenkin muuten poikkeustilassa. Sen sijaan huomaan kyllä jossain määrin soveltavani omia standardeja myös muihin: jos minut on erikseen kutsuttu kylään, mutta vastassa on kauhea kaaos, ihmettelen kyllä hieman.

Ketä varten te siivoatte? Ja mistä aloitatte, jos on tulossa yllätysvieraita?

12 vastausta artikkeliin ”Ketä varten siivoat?

  • hehe 🙂 Ajoitus on tosiaan oma taitolajinsa 🙂 Ja etenkin jos tekee TOSI isoa siivousta mutta monessa osassa – mitä jos paikat rupeaa sotkeentumaan alkupäästä ennen kuin pääsee loppuun….? Elämän suuria dilemmoja… 😀

 1. Kyllä siivoan ennen vierailuja, mutta kyllä siivoan useammin myös itseä varten.

  Pyrkimys on siihen, että aina olis perussiistiä, mutta eihän se käytännössä kolmen lapsen perheessä onnistu …Tai onnistuu, mutta sitten sais koko ajan olla siivoomassa muiden jälkiä ja siitä olen hiukan luopunut.

  Nykyisin yritän tehdä joka päivä sellaisen pikasiivouksen tai järjestelyn joka ilta eli kerään ylimääräiset rojut yhteen paikkaan, siitä sitten kukin vie omansa pois. Lapset ei kyllä vie pois tavaroitaan kuin ehkä kerran viikossa, mutta kuitenkin. Ja tuosta yhdestä kasasta on helppo siivota kamat nopeasti pois jos tulee yllätysvieraita.

  Olen haaveillut/suunnitellut tähän meidän eteinen,oh, kettiö, ruokailutilaan jotain hylly- tai koriratkaisua, johon sais kaikille viidelle hengelle oman korin johon näitä levällään olevia tavaroita voin dumpata. Vieköön jokainen sitten pois tavaransa kun vie. toistaiseksi en ole moiselle oikein sopivaa paikkaa ja muotoa löytänyt, joten se on jäänyt toteuttamatta.

  Yllätysvieraiden varalta teen pikasiivouksen (eteinen, olohuone, ruokailutila, keittiö) eli turhat rojut pois näkyviltä, tämä on meillä yhtenäistä tilaa, joten on siivottava kerralla. Ja tietysti kylpyhuone täytyy pikasiivota eli WC pytty, lavuaari ja peili jos ne siinä kunnossa on, että ei kehtaa muuten näyttää.

  En ole itse kovin tarkka muiden ihmisten kodeista, tilanteet on niin erilaisia… Tosin ihmetystä herättää enemmänkin niin päin, että jos lapsiperheessä on kovin steriilin oloista ihmettelen, miten nämä ihmiset elää…

  Hauska esimerkki ihmisten erilaisista tavoista. Meillä oli yksi naapuri, jonka näin pari kertaa imuroivan heti vieraiden lähdön jälkeen joskus yhdentoista maissa illalla… lapset oli hiukan tuoneet pihaovesta hiekkaa jaloissa, niin se piti heti saada pois.

  • Joo, minäkin joskus ihmettelen jos on ”liian siistiä”. Siis juuri sellaista steriiliä, vaikka harvemmin sellaiseen kyllä törmää. Aikuisten asunnossa sen vielä ymmärtää, mutta lapsiperheessä se tuntuu itsestä mahdottomalta. Eihän sitä muuta ehtisi tehdäkään, kuin joko kerätä leluja lapsen perässä tai vaihtoehtoisesti marmattaa siivoamisesta. Itse en jaksa arkena välittää, siivoilen aina kerralla pahimmat rojut pois, ja tietenkin silloin kun on vieraita tulossa.

 2. Nykyään harvemmin enää siivotaan yllätysvieraiden tullessa. Tavaran raivauksen myötä kämppä kun pysyy nykyään siivouskertojen välillä paljon siedettävämmässä kunnossa ja nyt kun rotillakin on oma huone, kuivikkeet eivät kulkeudu enää yhtä helposti koko asuntoon. Jos tiedän odottaa vieraita, niin sitten tyhjätään yleensä tasot ja imuroidaan. Itselläkin tämä riippuu kyllä vieraista: läheisimpien ja useimmin käyvien suhteen harvemmin ottaa siivouksesta samalla tavalla stressiä kuin harvinaisempien vieraiden kanssa. Kun se tuntuu jotenkin niin eri asialta jos joku viikottainen vieras näkee joskus tiskejä altaassa tai puolipitoisia vaatteita tuolin selkämyksillä – onhan niitä varmasti lähes kaikilla. Mutta sitten jos joku tulee ensimmäistä kertaa mahdollisesti pitkänkin matkan takaa, niin jotenkin haluaa kämpän olevan enempi tip top kunnossa.

  Olen kyllä varsin laiska siivoamaan, eli se ettei ole enää pakko siivota kun vieraita on tulossa on kyllä vähentänyt siivoamista ylipäätään. Vaikka olisihan sitä imurointia hyvä harrastaa siitä huolimatta, että vieraat kehtaa päästää sisälle ilmankin.

  Kaikkein katastrofaaisin tilanne meillä oli silloin, kun meillä oli joitain vuosia sitten kani joka ei oppinut sisäsiistiksi, mutta joka oli kuitenkin suurimman osan ajasta vapaana kun yksiöön sille ei olisi mahtunut mielestäni kyllin isoa häkkiä. Silloin meille eivät päässeet edes kaikkein lähimmät vieraat ovesta sisälle ennenkuin olin ehtinyt imuroida ja pestä lattiat.

  • Hauskaa kuulla, että muillakin on sama juttu että ennen vieraita siivotaan. En ole yksin luomassa illusiota siitä, että meillä on aina siistiä 🙂

 3. Meillä siivotaan ennen siivoojia :-D. Vähentämisen myötä aikaisempaa vähemmän, mutta lasten lelut ovat silti aina hujan hajan. Pikkulegojen häviäminen imurin pölypussiin ei ole toivottavaa, joten poikakin siivoaa.

  Opettelen viemään asioita oikeaan paikkaan jatkuvasti ja siten pitämään järjestystä jatkuvasti yllä. Ennen vieraiden tuloa tyhjennän tasot ja eteisen. Vaihdan vieraille puhtaat pyyhkeet WC:hen ja varmistan WC:n raikkauden. Tämä on kohteliasta. Kukaan ei halua käydä WC:ssä, joka on pikkupojan ruikkima.

  • Ah siivooja! Olen kuullut muiltakin, että ensin pitää siivota että siivooja pääsee siivoamaan 🙂 Toi vessa-juttu on jännä, sen varmaan kaikki ryntäävät ekana puunaamaan, jos on vieraita tulossa. Ja onhan se vähän ällöä käydä vieraassa epäsiistissä vessassa…

   • Mulla on yksi kaveri, jonka luona on aina niin sotkuista, että ihan ällöttää syödä siellä mitään, käydä vessassa tai edes istua sohvalle. Toisten sotkut tuntuu jotenkin ilkeämmältä kuin omat…

    • Itse asiassa kommenttisi sai minut täsmentämään aikaisempaa lausuntoani: muiden sekasotku ei minua hirveästi häiritse, mutta lika on aika ällöttävää. Sellainen tahraisuus ja tahmaisuus. Ehkä se johtuu siitä, että jos omalla pöydällä on tahra, niin tiedän että se johtuu siitä että lapselta läikkyi mehua pöydälle, mutta vieraiden tahrojen alkuperistä ei ole mitään käsitystä. Joten se voi olla mitä vaan…

 4. Päivitysilmoitus: Pientä puuhaa | Jennin Arkijärki

 5. Meillä on aika siistiä kun kissan kans vaan asutaan, mutta yllätysvieraat… no, kuin yllättäviä ne ois? Vaikka ilmoittaisivat puoli tuntia ennen niin kyllä siinä silti kerkee siivota vessanpytyn ja tiivistää tiskit tiskipöydälle siedettäväksi pinoksi. Joo ja petin voisi laittaa ellei ole jo. Nostella hiekkiksestä pissit-kakat pois. – Siinäpä ne melkein oli.

  Jos olisi enemmän aikaa, imuroisin ja tiskaisin.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)