Vihdoinkin luomumultaa!

Kukkamultaprojekti on siinä vaiheessa, että yksi pussi multaa on ostettu. Valinnanvaraa ei lähi-Alepassa ollut, joten tällä mennään ensimmäiset pari ruukkua. Pussi on niin pieni, ettei siitä kyllä riitä kuin pienille kukille. Täytyy kääntyä isompien markettien puoleen, ennen kuin homma pääsee todenteolla vauhtiin.

Tämän pussin kyljessä oli kuitenkin mielenkiintoinen yksityiskohta:

Luomumultaa!

Luomumultaa!

Valistakaa nyt minua jos olen täysin väärässä, mutta voiko multa koskaan olla muuta kuin luomua?!? Kun eloperäinen aines maatuu, tuloksena on multaa. Vai onko tämä multa koostettu kenties ainoastaan kompostoimalla luomukasveja ja yhdistämällä sitä luomukanojen kakkaan? Hämmentävää. Mutta myös naurattavaa. Olen hymyillyt tälle leimalle monta päivää. Tulee mieleen amerikkalaiset ruokamerkinnät. Siellä esimerkiksi oliiviöljypullon kyljessä voi lukea isolla ”0% hiilihydraatteja” – ilmeisesti siltä varalta, että  kuluttaja ei sitä itse älyäisi.

Luomu on toki monella tavalla hyvä asia, mutta jotain rajaa sentään silläkin ratsastamiseen. Minä ihmettelen, voiko luomu todella olla valintakriteeri kukkamultaa valitessa… Vaikka tietysti voihan sitä ajatella, että tiedostava kuluttaja haluaa tarjota viherkasveilleenkin vain parasta – siis luomua!

8 vastausta artikkeliin ”Vihdoinkin luomumultaa!

 1. En ole tutustunut mullan luomukriteereihin (löytynee Eviran sivuilta), mutta epäilen, että ero loytyy siitä, millaisia ravinteita ja esim. kalkkia multaan on lisätty. Suurin osa lannoitteistahan valmistetaan teollisesti, jospa tuossa on käytetty luonnosta peräisin olevia ravinteita, kuten juuri sitä kanankakkaa.

  Kiitos muuten kiinnostavasta blogista, olen uudehko lukija ja seuraan kiinnostuneena aivoituksiasi!

  • Vastasinkin tuonne alle enemmän tästä multa-asiasta. Kiitos kiitoksista, mukava kuulla että olet viihtynyt!

 2. Biolanin nettisivujen mukaan: ”Biolan-tuotteet ovat luonnonmukaisia; multa- ja turvetuotteiden lannoitukseen käytetään kompostoitua broilerinlantaa. Ei-luonnonmukaiset kukkamullat on lannoitettu väkilannoitteilla, jotka on saatu paljon energiaa vaativan teollisen prosessin seurauksena. Luonnonmukaisen lannoituksen etuna on, että mullan pieneliötoiminta on vilkkaampaa ja kasvualustaan saadaan humusta, joka antaa mullalle kestävän mururakenteen.”
  http://www.biolan.fi/suomi/puutarhaharrastajat/huonekasvituotteet/kasvualustat/usein-kysyttyae

  Minä löysin viime keväänä elävän kastemadon multapussista. Siitä tuli hyvä fiilis, ja kyselin myös Biolanilta aiheesta (http://kulutusjuhla.fi/2012/04/biolan-lahetti-tuotehyvityksen-vaikka-en-sita-edes-kaivannut/).

  • Luin pussin kaikki tekstit, mutta siitä ei sen tarkemmin käynyt ilmi, mistä luonnonmukaisuus tulee. Tässähän se sitten kävi ilmi! Kiitos tiedosta, olen taas entistä viisaampi. Asia on oikein hyvä, ja kun se esitetään näin, niin kieltämättä se voisi minunkin ostopäätökseeni vaikuttaa, mikäli kaupassa sattuisi olemaan valinnanvaraa. Mutta ainakin minun päässäni luomu liittyy niin vahvasti elintarvikkeisiin, että multapussissa se vain nauratti 🙂

 3. Kompostoidusta aineksesta tehty multa myös säästää soitamme, kun multaa ei tehdä hitaasti uusiutuvasta turpeesta, vaan kompostoimalla jätteistä.

  • Ja taas opin uutta! Oikeasti, en ole koskaan tullut miettineeksi, mistä kukkamulta on peräisin. Onneksi te lukijat tiedätte niin paljon asioita 🙂 Tämä on oikeasti ihan mahtavaa, kun tietomäärä kasvaa jatkuvasti. Kiitos!

 4. Ei luomuun multaan sekoitetaan jätevesien ainesta, eli meidän ihmisten käyttämät antibiootit, e-pillerit ja muut lääkkeet sekä mikromuovi sekoittuvat tuohon ei-luomuun multaan. Mitkään suodattimet eivät tällä hetkellä saa kerättyä em aineksia pois meidän itse tuottamasta jätteeestä.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)