Kevät. Alkoi. Nyt.

Täysin kyllästyneenä ikuiselta tuntuvaan talveen, päätin tänä aamuna aloittaa kevään oli ilmasto mikä hyvänsä. Jossakin muistelen nähneeni uutisen, että terminen kevät olisi todella alkanut, joten siihen vedoten päätin aloittaa kesävalmistelut välittömästi.

Ensi töikseni puhdistin ja lankkasin talvikenkäni. Olen koko talven pitänyt käytännössä yksiä ja samoja kenkiä, joten ne kaipasivat hieman huoltoa ennen kuin laitan ne kesäksi säilöön. Suosittelen kaikkien, mutta etenkin nahkakenkien huoltamista säännöllisin väliajoin. Käyttöikä pitenee ja ulkonäkö paranee. Lankkaamisessa parhaat apuvälineet ovat vanhat hammasharjat sekä vanhat rikkinäiset sukat. Pesen kaikki reikäiset sukat, ja siirrän ne pussiin odottamaan kenkähuoltoa. Niillä on kätevää levittää lankki, sekä lopuksi kiillottaa kengät. Sen jälkeen heitän viimeiseen asti palvelleet sukat energiajätteeseen. Hammasharjoilla on kätevä rapsuttaa pois kuivunutta rapaa, ja ne kelpaavaat myös lankin levitykseen.

Kun kengät on lankattu, tungen ne täyteen sanomalehtipaperia, joka pitää lestin muodossaan ja imee kosteuden itseensä. (On toki olemassa hienoja puisia lestejä myös, mutta sanomalehti kyllä ajaa saman asian.) Sitten pakkaan talvikengät pahvilaatikkoon odottamaan seuraavaa kautta. Kannattaa kuitenkin tarkistaa pohjat, ennen pakkaamista, jottei säilö kaapissaa vahingossa koirankakkaa tai jotain muuta epämiellyttävää. Saappaat olen pakannut pitkittäin, jolloin varsia ei tarvitse erikseen pitää ojossa. Jos säilytät saappaita pystyssä, varret pysyvät muodossaan, kun sisään kääräisee aikakauslehden. Niiden paksumpi paperi toimii tässä tarkoituksessa sanomalehtiä paremmin.

Pesin myös lapsen talvipuvun koneessa, ja päätin että tästä eteenpäin mennään välikausihaalarilla, oli keli mikä tahansa. Tarpeen vaatiessa topataan sitten alle enemmän kerroksia. Viikonlopun aikana käyn läpi talvitakkini, ja siirrän untuvatakit vinttiin ja tuon kevyemmät takin sieltä alas. Untsikka saattaa kaivata pesua, mutta luulisin sen onnistuvan myös kotona oikeanlaista ainetta käyttämällä. Samalla täytyy katsastaa takkivarastot läpi sillä silmällä, mitkä joutavat kiertoon. Ainakin yksi takki on menossa kirpparille. Sitten on vielä huivit, pipot ja hanskat, joista osa tarvitsee pesua ja osa on tullut tiensä päähän muuten vain.

Kausisäilytys on mielestäni vaihtuvan ilmaston maassa järkevä ratkaisu, sillä kaikki vaatteet eivät kuitenkaan ole koko vuotta käytössä. Kauden vaihtuessa on luonteva hetki käydä läpi ja tarvittaessa poistaa turhat vaatteet ja kengät käytöstä. Kausisäilytykseen kannattaa laittaa vain puhtaita ja ehjiä vaatekappaleita. Ensinnäkin tuore tahra lähtee taatusti helpommin kuin puoli vuotta pinttynyt. Toiseksi on paljon mukavampi kaivaa syksyn tullen esiin siistejä kenkiä ja puhtaita neuleita. Siinä vaiheessa kun vaatteita taas oikeasti tarvitsee, ei yleensä ole aikaa ruveta pesemään tai kunnostamaan niitä.

Onko lukijoilla hyviä vinkkejä kenkien tai talvivaatteiden säilytykseen?

6 vastausta artikkeliin ”Kevät. Alkoi. Nyt.

 1. Mulla on sama tapa, eli pestä kaikki takit, kengät, pipot, ulkohousut… ennen kaappiin laittamista, koska sitten ku sitä talvitakki taas tarvii on kuitenki jo niin kylmä, että ei oikeen viittis ruveta värjöttelee kevättakilla. Enää pitäis tiedä puolikkaat muutamille, ku pohjat irvistää. Pesin ne jo kuitenki. Tuli muuten koneessa tosi hyvin puhtaaks ne.

  • Pesemisessä on sekin hyvä puoli, että jos koista tai muita ötököistä on pelkoa, ne tarttuvat ensimmäisenä niihin likaisiin vaatteisiin.

 2. Kuka laittaisi likaisia vaatteita talvisäilöön, jos ylipäätään pitää kausivaatteet asianmukaisesti erillään?
  Untuvatakin pesu on onnistunut kotikoneessa oikein hyvin asianmukaisilla pesuaineilla, mutta se pitää ehdottomasti lykätä sen jälkeen kuivausrumpuun. Jos rumpua ei ole, kannataa mieluummin viedä pesulaan. Klimppiintynyt ja ummehtuneelle haiseva untuva on takin surma.

  • Minä taas luulen, että voi olla kiusaus laittaa vähän nuhjuisia vaatteita talvisäilöön, sillä niitä on usein hankala pestä. Kuten sanoit, untuva vaatii omat aineensa ja käsittelynsä, villavaatteet myös. Usein on helpompi viedä pesulaan, mutta sekin on oma vaivansa.

 3. Voi että kun olisin lukenut juttusi eilen, olisin säästänyt ne monta paria rikkinäisiä sukkia. Mutta nytpä tiedän mihin niitä voi käyttää jatkossa.

  • Tiedän, että auto- ja moottoripyöräharrastajat putsaavat sukilla myös vanteita yms. Minä tosiaan heitän rikkinäisetkin aina pesukoneeseen, ja sitten puhtaina siivouskassiin.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)