Viikon vinkit 16/2013: Pesuaineen vähennys, lamppujen kierrätystä ja crocseja

Iltasanomat uutisoi ruotsalaistutkimuksesta, jossa tiskikoneeseen laitettiin vain puolikas tabletti. Pesutulos pysyi kuulemma samana. Kulutusjuhla.fin sivuilla on myös keskustelua aiheesta. Olen nyt viikon ajan testaillut tätä itse, ja tullut siihen tulokseen että puolikas tabletti pesee käytännössä yhtä hyvin kuin kokonainen. Tabletti on helpointa katkaista ennen kuin sen ottaa ulos pussista. Kulutusjuhlan sivulla joku esitti epäilyksen, että kone alkaa mennä tukkoon jos aineen määrää vähentää. En tiedä meneekö, mutta kuten Mari Koo kirjoitti, sitruunahappo pesee koneen puhtaaksi tarvittaessa. Itse aion jatkossa vähentää pesuaineen määrää. Kaikista likaisimpia kattiloita en ole puolikkaalla vielä pessyt, mutta normaalin tiskin puolikas tabletti hoitelee siinä missä kokonainenkin.

Energiasäästölamppujen kierrätys helpottuu pian, kun kaupat alkavat ottaa niitä vastaan. Tämä on parannus entiseen, sillä tähän saakka niitä on pitänyt kuskata kierrätyspisteisiin. (YLE)

Hauska uutinen kertoo, että crocs-jalkineet tuottavat erinomaisesti energiaa. Yhdellä kenägällä energialamppu palaa viikon. Käytöstä poistetut kengät kannattaakin palauttaa ennemmin merkkiliikkeeseen, jossa ne kierrätetään, kuin heittää roskiin. (YLE)

5 vastausta artikkeliin ”Viikon vinkit 16/2013: Pesuaineen vähennys, lamppujen kierrätystä ja crocseja

 1. Itse olen pitänyt tabletteja tyhminä juuri siksi, että säätelen pesuaineen määrää aina, automaattisesti. Jos on pahan näköisiä paistinpannuja ja kattiloita, niin sitten enemmän pesuainetta, muuten selvästi vähemmän.

  En ole kyllä _oikeasti_ laskenut, tuleeko jauhe halvemmaksi. Taidanpa laittaa seuraavan jauhepurkin kylkeen ruutupaperia ja seuraan montako pesua sillä saa IRL.

  Raportoin sitten ensi vuonna – koska nyt käytössä oleva on aika täysi ja aloitan sitten seurannan kun on uusi, korkkaamaton jauhepakkaus.

  • Mä käytän noita tabletteja sen takia, että ne eivät murusta ympäriinsä kuten jauhe, ja lisäksi ne ovat lapsiperheystävällisiä. Muovissa olevia tabletteja ei ole niin helppo maistella kuin jauhetta suoraan purkista tai lattialta.

 2. Aikoinaan siivouskomeron ovessa oli lukko juuri tätä varten. Ettei kersat päässyt dokaamaan vääriä kamoja. Nykyisin on kaikenlaista turvakierrekorkkia yms.

  Meillä itse asiassa on vieläkin lukonpaikka siivouskomeron ovessa – edelliset asukkaat vain nyysivät sen lukon eli olivat hävittäneet avaimet – eli vaatisi jotain toimenpiteitä tuon tyhjän lukonreiän suhteen…

  Koneastianpesuaine on todennäköisesti kodin vahvin myrkky, ehkä viemärinaukaisuneste pääsee finaalimatsiin.

  • Mietin kaupassa, että miksihän nämä tabletit ovat saaneet ekomerkkejä muttei yksikään pulveri? Minua, ilman mitään tutkittua perustetta!, ärsyttää se että ne ovat erillispaketeissa ja toiseksi juuri tuo määrän säätely. Jauhetta saa myös täyttöpakkauksessa, tosin muovi ärsyttää siinäkin…Tabletit taisivat olla myös kilohinnalta kalliimpia. Tulee mieleen ne riisipussit jotka keitetään parissa minuutissa kattilassa, minkä ideaa en siis voi ymmärtää! Nämä ovat minusta niin brändäysjuttuja loppujen lopuksi kun vähän ajattelee sillä arkijärkellä.
   Meillä on pulveripullo lasten ulottumattomilla pöydällä, eihän se kaunista ole mutta turvallista kyllä, pari vuotta siedän tätä epäkauneutta tai sitten nappaan ne siivouskaappiin piiloon.
   Mutta jos osaat sanoa miksi tabletit ovat ekologisempia, otan kulutusvinkin mielellään vastaan!

   Mukava blogi sinulla, toivottavasti et koe innostunutta kommenttiani millään lailla yksilökohtaisena arvosteluna, tykkään vaan ”jeesustella” asioita, kuten moni blogisti näitä arkimietteitä kuvaa.

   • Bleue: kiitos kommentista, en ollenkaan loukkaantunut! En tosiaankaan tiedä, millä perusteilla ekomerkkejä tiskiaineille myönnetään. Olen valinnut omani käytön kätevyyden kannalta, mutta tässäkin tosi voisi siirtyä vähitellen ekompien merkkien käyttäjäksi. Tein pikaisen googletuksen, ja löysin tämäm http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2011/5/26/vahiten-eko-aine-voitti-konetiskiainetestin.html
    Tuossa artikkelissa on hieman tietoa, mutta alkuperäiseen kysymykseen sekään ei vastaa. Tosin siinä on vinkki ekoverin ilmeisesti ihan toimivasta tabletista, joten sitä voisin kokeilla seuraavaksi.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)